E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçtiğimiz hafta oldukça önemli gelişmeler yaşandı fakat en önemlisi şüphesiz TL'de rekor ölçüde değer kayıplarının devam etmesi oldu. Bu sayede:
USD/TRY 3.59 seviyelerinin üzeri test edildi.
EUR/TRY 3.83 seviyelerine yaklaştı
Sepet kur bazında ise ( 0.5 dolar + 0.5 euro ) 3.6890 seviyelerine ulaşıldı.
Bu fiyatlamaların her biri ayrı ayrı yeni rekor seviyelerine tekabül ediyor. Özellikle küresel piyasalarda dolar endeksinde geçtiğimiz hafta gerileme yaşanmasına karşılık TL'nin ABD dolarına karşı %2'ye yakın gerileme ile haftayı kapattığını gördük. Tabii bu hareketin sebebi olarak yurt içi siyasi gelişmeleri söyleyebiliriz.
Öncelikle Başbakan Binali Yıldırım, MHP ve AKP arasında anayasa değişikliğine yönelik mutabakatın sağlandığını açıklanması ve önümüzde ki hafta ( bu hafta için ) yeni anayasa metninin meclise geleceğinin açıklaması yurtiçi piyasalarda stresi artırdı. Özellikle anayasa önerisinin mecliste 330 oy alması ile referandumun kapısının açılması durumunda yaz aylarının başında referanduma gidilebileceği açıklaması da bir hayli önemliydi. Bunun yanında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da faizlerin indirilmesi konusunda yaptığı açıklama TL'de görülen değer kaybının bir hayli süratlenmesini sağladı. TL'de görülen keskin değer kaybının yaşanan kar realizasyonlarının ardından TL'nin bir miktar toparlanmaya çalıştığını takip ettik. Citibank'ın uzun USD/TRY pozisyon karını realize ettiğini haberlerini okuduk. Ayrıca Borsa İstanbul'un da tüm döviz varlıklarını TL'ye dönüştürdüğü açıklaması da etkili olabilir. Fakat piyasada yapılan hesaplamaya göre 60-70 milyon dolarlık bir dönüşüm olduğu söyleniyor. Kısa vadede haber değeri olarak etkili fakat uzun vadede TL üzerinde etkisinin kalıcı olacağını söylemek zor. Geçtiğimiz hafta toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu ( EKK ) kararlarının da Perşembe günü açıklanacağını not edelim ve küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere geçelim.
Küresel piyasalar adına en önemli gündem maddeleri OPEC toplantısında alınan kaararlarr, ABD'de açıklanan Kasım ayı istihdam ve ABD 3. Çeyrek büyüme dataları ve İtalya'da anayasa değişikliğine ilişkin referandum bulunmaktaydı.
Öncelikle OPEC'in 8 yıl aradan sonra somut bir adım atarak petrol fiyatlarında kısıntıya gittiğini hatırlatalım. Bu kısıntının miktarı ise günlük 1.2 milyon varil olarak belirlendi. OPEC dışı ülkelerden ise günlük 600 milyon varil üretim kısıntısı isteniyor. Bu konu hakkında içinde bulunduğumuz hafta takvimde olmayan mini bir toplantı gerçekleştirilecek. Tabii petrol üretiminin kısılması sonucu fiyatlarda oldukça keskin bir yükseliş hareketi yaşandı. Vadeli piyasalarda brent petrol geçtiğimiz hafta %15'i aşkın bir yükseliş hareketi yapmasının yanında ABD tipi ham petrolde ise bu yükseliş %12'yi aştı. Bu durum özellikle petrol ihraç eden ülke para birimlerine ve endekslerine yaradı. Bu konuda tek istisna Brezilya Reali oldu. Bunun sebebi ise merkez bankasının gerçekleştirdiği faiz indirimiydi...
ABD'de açıklanan datalara odaklandığımızda ise ekonomiinin üçüncü çeyrekte %3.0 olan piyasa beklentilerinin üzerinde büyüdüğünü ve %3.2 oranında artış yönünde gerçekleştiğini gördük. İstihdam verilerin incelediğimiz zaman ise TDI datasının piyasa beklentilerini aşarak 178 bin olarak gerçekleştiğini gördük. Fakat bu datanın yanında dikkat çeken iki veri daha bulunmaktaydı:
İşsizlik oranı %4.9'dan son 9 yılın en düşük oranı olan %4.6 seviyesine geriledi. Tabii iş gücüne katılımında görülen azalma da işsizlikte yaşanan gerilemede bir parça etkili olabilir.
