E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Portekiz’e yardım ve Fed’in yavaş çıkış senaryosu ile piyasalardaki güçlenme devam etti. Portekiz parlamentosunun ek bütçe tedbirlerini geçirememesi sonrasında hükümetin istifa etmesine karşın, AB-IMF fonuna destek almak için başvuracağı beklentisiyle piyasalardaki etkisi sınırlı oldu. Zaten bir süredir Portekiz’in kurtarma fonuna başvuracak üçüncü ülke olabileceği konuşuluyordu. Ülkeye sağlanacak yardım miktarı için 70 milyar Euro civarında bir rakam telaffuz edilirken, ülkenin yardım başvurusu ise uzak bir yaklaşım sergilediği görülüyor.
Ekonomik veriler tarafında, Avrupa bölgesinde imalat endeksi beklentilerin altında kalırken, hizmet endeksi tahminlerin hafif üzerine çıktı. ABD’de ise, haftalık işsizlik başvuruları istihdam piyasasındaki yavaş iyileşmenin devam ettiğine işaret ederken, dayanıklı tüketim siparişleri zayıf bir görünüm sundu. Ancak, Fed’in yavaş çıkış stratejisini desteklediğinden piyasalardaki güçlenme eğilimini bozmadı.
Şirketlerle ilgili olumlu beklentilerin de desteğiyle, S&P 500 ve DJ endeksleri sırasıyla % 0,93 ve % 0,70’lik artışlarla 1.310 ve 12.171 puana yükselirken; DAX endeksi % 1,90’lık kazançla 6.934 puanda kapandı.
Zayıf verilerin etkisi daha çok petrol ve diğer emtialar tarafında gözlendi. Ortadoğu’da Suriye ve Libya çerçevesinde artan tansiyona karşın, ham petrol fiyatları 105-106 dolar civarında kaldı. Altın fiyatları ise 1.450 dolara doğru yükseliş yaşadıktan sonra 1.430 dolar civarına geri geldi.
Euro-dolar paritesi ise, AB endişeleriyle 1,41’in altına gerilese de, likidite desteğinin ani bir şekilde çekilmeyeceği beklentisiyle tekrar 1,42’ye yaklaştı.
Moody's'ten İspanyol bankalarına not indirimi.. Moody's, geçen haftalarda İspanya’nın kredi notunu indirmesinin ardından dün 30 İspanyol bankasının kredi notunu en az bir kademe aşağı çekti. 15 bankanın kredi notu 2 kademe, 5 bankanın notu ise 3-4 kademe aşağı çekildi. Ancak, ülke notu indiriminden sonra bankalarda böyle bir hareket beklendiğinden piyasalardaki etkisi sınırlı kaldı.
Moody’s ayrıca, İngiltere’nin mevcut kredi notu ile ilgili olarak da, yavaş büyüme ve zayıf mali konsolidasyonun risk oluşturduğunu belirtti.
Fitch ve S&P’den Portekiz’e iki kademe not indirimi.. Kredi kuruluşları Fitch ve S&P, Portekiz hükümetinin istifası ve mali tedbirler konusunda uzlaşmacı olmayan tavrı nedeniyle ülke notunu iki kademe indirdiler. Görünümü ise “olumsuz”da bırakırken, gerekli adımların atılmaması durumunda yeni indirimlerin gelebileceğine işaret ettiler. Portekiz’in ise kurtarma planına başvurma konusunda hala isteksizliğini devam ettirdiği görülüyor.
AB zirvesi bildirisi.. Bugün sona erecek iki günlük zirvenin ardından açıklanacak bildiride, kurtarma fonunun genişletilmesine ilişkin net bir kararın açıklanması beklenmiyor. Bu karar yaz başına bırakılırken, daha çok ülkelerin alması gereken yükümlülüklere değinilebilir.
Dün bildirinin basına yansıyan taslak kısmında ise, Japonya ve Kuzey Afrika’daki gelişmelerin yakından izlendiği ve Kuzey Afrika’ya yönelik fonun 1 milyar Euro artırılması gerektiği yer aldı.
Ekonomik veri gündemi.. Avrupa’da IFO endeksi, ABD’de ise son çeyrek büyüme oranı ve Michigan güven endeksi açıklanacak.
Japonya’da yeniden yapılanmanın büyümeye vereceği destek, Ortadoğu’da ise Libya’ya operasyonun NATO şemsiyesi altına alınması konusunda sağlanan uzlaşma ve Suriye’nin reformlar konusunda harekete geçme kararı ile dış piyasalardaki olumluluk devam edebilir.
İç Piyasalar
Para politikası ile ilgili belirsizlikler nedeniyle, iç piyasaların küresel toparlanmaya katılma konusunda tereddütler yaşadığı gözleniyor. Gün içinde satış eğiliminin etkisinde kalan İMKB 100 endeksi % 1’lik yükselişle 64.356 puanda kapanmayı başardı.
Bankalar Birliği’nden son munzam artışlarına tepki.. Bankalar Birliği’nden yapılan açıklamada, “ekonominin zayıf halkası güçlensin derken güçlü halkayı zayıflatmayalım” mesajı geldi. Yani, cari açık endişelerini yatıştırmak için bankacılık sistemine zarar verilmemesi gerektiği açıkça belirtildi. Merkez Bankası’nın son şok munzam artış kararının bankalarda yarattığı rahatsızlığın devam ettiği anlaşılıyor.
Mart aktivite rakamları.. Bugün açıklanacak Mart kapasite ve iktisadi yönelim anketinden gelecek sonuçlar, para politikası önlemlerinin etkinliğine yönelik yeni bilgiler sağlayacak.
TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz’ın bugün saat 10:00’da Ankara Sanayi Odası’nda yapacağı konuşma çerçevesinde, son faiz kararı ve gelecek dönem para politikasına ilişkin vereceği sinyaller iç piyasalardaki ayrışmanın devam edip etmeyeceği açısından önemli olacak.
Teknik Yorum
NİSAN ENDEKS
Endeks 30 Nisan kontratı günü 78250 seviyesinden kapattı. Yukarıda 79500-80000 seviyeleri önemli direnç durumunda. Ancak 80000’in üzerinde bir kapanış olursa 81500-82500 seviyeleri test edilebilir. Aşağıda 76700-76200 seviyeleri destek durumunda. 76200’lerin altında bir kapanış olması durumunda 74100 seviyeleri test edilebilir.
SATIŞ 79500-80000 STOP 80150
ALIŞ 76700-76200 STOP 76050
DİRENÇ 78900-79600
DESTEK 77000-75825
NİSAN TL
$/TL Nisan kontratı günü 1,5590 seviyesinden kapattı. Yukarıda 1,5725-1,5810 seviyeleri direnç durumunda. 1,5810’un üzerinde bir kapanış olması durumunda 1,6020-16300 seviyeleri hedeflenebilir. Aşağıda 1,5500-1,5380 seviyeleri destek durumunda. Ancak 1,5380’in altında bir kapanış olursa 1,5000 seviyeleri görülebilir.
SATIŞ 1,5700-15750 STOP 1,5765
ALIŞ 1,5425-15375 STOP 1,5350
DİRENÇ 1,5665-1,5740
DESTEK 1,5550-1,5500
Destek Menkul
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:29)