E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda panik alarmı!---

Piyasalarda panik alarmı!

Piyasalarda panik alarmı!
07 Mart 2012 - 09:09 borsaningundemi.com

Alternatif Yatırım Vadeli İşlemler Müdürü Nuri Sevgen, piyasaları değerlendirdi

RASYONEL BAKIŞ MI PANİK Mİ KAZANACAK ‘
Piyasalardaki Gelişmeler:
Yunanistan’ın borç takasına yönelik endişelerin artması Avrupa kaynaklı satış dalgasına neden olarak dün borsa endekslerinin Avrupa’da %3’ü geçen düşüşlere neden olurken, ABD borsa endeksleri dünü %1,5’leri bulan düşüşlerle kapattı.
Yarın katılımın süresinin dolacağı borç takası ihalesine katılımın zayıf olduğu ve bu nedenle sürecin uzatılacağı yönündeki spekülasyonlar Yunan yetkililer tarafından yalanlansa da euronun sert değer kaybına neden olan bu haber Avrupa kaynaklı tüm dünya piyasalarında bir satış dalgasına neden oldu. Yunan yetkililerin ülkenin ödeme yeteneğini geri kazanabilmesi için gerekli gördükleri 206 milyar euroluk borç takası ihalesine katılmayan kreditörleri, temerrüde düşmekle tehdit etmesi durumu yatıştırmak bir yana piyasalarda yaşanan paniği artırdı. Bilindiği gibi yapılan uzlaşma ile borç takası sonrası Yunanistan borçlarının 100 milyar euroluk kısmının silinmesi amaçlanıyor. Ancak bunu olabilmesi için tahvil sahiplerinin %95’inin yapılandırma kapsamında bu takas ihalesine katılması gerekiyor. IMF yetkilisi Charles Blitzer’in ‘eğer katılım artmazsa program üzerine baskı ve endişelerin artacağına’ dair söylemi durumun
Yunanistan tarafında pek de iyi gitmediğine dair endişleri, eurodan kaçış yönünde hızlandırarak piyasalar için güvenli liman olarak görülen doların değer kazanmasına neden oldu.Bu dalgada ana hareket de tabii olarak doların değer kazanması nedeniyle dolar bazlı carry-trade işlemlerin pozisyonlarında borçlandıkları doların maliyetinin artmaya başlaması, pozisyonların kapanarak dolara dönmelerinin etkisi yadsınamazdı.
Yunanistan’ın borç takasına yeterli katılım olmaması durumunda temerrüt’ tehtidi sonrasında Fransa’nın ikinci büyük bankası Societe Generale ve İtalya’nın en büyük bankalarından Unicredit ve Assicurazioni Generali SpA, borç takasına dahil olacaklarını duyurdu. Finansal sistemin istikrarı kadar katılımcı olması beklenen özel sektör kreditörlerinin bu takasa katılımının artmaması durumunda piyasaların daha da karışacağı düşük de olsa ihtimal içerisinde olduğundan dünkü sert satışlar piyasaları vurdu.
Önceki gün Obama’nın açıklamalarının ardından İsrail Başbakanı Netenyahu’nun sert ve savaşa yönelik açıklamaları petrol fiyatlarında artışa neden olurken dün İran’ın BM nükleer denetçilerinin Parchin askeri tesisine girişine izin vermesi petrol fiyatlarında geri çekilme için bahane oldu. Oysa ana sebep doların değer kazanması olsa da, düşüşe bahane İran’ın son hamlesi oldu. Ancak şurası gerçek ki Ortadoğu önümüzdeki dönemde karışacağa benziyor. Özellikle Netenyahu’nun konuşmasında Nazi kampı Auschwitz’in vurulmasını isteyen Dünya Yahudi Kongresi’ne 1944 yılında Amerika tarafından yazılan cevabı okudu. Mektupta ‘saldırı etkisiz olur, Almanları kışkırtırız’ yazdığını hatırlatan Netenyahu’nun ‘bir daha bu hale düşmeyeceğiz’ uyarısı ile ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’nın diplomatik çabalar sonuç vermezse askeri müdahale sözü vermesi Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgenin ısınmaya başladığını gösteriyor. Ekonomi dünyasında Dr. Kıyamet lakabına sahip olan İsviçre doğumlu 64 yaşındaki analist Marc Faber İsrail ile İran arasında bir savaşın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.