En dikkat çekici unsur ise ortalama saatlik kazançlar datasıydı. Verisinin %0.2 oranında artması beklenirken %0.1 oranında azalma yaşandı. Zaten bu datayı daha çok dikkate alan Piyasa ABD dolarında gerileme yaşanmasına olanak sağladı. Yine de bu verinin Aralık ayında faiz artırım ihtimalini sekteye uğratacak ölçüde olmadığını söyleyelim. Geçtiğimiz hafta genel itibari ile ABD'den gelen verileri ( tüketici güveni - PMI verileri ) olumlu geldi.
Çin ekonomisine yönelik PMI verilerinin de ekonnomide toparlanmayı işaret etmesi küresel ekonomi adına olumlu...
Piyasaların özel bir önem verdiği İtalya referandumu ise hükümetin beklentilerinin aksine HAYIR oyu ile sonuçlandı ve bu nedenle Başbakan Renzi bugün bakanlar kurulunu toplayıp ardından Cumhurbaşkanı'na istifasını sunacaklarını belirtti. Tabii bu gelişmeler sonucu euro değer kaybetti be ABD doları karşısında 1.0500 desteğine kadar geri çekilme yaşadı. Bundan sonraki süreç bir hayli dikkatle takip edilecektir. Bu süreçte iki önemli unsuru takip edeceğiz:
Siyasi Gelişmeler: Renzi'nin istifası ardından erken seçimde 5 yıldız hareketinin hükümeti kurma ihtimali bulunuyor. Partiyi bu derece önemli yapan unsur ise euroya olan karşıtlığı. Yani yeni bir aşırı sağ bir partinin güçlenerek hükümeti kurma görevi kazanması hikayesini dinleyebiliriz. Euro için negatif bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
İtalya bankacılık sektörüne yönelik endişelerde artış görülebilir. Bu durumda sadece euro üzerinde değil küresel hisse senedi piyasaalarını bankacılık sektör hisseleri üzerinden vurabilir.
Geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmelerin etkilerini bu haftada da görmemiz olası duruyor. Özellikle İtalya referandumuna yönelik sonuçların etkisi bir hayli etki edecek. Şimdi bu hafta içerisinde başka hangi gelişmelere odaklanacağız günlük bazda değerlendirelim:
PAZARTESİ
Yurt içerisinde Kasım ayına ilişkin TÜFE dataları bir hayli önemli. Beklenti aylık bazda %0.8 artış olacağı yönünde. Son gelen veriler ( Ekim ayı dataları ) yıllık bazda %7.16 ve aylık bazda ise %1.44 oranında artışı işaret etmekteydi.
Küresel piyasalarda ise hizmet PMI verilerinin ağırlığında bir gün geçireceğiz. Almanya datasında beklenti 55.0 iken Euro Bölgesi verisine yönelik beklenti 54.1.
İngiltere'ye ilişkin hizmet PMI verisinde ise beklenti 54.0 olarak belirlenmiş durumda.
ABD tarafında da yine hizmet PMI verileri önemle izlenecek. Markıt hizmet PMI verisinde beklenti 54.9 iken çok daha önem verdiğimiz ISM imalat dışı PMI verisinde ise piyasa beklenttisi 55.4 olarak belirlenmiş durumda.
PMI datalarının haricinde gün içerisinde:
Saat 16.30'da FED üyelerinden Dudley
Saat 17.00'da ECB Başkanı Mario Draghi
Saat 20.00'da BOE Başkanı Mark Carney
Saat 22.05'de FED üyelerinden Bullard'ın konuşmaları bulunuyor.
SALI
Sabahın erken saatlerinde Avustralya Merkez Bankası ( RBA ) faiz kararını açıklıyor olacak. Piyasa beklentisi %1.5 olan faiz oranlarından herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Yalnız bankanın yayınlayacağı raporda geçen ifadeler önemli olacaktır. AUD bazlı paritelerde volatilite artabilir.
Almanya tarafında ilk olarak Ekim ayına ilişkin fabrika siparişleri verileri açıklanıyor olacak. Piyasa beklentisi %0.6 oranında artış olacağı yönünde. Euro Bölgesi'nde ise 3. çeyrek büyüme verilerini izleyeceğiz. Bölgenin yıllık bazda %1.6 çeyreklik bazda ise %0.3 büyüyeceği ön görülüyor.
