E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İnsan müdahalesine hiç gerek duyulmayan, bilgisayarların otomatik alım satım kararlarını verdiği ve işlem yapabildiği bir sistem var artık. Teknoloji, yatırım işlemlerini farklı bir boyuta taşıdı. Öyle ki, İngiliz iş adamı ve yatırımcı Richard Branson “İsmini bile bilmediğim bir piyasada işlem yapabilirim” diyor. Yatırımcılara kolaylık, yüksek hız ve farklı ürünlere ulaşma imkânı sağlayan algoritmik işlemler ve yüksek frekanslı işlemler gittikçe yaygınlaşıyor. Türkiye’de de gerçekleşen işlemlerin yüzde 18’e yakını algoritmik işlemlere dayalı. Kendi kararını veren yatırımcıların karşısında artık sanal robotlar var. Dahası bu robotlar her geçen gün daha de gelişmekte. Menkul kıymet alım satım işlemlerinin gelişen teknolojiyle birlikte elektronik platformlara taşınması beraberinde sermaye piyasalarındaki işlem hacminin de artmasına imkân sağladı.
Gelişen teknolojiyle birlikte algoritmik işlemlerin beraberinde getirdiği olumlu etkiler kadar olumsuzluklar da var ve bunlar sürekli tartışma konusu olmakta. Algoritmik işlemlerin piyasada ne kadar çok volatiliteye yol açtığı ve bu volatilitenin manipülasyona giden sonuçlarının olup olmadığı ciddi bir tartışma konusu. Söz konusu işlemlerin piyasanın dengesini bozduğunu düşünenler olduğu kadar bu görüşü abartı bulanlar da var.
Bireysel yatırımcıların ise gerçekleşen dönüşüm karşısında yöntemlerini geliştirmesi ve yeni trendlere uygun adımlar atması gerekiyor. Karar alma ve hız süreçlerinde makinalarla yarışılamayacağına göre, daha etkili analiz teknikleriyle yarışta geri düşmemeleri gerekiyor. Orta vadeye odaklanarak değer üzerine yoğunlaşmak yatırımcı zaaflarından sıyrılmak, piyasaların ana trendlerine yönelebilmek bu noktada önemli bir alternatif. Neticede makinelerin günlük dalgalanmalarda gerçekleştirdiği yüksek volatilite yatırımcıların sıkışmasına neden oluyor. Son bir yılda gerçekleştirdiği işlemlerin ağırlıklı kısmında kaybettiğini belirten Bedri Doğan, artık bir strateji geliştirmesi gerektiğinin farkında olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra daha çok küçük ve orta ölçekli şirket hisselerine yönelen Adem Seren, makine işlemlerinin derinlikli hisselerde gerçekleştiğini küçük ve orta ölçekli hisselere fazla yansımadığını düşünüyor. TSPB Başkanı Erhan Topaç ise; “Çok hızlı çalışan algoritmalara karşı günlük işlem yapmak ve onlarla başa çıkmak zor. Bunların bazıları dünyanın birçok ülkesinde de işlem yapıyor, tecrübeli yazılımlar var” derken bireysel yatırımcıların işinin hiç de kolay olmadığına işaret ediyor. Topaç, bilgisayara karşı savaşılacaksa herkesin riskini tartması lazım, diyor. Algoritmik işlemlerin savunucuları kadar eleştireni de çok. Ancak bir gerçek var ki teknolojinin bir ürünü olan bu
sistemin ilerleyen süreçte piyasadaki etkinliğinin azalması yerine artması sürpriz olmayacak. Bireysel yatırımcılar teknolojiden istifade edebildiği oranda kazancını artırma olasılığını da yükseltebilecektir. (ZEYNEP AKTAŞ/FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:41)