E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda 'rahatlama' dönemi---

Piyasalarda 'rahatlama' dönemi

Piyasalarda 'rahatlama' dönemi
21 Ekim 2013 - 09:09 borsaningundemi.com

Borsa İstanbul'un ABD'deki gelişmelere paralel olarak yükseliş trendine girmesi bekleniyor. Hedef ise 82.000...

"ABD’de bütçe konusunda Ocak ayına kadar zaman kazanılmasıyla temel fiyatlamalardan uzaklaşarak serbest hareket etmeye başlayan varlık fiyatlamaları yeniden “yörünge”lerine doğru hareket etmeye başlayabilirler. Ocak ayına kadar zaman kazanılmış olması geçici bir süre risk varlıklar açısından pozitif gelişmeleri beraberinde getirebilir. Bu doğrultuda beta katsayısı daha yüksek olan banka hisseleri (XBANK) liderliğinde 19 Eylül 2013 tarihinde belirlediğimiz 82,172 seviyesi Borsa İstanbul gösterge endeksi BİST100 için ilk aşama olan “rahatlama” sürecinde hedeflenebilir.

FED tarafında bu ay sonundaki toplantı yalnızca toplantının hemen akabinde yayınlanan karar metni ve takip eden süreçte Kasım ayında yayınlanacak olan toplantı tutanakları için takip ediliyor olacak. Şu anda FED’in varlık alımlarında kesintiye başlaması için düşünülen üç olası tarih söz konusu: Aralık, Ocak ya da Mart. Aralık ayı öncesi Salı günü yayınlanacak olan ertelenmiş Eylül ayına ilişkin istihdam raporunu takiben Ekim ve Kasım aylarına ilişkin iki adet rapor daha yayınlanacak. Ocak ayı ise Başkan Bernanke’nin görevi halefi Başkan Yardımcısı Janet Yellen’a teslim edeceği dönem. Aynı zamanda Ocak ayında bütçe konusunun yeniden alevlenmesi de olasılıklar dahilinde. Bu tarihlerin ardından Mart ayı ortaya çıkmakta. Aralık ve Mart(!) aylarında FOMC üyelerinin projeksiyonlarını güncelleyeceklerine de dikkat etmek gerekiyor.

Bu hafta yurt içinde en önemli gelişme Çarşamba günü TSİ 14:00’de toplanacak olan Para Politikası Kurulu. TCMB’den bu ay sürpriz beklenmiyor. Yalnızca likidite politikasındaki öngörülebilirlikle paralel olarak ve “normalleşme” mesajını pekiştirmek amacıyla teknik açıdan haftalık ve aylık repo ihalelerinde alt ve üst sınırlar tesis edilebilir. Bununla birlikte genel konjonktür dahilinde Lira açısından TCMB’nin rüzgarı bir kez daha arkasına aldığını düşünebiliriz. Bu sabah 2,3322 değerinde takip ettiğimiz sepet kur (1 EUR + 1 USD ortalaması) Avrupa Merkez Bankası’ndan beklediğimiz genişlemeci adımın gelmesiyle enflasyon görünümü ile daha uyumlu olacak seviyelere hareket edebilir. Ay sonunda TCMB’nin bu yılın dördüncü ve son enflasyon raporunu yayınlayacağını da hatırlatalım.

Hazine tarafında yarın gerçekleşecek olan 5 yıllık kuponsuz tahvil ihracının aybaşındaki ihaleler gibi talepli geçmesi beklenebilir. Makro veri olarak Salı günü turizm verilerini takiben Cuma günü Ekim ayı kapasite kullanım ve reel kesim güven endeksleri açıklanacak. Kapasite Kullanım Oranı yılın son çeyreğine ekonominin ne kadar momentumla girdiğine ilişkin ipuçları verirken, Reel Kesim ile Tüketici Güveni arasında beliren makasın Tüketici tarafında normalleşmesini bekleyebiliriz.

Yurt dışında ise ABD’de açıklanmaya başlayacak olan “ertelenmiş” veriler söz konusu. Bugün konut piyasasına ilişkin verileri yarın İstihdam Raporu takip ediyor olacak. Mevsimsel olarak istihdam verisinin Eylül ayında güç kazanmış olması beklenmekte. Başkan Bernanke’nin son toplantıda ifade ettiği gibi İşgücü Katılım Oranı ve Nüfusta İstihdam gibi daha geniş metrikleri de göz önünde bulundurmak gerekiyor (Ekli Dosya: Takvim_131021.pdf). Perşembe ise PMI günü! Markit firması  Çin, Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi için Ekim ayı geçici PMI verilerini yayınlıyor olacak. Tüm ülkelerde üretimin artış tarafında = “PMI > 50” olması bekleniyor. Cuma günü ise Asya’dan Amerika’ya oldukça önemli verilerle dolu bir gün. Japonya’da enflasyon, Euro Bölgesi’nde para arzı, İngiltere’de büyüme, Almanya’da IFO endeksi ve ABD’de Dayanıklı Tüketim Mal Siparişleri piyasalar ve kurlar üzerinde etkili olan veriler.

Bu sabah Kore hariç Asya piyasalarını primli işlem görürken takip ediyoruz. Japon NIKKEI225 %0,59 Çin SHCOMP %1,13 Hint SENSEX %0,35 ve Endonezya JCI %0,35 oranlarında primliler. Kore KOSPI endeksindeki %0,17 oranındaki değer kaybı ise değer kaybeden Japon Yeni ve son dokuz ayın en değerli seviyesine yaklaşan Kore Wonu’nun yansıması. ABD vadeli piyasalar bu sabah da primli. S&P500 kontratını %0,12 Dow Jones Sınai Endeks kontratını ise %0,14 oranlarında değer kazanırken takip ediyoruz. ABD’de açıklanmakta olan üçüncü çeyrek şirket finansalları da bu hafta yatırımcıların radarında kalmaya devam edecek. “Ons altın” ise 1.318 Dolar değeri ile FED’in “taper” kararını geciktirecek olmasını fiyatlamakta.
Oynaklık endekslerinin (VIX = 13,04 JPMorgan Vol = 7,79) kritik eşiklerin altına gerilemeleriyle önümüzdeki dönemde yeni bir gelişme olmadıkça risk varlıklar için “rahatlama” süreci beklenebilir.
(Ziraat Yatırım)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)