E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda sakin sular---

Piyasalarda sakin sular

Piyasalarda sakin sular
28 Ekim 2024 - 09:15 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Kazanç sezonu tüm hızıyla devam ediyor ve şimdiye kadar sonuçlar Atlantik’in her iki yakasında da beklentileri aştı. Ancak finansal piyasalarda oynaklık arttı ve hayal kırıklıkları ağır bir şekilde cezalandırıldı. Bu hafta teknoloji devlerinin sonuçlarını yayınlaması ve ABD başkanlık seçimlerinin yaklaşmasıyla kritik.

Geçen hafta oldukça sessizdi. Büyük makroekonomik katalizörlerin yokluğunda, yatırımcılar esas olarak şirket kazançlarına odaklandı. Bu hafta birkaç büyük ABD oyuncusunun (Amazon, Apple, Microsoft) yayınlarıyla benzer bir senaryo bekleniyor ve muhtemelen yıl sonu için tonu belirliyor. Buna,  Cuma günü aylık istihdam raporu ve 5 Kasım’daki ABD seçimleri öncesinde artan gerginlikler ve ardından 7 Kasım’daki FED toplantısı eklenecek.

Kıyaslama endeksi S&P 500 , Yıllık bazda yaklaşık %22 artış gösterdi, ancak son günlerdeki rekor seviyelerden geri çekildi. Google’ın ana şirketi Alphabet, Microsoft, Facebook sahibi Meta Platforms, APPLE ve Amazon, Bu şirketlerin piyasa değerlerinin çok büyük olması nedeniyle, bu şirketler S&P 500’ün ağırlığının %23’ünü oluşturuyor. Bu da piyasaların bu şirketlerin sonuçlarına vereceği tepkinin önümüzdeki günlerde daha geniş endeksleri etkileyebileceği anlamına geliyor.

Bununla birlikte, hisse senetleri yüksek değerlemelerde kalmaya devam ediyor ve bu durum, yakın vadeli piyasa olaylarından herhangi birinin beklentilerin altında kalması durumunda hisse senetlerini savunmasız hale getirebilir. Muhteşem Yedili hisseleri, şirketlerin genel olarak S&P 500’ün geri kalanından çok daha güçlü kar büyümesi kaydetmesiyle ortalama 35 katlık bir ileri P/E oranıyla işlem görüyor. Ancak bu farkın önümüzdeki çeyreklerde kapanması bekleniyor.

Bu arada, tahvil oynaklığı zirvede ve yatırımcıların endişesini yansıtıyor. ABD 10 yıllık getirisi, Mayıs ve Eylül ayları arasında gözlemlenen düşüşün klasik bir Fibonacci geri çekilmesine karşılık gelen %4,26 seviyesine ulaştı, karşıt döngüsel göstergeler ise aşırı alımda. Bir duraklama memnuniyetle karşılanacaktır.

Petrol piyasalarında haftalar birbirine benzemeye başlıyor, temel unsurlar (iyi tedarik edilmiş piyasa + zayıf talep) ve özellikle Orta Doğu’daki jeopolitik gerginlikler (operatörler İran’da bir İsrail karşı saldırısından korkuyor) arasında sıkışmış durumda. Bu belirsiz bağlamda, OPEC+ başlangıçta Aralık ayında başlaması planlanan gönüllü üretim kesintilerinin kademeli olarak geri alınmasına karar vermeye hazırlanıyor. Zayıf petrol fiyatları bu stratejik kararda gecikmeye neden olabilir.

Temel metaller sektörü duraklama modunda kalmaya devam ediyor, bakır ve kurşun Londra’da sırasıyla 9.507 dolar ve 2.074 dolardan (nakit fiyatlar) yatay hareket etmeye devam ediyor. Çinko ve alüminyum daha fazla güç gösteriyor, 2.650 dolar ve 3.174 dolardan işlem görüyor. Operatörler bir sonraki katalizörü beklerken – 31 Ekim’de yayınlanması planlanan Çin imalat PMI’sı – eklenecek başka pek bir şey yok.

Altın fiyatları, Orta Doğu gerginliği ve ABD seçim heyecanının külçe altının rekor kıran bir yükselişe geçmesine neden olmasının ardından yatırımcıların kar elde etmesiyle hafif düşüş kaydetti. Son birkaç haftada altın için birçok rekor seviye gördük ve biraz kar satışı ve momentumda bir yavaşlama olması makul.

ABD’de, spot ışıkları 3. çeyrek GSYİH’nin ilk tahmini (Çarşamba, 30), PCE enflasyonu (Perşembe, 31) ve aylık istihdam raporunda (Cuma, 1 Kasım) olacak. Fed üyeleri, 26 Cumartesi’den itibaren 7 Kasım para politikası toplantısına kadar olan sessiz dönemi gözlemlemek zorunda.

Avrupa’da ise  Almanya’nın Ekim ayı enflasyon tahminine  (Çarşamba, 30) bakarken, Japonya Merkez Bankası  para politikası kararını Perşembe açıklayacak.

Cumhuriyetimizin 101. Yılında,  Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Saygıyla Minnetle anıyoruz. Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun.

Yabancı payının en çok arttığı hisselerYabancı payının en çok arttığı hisseler

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyorBorsada yatay başlangıç bekleniyor

 

400 günlük ortalamalarının altında kalan hisseler400 günlük ortalamalarının altında kalan hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)