Sonucu merakla beklenen 1 Kasım seçiminden "tek parti iktidarı" çıkması piyasayı pozitif etkileyecek. Ancak uzmanlara göre dış dinamikler nedeniyle "seçim heyecanı" uzun sürmeyecek.
Uzmanlar seçim sonuçlarının piyasalara etkisini değerlendirdi...
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan:
Borsa bu hafta 85 bini görebilir Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, seçim sonuçlarına piyasaların ilk tepkisinin pozitif olacağını söyledi. Her ne kadar sürpriz bir sonuç olsa da 'tek başına iktidar' fotoğrafının olumlu etki yaratacağını kaydeden Doğan, özellikle de hükümetin çabuk kurulacak olması ve bu anlamda siyasi belirsizlik yaşanmayacak olmasının piyasada etkisinin görüleceğini kaydetti.
Üzeyir Doğan, borsanın ilk etapta 80.000'i aşabileceğini ve hafta içerisinde de 85.000 seviyesini deneyebileceğini paylaştı.
Seçim sonucunun TL'ye de güç vereceğini kaydeden Doğan, dolar/TL'de ilk etapta 2.85 ve ardından 2.80 seviyelerinin görülebileceğini ifade etti.
İnfo Yatırım Stratejisti Selim Işıklar:
Bir kaç günlük yükseliş sonrasında normalleşiriz Seçim sonuçlarının beklentinin dışında gerçekleşmesi nedeniyle piyasaların ilk anda olumlu etkileneceğini belirten İnfo Yatırım Stratejisti Selim Işıklar, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yabancı yatırımcının ağırlıklı olduğu bir piyasadayız. Hükümetin Merkez Bankası politikalarına yaklaşımını biliyoruz. ABD Merkez Bankası Fed'in aralıkta faiz artıracağı ve bizim Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın da onu takip edeceği bekleniyordu. Şimdi Merkez Bankası baskı altında kalacak ve Merkez Bankası'nın eli kolu bağlanacak, faiz artıramayacak baskısı oluşacak. Şahsi görüşüm; ekonomideki bozulma tam olarak anlaşılamadı. Piyasalar açısından bir kaç günlük yükseliş sonrasında normalleşme bekliyorum. Dolar önce hızlı bir düşer ve sonra tekrar bu günkü yerine geri gelir. Borsada da birkaç günlük bir yükseliş olacaktır."
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Adnan Çekçen:
Dolar/TL'de 2.80'ini görebiliriz Kasım açılışıyla beraber piyasaların hükümet kurulumunu muhtemelen olumlu olarak satın alacağını aktaran Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Adnan Çekçen, "Bu da TL varlıklarında pozitif ayrışma anlamına geliyor. Yani kur tarafında bu hafta aşağı yönlü sert satış baskısı görebiliriz" dedi.
7 Haziran seçim sonrası kurun açılışını 2.75 seviyesinde yaparken en yüksek 2.80 seviyesini gördüğünü anımsatan Çekcen, şu değerlendirmede bulundu: "Ancak yaklaşık 2 haftalık bir sürede tekrardan 2.65 seviyelerine kadar geriledi. Yeni seçim dönemi sonrası tekrardan Dolar’daki açılış yaklaşık 10 puan aşağıdan gerçekleşebilir. Bu da yaklaşık 2.80 seviyelerine tekabül ediyor. Eğer pozitif ayrışma devam ederse 2.80’nin olası kırılımı sonrası 2.75’ler dahi gündeme gelebilir. Ancak 2.80 desteği çalışırsa 7 Haziran sonrasındaki 2 haftalık süreçte yaşanan durumun benzeri yaşanabilir. Yani tekrardan kur tarafında 2.86’lara kadar bir yukarı yönlü hareket izleyebilir. Bunun içinde dışarıdan kaynaklı FED riski ağır basarsa ki bu cma Tarım Dışı İstihdam verisi oldukça önemli tekrar kurda yukarı yönlü bir hareket görülebilir. Sonuç olarak şuan için asıl soru işareti ‘’Piyasalar hükümet kurulumunu ne kadar satın alacak veya ne kadarını satın aldı?."
Fed eski ekonomisti Erkin Şahinöz ise dolarda 2.80-2.82 civarı açılışın mümkün olacacağını belirterek "Kurdaki düşüşü 'nereden alırım için değerlendirmek' uygun olacaktır" yorumunu yaptı.
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Piyasa dört partili meclis oluşması ve koalisyon seçeneğinin ortadan kalkmasını pozitif karşılayacaktır. Bu durumda dolar/TL kısa vadede 2.78-2.80 civarında dengelenebilir, BIST-100'de 82.500 ve üzeri seviyeler, 10 yıllık gösterge tahvilde ise yüzde 9.50'nin altında bir oluşum görebiliriz" diye konuştu.
Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı:
Ekonominin birinci gündem olması gerek Seçim sonuçlarına ilk tepki olarak haftanın ilk yarısında dolar/TL'de 2.80, BIST-100'de ise 85,000 seviyesine doğru hareket gözleneceğini belirten Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, "en piyasa dostu" sonucun, AK Parti'nin tek başına iktidara yeten; ancak yeni politik tartışmaları beraberinde getirebilecek 330 sandalyenin altında kaldığı senaryo olduğunu söyledi.
Karayazıcı, "Çünkü başkanlık gibi yeni gündemlere zemin oluşmaması ve artık politikanın ikinci plana düşüp ekonominin birinci gündem maddesi olması gerek" dedi.
Karayazıcı cumhurbaşkanı ve başbakanın açıklamalarının tonlamalarının da piyasanın pozitif tepkisinin ölçüsünü belirleyeceğini belirterek, "Erdoğan ve Davutoğlu'nun konuşmaları ılımlı ve kucaklayıcı olur, güvenin yeniden hızla inşa edileceği yapıcı bir dile sahip olursa haftanın ilk yarısında dolar/TL'de 2.80 civarına, endekste 85,000 puana güçlü atak görebiliriz" diye konuştu. Karayazıcı, Babacan'ın ekonomi yönetiminde yer almaması gibi bir sürprizin ise piyasalarda negatif etki yaratabileceğini söyledi.
Nomura CEEMEA Kredi Stratejileri Direktörü Timothy Ash
Babacan ve Şimşek'e ekonomide rol verilmeli Nomura CEEMEA Kredi Stratejileri Direktörü Timothy Ash ise, piyasaların güçlü ve istikrarlı hükümeti pozitif karşılayacağını; ancak piyasa reaksiyonlarında Erdoğan'ın tepkisinin de belirleyici olacağını söyledi.
Ash, "Piyasa reaksiyonu bundan sonra Erdoğan'ın tepkisine bağlı olacaktır, daha birleştirici ve kutuplaşma endişelerini azaltıcı için daha ılımlı bir çizgi sunacak mı? Aynı zamanda AK Parti'nin yeni ekonomi takımına kimin atanacağına, piyasaların güvendiği Babacan ve Şimşek'e önemli roller verilip verilmeyeceğine de bağlı olacaktır" dedi ve ekledi: "Ya da Erdoğan 'kazanan herşeyi alır' diyerek, kutuplaşmayı daha da artıracak ve istikrarsızlık ve kırılgan piyasa potansiyeli taşıyan 'ya AKP ilesin ya da karşısın' yaklaşımını mı ortaya koyacak?"
Borsa 79.400, dolar 2.91 seviyesinde Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 79.409 puandan, dolar kuru 2,9150 TL'den, euro 3,2090 TL'den kapanmıştı. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,18 seviyesinde bulunuyordu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.