ABD tarafında ise 3. Çeyreğe ilişkin tarım dışı üretkenlik ve birim emek maliyeti verileri önemli olabilir. Piyasa beklentisi sırasıyla %3.33 ve %0.3 oranında artış yönünde. Bunun yanında ticaret dengesinde 41.6 milyar dolar açık beklenirken fabrika siparişleri verisinin ise %2.5 artması bekleniyor.
Kanada'da ise IVEY PMI datası açıklanıyor. Beklenti 59.9 yönünde. CAD bazı pariteler adına önemli olabilir.
ÇARŞAMBA
Gece saatlerinde Asya tarafı hareketli olacak. İlk olarak Yeni Zelanda Merkez Bankası ( RBNZ ) Başkanı Wheeler konuşuyor. NZD bazı paritelerde volatiliteye dikkat.
Ardından Avustralya'da 3. Çeyrek büyüme verileri açıklanıyor. Yıllık bazda %2.5 ve çeyreklik bazda ise %0.3 oranında artış bekleniyor.
Gün içerisinde Almanya'da sanayi üretimi verisi önem arz ediyor. Beklenti %0.8 artış yönünde.
İngiltere tarafında ise Halifax konut fiyat endeksi ve imalat üretimi datalarını izleyeceğiz. Özellikle imalat üretimi datası bir hayli önemli. Aylık bazda %0.2 ve yıllık bazda ise %0.8 oranında artış yaşanması bekleniyor.
ABD tarafında ise iş imkanları ve personel değişim oranı ( JOLTS ) verisini takip edeceğiz. Bunu yannında ham petrol stokları datası da önemli olacaktır.
Kanada Merkez Bankası'nın faiz oranı kararını da ilgiyle izleyeceğiz. Piyasa beklentisi %0.50 olan faiz oranlarında değişikliğe gidilmeyeceği yönünde.
PERŞEMBE
Haftanın en yoğun ve en önemli günü olacak. Sabahın çok erken saatlerinde Asya cephesinde açıklanacak olan önem derecesi yüksek veriler ile günün yoğunluğu başlıyor. İlk olarak Japonya 3. Çeyrek büyüme dataları takip edilecek. Ekonominin çeyreklik bazda %0.6 ve yıllık bazda ise %2.4 oranında büyüyeceği bekleniyor.
Çin tarafında ise ticaret verileri açıklanıyor. Özellikle ithalat kalemi küresel talep adına dikkatle izlenmeli.
Gün içerisinde ise yurt içerisinde Ekim ayına ilişkin yıllık sanayi üretimi verisini izleyeceğiz. Eylül ayında bu data %3.1 oranında daralmayı işaret etmiş ve büyüme oranına yönelik olumsuz bir resim çizmişti. Sanayi üretimi verisinin ülke ekonomisinin büyüme oranı ile oldukça korelasyonu yüksek olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla ekonominin yılın son çeyyreğinde nasıl bir performans gösterdiğini görmemiz açısından data önemli olacak. Ayrıca geçtiğimiz hafta toplanan EKK toplantısının kararları da bugün açıklanacak.
Günün en önemli gelişmesi ise ECB kararları ve ardından Başkan Mario Draghi'nin yapacağı basın toplantısı olacak. ECB son gerçekleştirdiği PPK toplantısında para politikasına yönelik yeni adımlar için Aralık ayını işaret etmişti. Son açıklanan enflasyon oranı ise %0.6 ile ECB'nin %2'lik hedefin bir hayli altında kalmıştı. Dolayısıyla yeni kararların gelme ihtimali bulunduğu bir toplantı olacak. Yakından izleyeceğiz.
ABD'de tarafında ise her Perşembe olduğu gibi işsizlik maaşı başvuruları dataları izlenecek. Piyasa beklentisi datanın 272 bin olarak açıklanacağı yönünde.
CUMA
Sabahın erken saatlerinde Çin'de TİFE dataları açıklanıyor. Kasım ayına ilişkin yıllık TÜFE ve ÜFE datalarında %2.2 oranında artış beklentisi bulunuyor.
Almanya tarafında ise ticaret verilerin takip edeceğiz. Yalnız Euro üzerinde net bir etkisini bekklemiyoruz.
ABD'de ise Michigan tüketici güveni verileri ile haftayı kapatıyoruz. Açıklanacak verilerin beklenti üzerinde gerçekleşmesi ABD dolarına pozitif yansıyabilir.
