E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı ve Standard and Poors'un(S&P) olası değerlendirmesi en önemli gündem maddeleri olacak.
Gelecek hafta ABD'de seçilen Başkan Joe Biden'in görevi devralması yurt dışında en önemli gündem maddesi olarak görülüyor.
Japonya ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) kararları da yeni haftanın gündem maddeleri arasında yer alıyor.
18 OCAK PAZARTESİ –ÇİN BÜYÜMESİ
Haftanın ilk önemli verisi Çin'den gelecek. Çin'in 2020 yılı ve son çeyrek döneme ilişkin büyüme rakamları piyasalar tarafından yakından izlenecek. Piyasa beklentisi son çeyrekte büyümenin yıllık yüzde 6,1 olacağı yönünde oluştu. Çin'de ayrıca sanayi üretimi, perakende satışlar, işsizlik oranı, sabit yatırımlar, konut satışları verileri de gelecek. Aralık ayı için sanayi üretiminde yüzde 6,9, perakende satışlarda yüzde 5,5 beklenti bulunuyor.
Haftanın ilk günü yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu verisi dışında bir veri bulunmuyor (10.00).
Euro Bölgesi maliye bakanları, Euro'nun uluslararası rolünü, Kovid-19 krizinin ardından Euro Bölgesindeki dengesizlikleri tartışmak üzere bir araya gelecekler (17.00).
ABD piyasaları 'Martin Luther King Günü' nedeniyle kapalı olacak.
19 OCAK SALI – HAZİNE İHALELERİ
TCMB, Kasım ayına ilişkin konut fiyat endeksi verilerini açıklayacak (14.00).
Hazine ve Maliye Bakanlığı iki ihale birden düzenleyecek. Hazine programına göre, 15 ay vadeli kuponsuz tahvil ve 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil ilk kez piyasaya sunulacak.
Almanya'da tüketici fiyatları final rakamları (10.00) ve ZEW endeksi (12.00), günün takip edilecek verileri arasında yer alıyor.
ABD'de günün tek verisi sermaye girişi rakamları olacak (24.00).
Avrupa Birliği(AB) Ekonomik ve Finansal İlişkiler Konseyi Toplantısı Belçika'da gerçekleştirilecek.
Petrol piyasası tarafından izlenen Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) aylık raporu açıklanacak (12.00).
İngiltere Merkez Bankası (BOE) Yönetim Kurulu Üyesi Andy Haldane bir sohbet toplantısına katılacak (21.00).
20 OCAK ÇARŞAMBA – BİDEN KOLTUĞA OTURUYOR!
Günün en önemli gündemi ABD'de seçilen Başkan Joe Biden'in görevi devralması olacak. ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump’ın görevden azledilmesi yönündeki tasarı kabul etmiş ve Trump, ikinci kez azil kararı verilen ilk Amerikan Başkanı olmuştu. Trump 20 Ocak’ta görevi devredeceği için bir hafta içerisinde Senato'daki sürecin tamamlanması pek olası gözükmüyor.
Günün erken saatlerinde Çin'in faiz kararı gelecek.
TÜİK, yurt dışı üretici fiyat endeksi verilerini açıklayacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı merkezi yönetim brüt borç ve alacak stoku verilerini yayımlayacak.
ABD'de API petrol stokları ve MBA mortgage verileri dışında önemli bir veri bulunmuyor.
Avrupa'da Almanya üretici fiyatları, İngiltere'de tüketici ve üretici fiyatları (10.00), Euro Bölgesinde tüketici fiyatları (13.00), günün takip edilecek verileri olacak.
İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey ve BOE Yönetim Direktörü Alex Brazier 'Finansal İstikrar Stratejisi' konulu panelde açıklama yapacaklar (20.00).
Malezya ve Kanada merkez bankalarının faiz kararı da takip edilecek.
21 OCAK PERŞEMBE – YILIN İLK PPK’SI
TCMB, ECB ve BOJ'un faiz kararları günün takip edilecek öncelikli gündemi olacak. Foreks anketine katılan 20 ekonomistin 16'sı faizin değiştirilmeyeceği, 4'ü ise artırım kararı alınacağını öngördü. Ekonomistlerden 2'si TCMB'nin Ocak toplantısında 50 baz puan, 2'si ise 100 baz puan faiz artırımı kararı alacağını tahmin etti. TCMB kararı saat 14.00'te açıklanacak.
TÜİK tüketici güven endeksi verisini açıklayacak. Endeks Aralık ayında değişiklik göstermeyerek 80,1 seviyesinde kalmıştı (10.00). TÜİK aynı saatte tarımsal girdi fiyat endeksini de açıklayacak.
