E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Başkanı Trump’ın gelecek 2 haftalık süreçte ABD açısından zorlu bir sürecin gerçekleşmesini beklediklerini belirten açıklamalarının ardından global piyasalardaki satıcılı seyir gün boyunca etkili oldu ve Asya, Avrupa ve Amerika kıtasının geneline yayılır şekilde riskli varlıklardan çıkış sürecini bir kez daha gündeme getirdi.
1 Nisan işlemlerinde değerli Amerikan doları, alıcılı tahvil piyasası, altın pozisyonlarında çözülme ve sınırlı düzeyde petrol fiyatlarındaki toparlanma eğilimi etkili olurken, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin Amerikan doları karşısındaki ezilme durumunda da değişiklik gözlenmedi.
Böylesi ortamda yerel varlıklar nezdinde fiyatlama davranışları açısından ciddi derecede ayrışma söz konusu oldu. Türk lirası emsallerinde olduğu üzere global dolar fiyatlamasına karşı zayıflama eğilimi içerisinde olurken, hisse senetleri kayda değer bir neden olmamasına karşı dirençli kalmayı başardı. Öte yandan 5 yıl vadeli ülke CDS değeri kapanışta 601bp düzeyine ulaşırken, Londra’da aylık
swap oranları %20 düzeyine ulaştı. 10 yıl vadeli eurobond faizi %9 düzeyine yakınsama gösterirken, gösterge muadili lira tahvilde ise aynı oran %13.66 ile takip edildi.
İkinci çeyrek boğaların rekoruyla başladı
Yerel varlık grupları içerisindeki farklı fiyatlama davranışlarını ve özellikle CDS-lira ayrışmasını Fed’in daha önce 5 büyük merkez bankası ile açtığı, devamında 9 ülke ile daha genişlettiği swap operasyonları (aralarında GOÜ merkez bankalarının da yer aldığı) ve son olarak ise tüm ülkelere tanıdığı repo imkanından yararlandırma kararından hangi ülkenin ne ölçekte fayda sağlayabileceğine dair yorum ve değerlendirmeler kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. CDS cephesindeki yükselişin
lira zayıflaması üzerindeki etkileşiminin yüksek olduğu kanaatindeyiz. Ek olarak, Cuma gecesi Güney Afrika’nın yatırım yapılabilir ülke notunu Moody’s nezdinde kaybetmesi ile birlikte rand baskılanmasının başta lira olmak üzere GOÜ varlıklarında etkili olmasını da değerlendirmelerimiz arasına katıyoruz.
Asya, Avrupa ve ABD’de açıklanan PMI dataları Mart ayı özelinde ekonomik ivme kaybı eğiliminin etkili olduğunu gösteriyor. ADP’nin işaret ettiği şekilde ABD’de özel sektör istihdamı Mart ayında azalırken, bugün açıklanacak olan haftalık işsizlik maaşı başvurularında bir önceki haftanın rekorunun yenilenmesi ve 3.7 milyon kişi düzeyinde gerçekleşmesi beklenmekte. ISM imalat endeksi piyasa
beklentileri ölçeğinde kötüleşmez ve-fakat daralma bölgesine geçerken esas ekonomik bozulmanın Nisan ayı verilerine yansıyacağına ve henüz piyasalarda satış baskısının sonlanmamış olabileceğine dair düşüncelerimizi yinelemek isteriz.
Kısmi alıcılı bir açılış bekleniyor
Bu kapsamda ihtiyatlı olunması gerektiğini bir kez daha belirtmek gerekiyor.
Yaşanan süreç her ne kadar sağlık problemleri kaynaklı olsa da finansal piyasalara olan etkileşimi ve ülke ekonomilerini yavaşlatması nedeniyle artık ekonomik problem olarak şekillenmekte. Bu nedenle sürecin ikincil etkilerini gözlemlemek zaman alacak ve tahribatın ne boyutta olduğunu tahminlemek
kolay olmuyor. Artan belirsizliklerin ortadan kalkması ve güven kanalındaki erozyonun terse dönmesi zaman alacak.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.30 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.62 ile 89085 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıl vadeli gösterge tahvilin kapanış düzeyi %13.66 olurken, 5 yıl vadeli ülke CDS değeri 600bp düzeyini aştı.
Hisse senedi almak için çok erken
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kayıplarına işaret ederken, Euro Stoxx 50 %-3.83 ve DAX %-3.94 düzeyinde performans sergiledi. Rusya (RTS, USD) varlıkları petrol fiyatlarındaki sınırlı iyimserlikle diğer varlıklar kıyasla dirençli kalarak günü %-2.63 ile sonlandırdı.
Amerika kıtası işlemlerinde satış baskısının genişlediği görüldü.
Majör ABD endekslerinde kapanışlar %-4 civarı olurken, benzer durum gelişmekte olan ülke varlıklarında da takip edildi. Merval endeksi %3.86'lık yükselişle pozitif tarafta ayrışırken, Kolombiya grubunda %5'i aşan değer kaybı dikkat çekti.
Asya seansında yeni gün işlemlerine baktığımızda negatifi fiyatlama eğiliminin devam ettiğini görüyoruz. TSİ 08.28/ NKY 225 %-1.60, CSI 300 %0.07 ve KOSPI %0.75 ile fiyatlanırken, CNH-CNY spreadi 156 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.0995 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.
BİST 100 işlemlerinde 83500 bölgesi destek, 93200 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir. Özellikle
destek tarafındaki seviyelerin aşağı yönde kırılması durumunda haftalık bazda 73000-77000 aralığına
dek geri çekilmenin olabileceği ihtimalini belirtmek isteriz. Bu nedenle 83500 bölgesini olası geri
çekilmelerde önemsiyoruz. Henüz aşağı yönde eğilimin gerçekleşmemiş olması taban noktalara yakın
olduğumuz izlenimini artırıyor.
USDTRY paritesi işlemlerinde 6.61 bölgesi haftalık bazda destek, 6.84 ise direnç olarak izlenebilir.
Teknik açıdan 6.60/61 bölgesinin üzerinde yer alan fiyatlamalarda lira aleyhine baskılanmanın ciddi
derecede devam edebileceğini değerlendiriyoruz. CDS yükselişi lira fiyatlamalarında etkili oluyor.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.0950-1.0860 destek, 1.1120/80 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:58)