Gün içerisinde önemle izleyeceğimiz teknik seviyeleri belirleyelim:
EUR/USD Analizi
İtalya referandumunda hükümetin desteklediği EVET kampanyasının aksine HAYIR oyları ile sonuçlanması İtayla Başbakanı Renzi'nin istifa etmesine neden oldu. Bu sayede paritede 1.0500 desteğine kadar gevşeme yaşansa da bu seviyelerden gelen hafif alımların eşliğinde 1.0540 desteğinin üzerinde tutunma çabalarını takip ediyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılığın sağlanabilmesi durumunda gün içerisinde 1.0600 - 1.0660 ve 1.0700 dirençleri izlenecektir. Buna karşılık 1.0540 - 1.0500 bölgesini gerileme hareketlerinin oluşması durumunda izlemeye devam ediyoruz. Özellikle 1.0500 desteğinin kırılabilmesi sonucu 1.0470 - 1.0400 ve 1.0360 destekleri potaya girebilir.
Ons Altın Analizi
İtalya referandumunda Hayır oyunun çıkması sonucu Başbakan Renzi'nin istifa etmesi ile ons altın fiyatlarında 1190 seviyesine yaklaşan yükseliş hareketlerini takip ettik. Fakat bu yukarı yönde hareketin devam edemediğini satış baskısı ile karşılaşarak 1171 desteğine kadar gerileme kaydettiğini gördük. Şimdilik 1171 desteğinin üzerinde tutunma çabalarını izlemekteyiz. Şayet 1177 ve 1181 dirençlerini yükselişin devamı açısından önemli görüyoruz. 1181 direncinin kırılması sonucu 1185 ve 1191 dirençleri potaya girebilir. Buna karşılık 1171 desteğinin kırılabilmesi durumunda ise ons altın fiyatlarında 1166 ve 1160 destekleri yeniden öne çıkacaktır.
USD/TRY Analizi
Gece saatlerinde İtalya referandumuna bağlı olarak 3.55 üzerine ataklar gözlenmesine karşılık dolara gelen satış baskısı sonucu 3.5300 desteğine kadar gevşeme yandı. Gerilemenin devamı açısından 3.5300 desteğinin kırılması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir durumda ise 3.5060 desteği bir kere daha ön plana çıkacaktır. TL lehine fiyatlamalar şiddetlenebilirse 3.5060 desteğinin altında 3..4840 desteğini de takibimize alacağız. Buna karşılık 3.5550 - 3.5700 ve 3.5920 dirençlerini yukarı yönde hareketlerin ivme kazanması durumunda takip edeceğiz.
GBP/USD Analizi
1.2700 direninin üzerinde kalıcılık sağlayamasa da bu seviyeden aşağı yönde fazla uzaklaşamadığını da görmekteyiz. Bu noktada 1.2700 - 1.2730 bölgesini dikkatle izlemekteyiz. 1.2700 üzerinde kalıcılığın sağlanarak 1.2730 direninin aşılması durumunda 1.2760 ve 1.2800 dirençlerine doğru yukarı yönde hareketler devam edebilir. Buna karşılık 1.2670 desteği ise gerilemenin ivme kazanması adına izlenecek ilk teknik seviye konumunda bulunuyor. Bu destek seviyesinin kırılması sonucu paritede 1.2630 ve 1.2600 desteklerini takip edeceğiz.
USD/JPY Analizi
113.00 desteğinin üzerinde tutunma çabalarının oluştuğunu görüyoruz. Bu seviyenin aşağı yönde geçilememesi sonucu paritede 113.80 direncine yakın işlemlerin oluştuğunu görmekteyiz. Bu direnç seviyesinin aşılabilmesi durumunda 114.45 ve 114.90 - 115.00 bölgesine doğru yuukarı yönde hareketler devam edebilir. Buna karşılık 113.00 desteği de gerilemenin hız kazanması adına önemli olacaktır. Şayet bu destek seviyesi kırılabilirse paritede 112.50 - 111.90 ve 111.40 seviyelerini takip edeceğiz.
Vadeli Ham Petrol Analizi
52.00 direnine ulaşılmasının ardından fiyatlarda zayıflama belirtileri var. Bu teknik seviyenin aşılamaması satış baskısını beraberinde getirebilir. Bu sayede ilk olarak 50.00 ve arkasından 49.00 desteklerini izleyeceğiz. Özellikle 49.00 desteğinin altında fiyatlamaların oluşması durumunda 48.30 ve 47.00 seviyelerini takibe alacağız. Bunun yanında 52.00 direnci ise yukarı yönde hareketlerin devamı adına kritik öneme sahip. Bu direnç seviyesinin aşılabilmesi durumunda 53.00 ve 54.50 dirençleri takip edilecektir.
Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:54)