Sonuç olarak Yunanistan’ın borç takası ve İran-İsrail gerginliği gündemdeki yerini ve sıcaklığını bugünde de koruyacağa benziyor. İran’a dair sıcak bir çatışma en azından bir kaç ay içerisinde beklenmezken Yunanistan’ın borç takasına katılım yarın akşama kadar istenen seviyeye ulaşmazsa piyasalardaki reaksiyonlar negatif yönde artacağa benziyor. Her ne kadar Yunanistan tehtid ve korkutma ile katılımı artırmaya çalışsa da kreditörler çok zeki ve gelecekte olabilecekleri görebilen profesyoneller olduklarından istenen katılımın sağlanmaması durumunda, neler olabileceğini kestirebilirler.
Bu nedenle de katılımın istenen düzeye ulaşmayacağını düşünmek, bence rasyonel bir yaklaşım olmayacaktır. Tabii rasyonalite, hala paniğe üstün geliyorsa...
Bugün İzlenecek Datalar :
13:00 - Almanya, ocak ayı fabrika siparişleri
15:15 - ABD, şubat ayı ADP özel sektör istihdam verisi
15:30 - ABD, 4. Çeyrek tarım dışı verimlilik (revize)
17:30 - ABD, haftalık petrol stokları
İMKB Bugün İçin Beklenti :
İMKB30 spot endeksin 72000 seviyesinin altına kaymasının teknik olarak bir bozulmaya ve hedefin 70000’ler seviyesinden geçen hareketli ortalamasına doğru olacağını dünkü bültenimde de önemle belirtmiştim. Uzun vadeli düşen trend kanalını geçemeyerek 72000 seviyesindeki önemli destek seviyesinin altına kayan İMKB30 sot endeks yeniden 72500 seviyesinin üzerine çıkamaz ise kısa vadeli hareketli ortalamaların aşağı yönde kesişmesinin getireceği satış baskısı kaybolmayacaktır. Bu durum da hedefi kuvvetli destek olan 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 70000 civarını hedef haline getirmektedir. Not: Son günlerde VOB’da en yakın vadeli İMKB30 vadeli işlem sözleşmesinin (VİS) spot İMKB30’un neden bu kadar altında işlem gördüğüne dair sorular alıyorum. Bunun ana sebebi nisan sonuna değin verilecek olan temettülerin endeksten düşecek olması olduğunu hatırlatmak isterim. Yapılan çalışmalardaki tahminler nisan vadeli sözleşmenin teorik fiyatının 1200-1250 puan altında olmasını gerektirecek bir temettü etkisinin olduğu yönünde. Zira İMKB30 içerisindeki hisse senetlerinin hepsinin genel kurulları yapılarak verilecek temettü tutarı netleşmese de kabaca yapılan tahmine fiyatların uyduğu görülüyor.
Euro/Dolar
Euro/Dolar paritesi 200 günlük hareketli ortalamasının geçtiği bölge olan 1,35’in üzerine çıkamayarak, o bölgenin gücünün baskısı ile aşağı yönde bir eğilim içerisine girdi. Başlayan düşüş hareketi, önemle uyardığım ve beklediğim gibi 1,3250 seviyesinin altına kayınca da 1,31’e doğru sert bir hamle yaptı. Yukarıdaki grafikte de görülebileceği gibi kısa vadeli hreketli ortalamaların birbirlerini 1,3250 civarında aşağı doğru kestiği bölge yukarı yönde geçilemez ise paritenin teknik hedefi 1,31’in altında 1,2850 olacaktır... Diğer taraftan, 1,31’in altına gelinmedikçe 1,3250’ye doğru bir hamle yapma potansiyeli teknik olarak görülmektedir. Ancak 1,3250’nin geçilerek üzerinde kalınmadıkça yükseliş yönündeki bir eğilime girilmeyecektir...
Dolar/TL
Dolar/TL yukarıdaki grafikte de görülebileceği ve dünkü bültenimde de önemle uyardığım gibi kısa, orta ve uzun vadeli hareketli ortalamaların tamamının yukarı yönde birbirlerin kesmesi le kısa vadeli önemli direnç olan 1,78’in üzerine çıktı. 1,78’in altına yeniden kaymadıkça hedef 1,82-1,83 bandı olacaktır. Zira teknik görünüm gereği 1,76 seviyesi çok kuvvetli bir destek konumuna gelmiştir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)