Öğleden sonra sırasıyla BDDK haftalık bülteni ve TCMB haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. TCMB haftalık raporunda rezervler, yurt dışı yerleşiklerin hareketleri ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu izlenecek (14.30).
Sabah saatlerinde ilk olarak BOJ'dan faiz kararı gelecek. Piyasalarda beklenti yüzde -0,10 olan faizin korunacağı yönünde.
ECB'nin faiz kararı 15.45'te açıklanacak. Piyasalarda faiz oranlarında bir değişiklik tahmini bulunmuyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, Para
Politikası Kurulu kararının ardından saat 16.30'da basın toplantısı düzenleyecek.
Günün diğer faiz kararları Brezilya, Endonezya, Norveç, Ukrayna, Güney Afrika ve Paraguay'dan gelecek.
ABD'de haftalık işsizlik başvuruları, konut başlangıçları, Philadelphia Fed iş koşulları endeksi (16.30) verileri gelecek.
22 OCAK CUMA – S&P TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'un Türkiye ile ilgili olası değerlendirmesi günün en önemli beklenen verisi olacak. Ancak S&P belirlenen takvimde yer alan günlerde her zaman rapor açıklamayabiliyor. Anketlerde analistler not ve görünümde bir değişiklik beklemiyor. S&P'nin Türkiye için kredi notu 'Durağan' görünüm ile 'B+' seviyesinde bulunuyor. Raporun açıklanması durumunda gece yarısından sonra gelmesi bekleniyor.
TÜİK 2020 yılı 3.çeyrek döneme ilişkin hanehalkı yurt içi turizm rakamları, TOBB açılan ve kapanan şirketleri açıklayacak (10.00).
TCMB finansal hizmetler güven endeksini açıklayacak (14.30).
Yurt dışında satın alma yöneticileri öncü rakamları açıklanacak.
Japonya (03.30), Fransa (11.15), Almanya (11.30), Euro Bölgesi (12.00), İngiltere (12.30) ve ABD (17.45) PIM verileri sırayla takip edilecek.
ABD'de ikinci el konut satışları (18.00) açıklanacak diğer veri olacak.
Avrupa Merkez Bankası(ECB) Profesyonel Tahminciler Anketinde önümüzdeki 3 yıla ilişkin beklentiler piyasaların radarında olacak(12.00).
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Faiz orani dusmeli enfasloyon dusurmeli ve siki para politakisi olmali emekli ve calisan issi lerin memur larin gelir seviyeleri yukseltil meli ve ististam is imkan lari cogaltil mali o zaman isler rayina oturur yoksa sikinti li gunler gelir
MB kasaya doviz doldurana kadar şok faizler olmalı. Buna ek varlık satışları veya uzun dönemli dış refinansmanlarla doviz kaynağı sağlanmalı. MB yeterli rezervlere ulaşınca, tekrar faizleri en makul yere indirmeli. Ve sonradında doviz piyasalarına müdahale edilmemeli pek. MB nin Elde yüksek miktar doviz oldukça, piyasanın doviz hareketleri sınırlı kalır.
Öncelikle enflasyon düşürmeli, enflasyon yüksek oldukça ve faiz enflasyon altında kalırsa, ülkenin bütün finans balansları bozulur. Enflasyon doviz ilişkisini doğru öğrenilmeli; Enflasyonun en büyğk nedeni üretimin fazla olmayışı ve devletin bütceyi dengeleyemediği için sürekli gelirini artırmak için elinde tuttuğu doğalgaz petrol ekektrik su gibi varlıklara zam yapmadı bunların diğer ürünletin maliyetleri yükseltmesi, devletin vergileri artırması bunların ürün maliyetlerine etkisi. Birde hep kendilerine yola devam denen bazı yancı tüccarların ( başkasının yapma şansı yok zaten) bazı malları tekellerine alıp fiyat spekülasyonu yapmaları.
Enflasyonun temel nedenleri; birincisi “ ülkede üretime pek önem verilmemiş olması ve iç üretimin tüketime göre düşük kalması., yani arzın ihtiyacların altında kalması” ikincisi “devletin iyi yönetilememesinden kaynaklanan sürekli artan bütçe açığı, ve bu bütçe açığını kapatmak için devlet vatandaşa sattığı doğalgaz ekektrik su petrol gibi ürünlere sürekli zam yaparak gelirini artırmaya çalışması” “ bu zamların ayrıca diğer ürünlerin maliyetini de yükseltmesi” uzun süre reel enflasyonun çok altında sürekli faiz uygulayacaklar ve yinede enflasyon sürekli yükselecek. Ama bunu anlamayacaklar!
