E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tüm iyimser beklentilerin aksine Ocak ayı işlemleri global çapta net bir yükseliş patikasına işaret etmekten uzan bir resim çizdi.
Bilhassa ABD’de bireysel yatırımcıların yarattığı oynaklık farklı diğer varlık gruplarındaki likit yaratma isteğini tetiklerken, kısa vadeli işlemlerin de mevcut patikasından sapmasına zemin hazırladı.
Öte yandan aralarında bizim de yer aldığımız belirli bir kesimin Şubat ayı başlangıcında savunduğu ‘ihtiyatlı duruş’ pozitif yaklaşımın artan ivme ile yeniden sahne alması sonucunda kısa sürede rafa kalktı.
Geride kalan hafta içerisinde EPFR datalarına göre global fonlara 71 milyar dolar giriş düzeyinde rekor yüksekte giriş gerçekleşirken, söz konusu rakamın tek başına 58 milyar dolarlık kısmı hisse senedi kalemi üzerinden oldu. Daha önemlisi ise likit fonlara park etmiş durumda olan 11 milyar dolarlık kısmın daha çözülerek daha aktif varlıklara yönelmesi oldu. Bu nedenle 1Ç sonrasında GSYH görünümünün global çapta daha iyi bir makro veri seti ile desteklendiği ortamda 4 trilyon dolar üzerindeki likit fon rakamının potansiyel yeni girişler için kapıda beklediği farklı bir tablonun söz konusu olabileceğini yinelemek isteriz. Liranın global koşulların da elverdiği patikada TCMB’den aldığı destek ile primlenmesi USDTRY paritesinde 7.00 seviyesinin nihayet aşağı yönde geçilmesini mümkün kılarken, DXY’de <90.00 hareketini takip edecek olursak 6.85 bölgesine ulaşmak çok uzun bir zaman almayabilir.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.02 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.56 primlenme ile 1562 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +2bp ile %13 olurken, ülke risk primi 286bp seviyesine gerileyerek pandemi öncesi noktadaki eğilimini sürdürdü.
EMEA bölgesi endekslerinde değerli GBP yaklaşımının genel risk iştahını desteklemenin yanında İngiltere hisse senetlerine olan ciddi pozitif katkısının etkileri takip edildi. Euro Stoxx 50 %1.04, FTSE
100 %2.52, DAX %0.42 ve Rusya (RTS, USD) grubu %2.35 düzeyinde performans sergilerken, işlem hacimlerinin de son 5 gün ortalamalarının %10-20 aralığında değişen değerlerle arttığı görüldü.
Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri tatil etkisi nedeniyle kapalı konumda olurken, açık konumdaki gelişmekte olan ülke varlıklarından Şili ve Kolombiya’nın sırasıyla %0.46 ve %0.25 yükseldiği görüldü. Bovespa ve Merval ise işlem görmedi.
Asya’da tatil etkisi dışında açık olan piyasalarda iyimserlik devam ediyor. TSİ NKY 225 %2.02, Hang Seng %1.60 ve KOSPI %0.38 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.4085 ile kritik eşik etrafında oluşmaya devam ediyor.
BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz.
1555-1520 puan seviyeleri destek, 1570-1580 ise direnç olarak izlenebilir.
USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının
ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini
ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 6.92-6.85-6.82 seviyeleri destek, 6.97-7.09-7.12 ise direnç olarak izlenebilir.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ediyor. ECB ve faiz indirimine dair spekülatif haber akışının kalıcı euro zayıflaması için yeterli
olmadığını düşünüyoruz. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin
sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın orta-uzun
vadede korunacağı kanaatindeyiz. Kısa vadede ise stresin bir miktar daha sürmesini bekliyoruz.
1.2050-1.1945 destek, 1.2180-1.22 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Yabancıların en fazla yöneldiği hisse senetleri
İttifak Holding ve İhlas Holding sorusu
Günün önemli şirket haberleri 16/02/2021
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:37)