Istikrar yok...denge yok.. doviz ve faizdeki bu kadar oynaklık ekonomiyi bitirdi... kimse onunu göremiyor...zam ekonomisi var...pahalılık var.. önlem yok.
500Bp gibi piyasada sok etkisi yapacak ve kuru 7 altina zorlayacak DTH larda cozulmeye sebep olacak artis bekliyorum Ocak Subat Periyodu %22-25 arasi Faiz ile gecmeli.Korona ve normallesme sureci ile ilgili hem global hem yurt ici pozitif gundem olusursa Mayis ayindan itibaren 2.ceyrek sonrasi faiz indirimlerine gidilebilir.Tam tersi negatif surec daha da artarak devam ederse yuksek faiz 2021 tum takviminde kalmali faizler %35-40 bandina yerlesmeli.Hala cozulmeyen DTHlar yuzde 40 civari faiz ile cozulur Kobi esnaf buyuk yatirimci finansorlerib olaya nasil baktigi buyuyemedigi zarar ettigi vs asla umursanmamali.Yazin %0.79 dan verilen milyarlarca bedava kredi nereye gitti? Dolar ve 2. el arac soygununa.Tum yurt genelinde her is kolunda tum esnaf ve isletmeci kardeslerimiz galerici oldu doviz bürosu oldu. Satsinlar ellerindeki les arabalarini dolarlarini.Halktan yana olunmali isletmeci ve esnaftan yana degil. %17 faize Allahin kulu 1 dolar bozmaz ama % 40 faiz bu isi cozer.
Enflasyonun temel nedenleri birincisi “ ülkede üretime önem verilmemiş olmadı, üretimin fazla olmanası, tüketimin arzdan daha yüksek kalmadı” ikincisi “devletin iyi yönetilememesinden kaynaklanan bütçe açığı, ve bu bütçe açığını devletin sunduğu doğalgaz ekektrik su petrol gibi ürünlere sürekli zam yaparak gelirini artırması, ve bunun diğer ürünlerin maliyetini de yükseltmesi” Hem enflasyonun çok altında sürekli faiz uygulayacak ve yşnede enflasyon sürekli yükselecek ve bunu anlamayacaksın!!
Gercek enflasyon enedir? Faiz gercek enflasyondan en az %10 -20 fazla olmalı. Yoksa finasal balanslar fena bozulur. Herkes altıba dovize ve yurtdışı doviz endeksli hisse ve varlıklara kaçar. Doviz altın roket olur endişesi bitmez. yatırımları ertelenir ve çok acil olmaya tüketimler ertelenir... resesyon ve kur hareketi ve kurharejetine bağlı tekrar yükelwn enflasyon sarmalı. Önce yüksek faizle MB rezervini güçlü noktaya getirmeli. Sonra MB nin elindeki güç piyasayı dengede tutar. Sonra faiz tekrar en makul seviyelere düşürülür.
Enflasyonu düşür faiz de ona göre düşürülse sorun olmaz. Ama faiz sonuç enflasyon bşr ekonomi finans bilgisizliğidir. . Enfkasyonun nedenleri farklı.
Faizler reel enflasyonun altında kaldığı sürece ülke finansal dengeleri hep bozulur ve doviz tırmanır.
Merkez bankası kasaya twterince doviz doldurana kadar şok faizler olabilir. Yeterince doviz rezervi sağkanını faizler enflasyona göre düşürülebilir.
Tüm TL'yi dolara çevirmek için merkezin faiz indirimini bekliyoruz. Sene sonunda 15TL olunca bozar tekrar dolara geçerim.
youtbe bir bak belediye seçimleri öncesi bu ülkeye hainler yapmak isteyenler ile dolu dolar 15 TL olacak dediler hala sürünüyorlar.yine aynı şekilde demeçler vardı onlar ve yine adamları garibanların eline verdiler.şimdi de senin eline vereceğiz......dolar yakında 6 TL gelecektir.
Faiz i daha da arttırmak doğru değil.durgun ekonomide yüksek faiz olumculdur.
yine merkez bankası başkanı yada hazineden sorumlu bakanımız zor durumda ama çünkü bu faiz konusu malesef dile pelesenk oldu kopmuyor
faiz haram mı değil mi şimdi?
Merkez bence pas geçecek.%17 faiz çok yüksek,,CB,bir sinyal verdi diye düşünüyorum.
Ne borsa ne hakimi savcısı ne psk aynı gurup Enkai insiaat 800 milara dolar sermaye ile yatırımcı kafa üstü şalale uçurumda atıyor bu kadar olmaz borsanın bir kuralı var
Almayaydın zorlamı aldırdılar
"Bizden" oturmaz onlardan oturur koltuğa abartmayalım
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:07)