E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İngiltere Başbakanı Theresa May Londra'da Açıklamalarda Bulundu
Theresa May dün yapmış olduğu açıklamalarda Brexit sürecine ilişkin yol planını açıkladı. Brexit'in İngiltere'nin kendi içine dönmesi anlamına gelmediğini, bunun tam aksine İngiltere'nin her zamankinden daha fazla dışa dönük olması gerektiğini vurgulayan May, İngiltere'nin büyük bir küresel ticaret ülkesi olması isteğini dile getirdi.
Açıklamalarının devamında AB'nin dağılmasını istemediğini söyleyen Başbakan, AB'nin başarılı olmasının İngiltere'nin çıkarına olduğunu belirtti. Ayrıca AB ile gümrük birliği için yeni bir anlaşma istediklerini dile getiren May, AB ortak Pazar üyeliği önermediğini ve nihai Brexit kararının parlamentoda oylanacağının altını çizdi.
Konuşmasında müzakere sürecinde 12 maddelik amaçlarından bahseden İngiltere Başbakanı "Birleşik Krallık ile AB arasında yeni, olumlu ve yapıcı bir ortaklık oluşturmayı" hedeflediklerini kaydetti. 12 maddelik amaçlarda ise en dikkat çekici kısım Brexit sürecinin düzenli ve yumuşak bir şekilde olacağının söylenmesi oldu.
Merkez'den döviz hamlesi
Son dönemde kuru dizginleyebilmek adına ardı ardına aksiyon alan TCMB dün internet sitesinden yaptığı açıklamada, Türk Lirası depoları karşılığı döviz depoları piyasasının açılacağını duyurdu. Açıklamada, uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde Türk Lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk Lirası Depoları Karşılığı Döviz Depoları piyasasının açılmasına karar verildiği bildirildi.
EURUSD
Geride bıraktığımız günde ABD Başkanı Trump doların Çin yuanına karşı fazla değerli olduğunu ve bunun ABD firmalarının rekabet gücünü kısıtladığını ifade etti. Trump daha önceleri de Çin'n yapay olarak yuanın değerini aşağıda tuttuğunu ifade etmişti. Çin Başkanı Xi ise Dünya Ekonomi Formunun Davos'ta yaptığı zirvede olası bir ticaret ve kur savaşından kimsenin kazançlı çıkamayacağını ifade etti. Trump'ın agresif sayılabilecek bu yorumları küresel ppiyasalarda bir risk unsuru olmaya devam ediyor. Bugün ise hem Euro Bölgesinden hem ABD tarafında Aralık ayı enflasyon verileri açıklanıyor. ABD tarafında enflasyon FED'in yüzde 2'lik hedefine yaklaşırken Euro Bölgesinde enflasyondaki iyileşme oldukça yavaş ilerliyor. FED Başkanı Yellen'ın TSİ ile 23:00'da yapacağı konuşmada vereceği sinyaller de kurda etkili olabilir. Paritede toparlanma evresine giren hareketlilik 1.0715 direncini zorluyor. Eğer yeni günde bu seviyenin üzerinde kalırsak yükseliş ivmesi 1.08 seviyesine taşınabilir. Geri çekilmelerde ise 1.0680'in altındaki kapanışlar fiyatlamayı yeniden 1.0650 ve 1.0600 seviyelerine getirebilir.
USDTRY
Dün yüzde 8.50 seviyesinden 1 milyar TL işlem geçtikten sonra Merkez Bankası, 8.50 kotasyonunu çekti. Repo piyasasında teklifler %9.90 seviyesinde. Ancak bu orandan henüz işlem gerçekleşmedi. Limitlerin azaltılması Merkez Bankası'nın para piyasasını daha da sıkılaştıracağını ve fonlamanın bir kısmının geç likidite penceresine yönlendirrileceğini gösteriyordu. Bankaları faizi %10 olan geç likidite penceresine yönlendiren Merkez Bankası böylece ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yukarı çekip örtülü bir faiz artışı yaparak kuru kontrol altına almaya çalışıyor. Kurda 3.70-3.75 bölgesi önemli destek. Yukarıda ise 3.80-3.82 bölgesinin üzerinde kalıcılık sağlanamıyor. Hareketin bölge dışına çıkması durumunda aşağıda 3.65 yukarıda ise 3.85 görülebilir.
GBPUSD
Kurda oldukça hareketli bir günü geride bıraktık. Hafta başında İngiltere Başbakanı May'in Avrupa tek pazarından vazgeçtiği ile ilgili haberlerle sert bir şekilde düşen kur dün May'in konuşması sonrası yukarı yönlü ivme kazandı. May'in konuşmasında satır başlarına baktığımızda AB tek pazarına erişimin getireceği sınırlayıcı sorumlulukları istemedikleri görülüyor. Ancak AB müzakereleri öncesi sunulacak Brexit planın parlamentoda oylanacak olması piyasada daha yumuşak bir geçiş olarak algılandı. Bunun yanı sıra özellikle finans sektörü için AB'den ayrıldıktan sonra tamppon görevi görecek bir anlaşma arayışında olunması da sterline destek olan bir diğer etkendi. Brexit süreci her ne kadar popülist, korumacı ve küreselleşme karşıtı bir akım olarak başlasa da gelinen nokta da İngiltere'nin serbest ticarette dünyada öncü olma isteği piyasada olumlu algı yarattı. Bugün ise ABD tarafında açıklanacak olan enflasyon verileri kurda oldukça etkili olacaktır. Paritede son gelişmeler sert bir yükselişi beraberinde getirirken fiyatlama 1.24 sınırına dayandı. Yeni günde ise bu seviyenin üzerindeki kapanışlar bizi 1.2500 seviyesine götürebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2330 ve 1.2300 destekleri önemini korumakta.
BRENT PETROL
Petrol piyasalarında oldukça hareketli günler geçirmeye devam ediyoruz. Dün hem dolar endeksindeki gerileme hem de OPEC ülkelerinden gelen haber akışı ile petrol fiyatlarında yükseliş kaydedildi. Fakat bu suni yükseliş akşam saatlerinde yerini tekrardan satış hareketine bıraktı. Piyasalarda OPEC anlaşmasına olan güven azalırken gözler, hafta soonu gerçekleştirilecek olan toplantıya çevrildi. OPEC ve OPEC dışı ülkeler, üretim seviyelerini denetleme görevi üstlenecek olan izleme komitesi toplantısı çerçevesinde bir araya gelecek. Bugün ise OPEC'in aylık petrol piyasası raporu takip edilecek. Raporda hem OPEC hem de OPEC dışı ülkelerin üretim miktarının yanı sıra küresel talebe yönelik veriler de yayınlanacak. Teknik olarak ise 55.20-55.00 bölgesinin aşağı yönlü geçilmesi durumunda satış baskısı hacmini artırabilir ve 54.75-54.25 seviyelerine kadar gevşeme görülebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 56 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 56.30 ve 57.00 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Son zamanlarda artan küresel risk faktörleri altın fiyatlarının yükselmesinde etkili oluyor. Özellikle önce ABD-Rusya ardından ABD-Çin gerginliği değerli metalde yükselişin hız kesmemesine neden oluyor. Diğer taraftan dolardaki kan kaybının devam etmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilme altın fiyatlarına destek olan diğeer önemli etkenler durumunda. Bugün ise ABD'den açıklanacak olan enflasyon rakamları ve Akşam saatlerinde konuşacak olan Fed Başkanı Janet Yellen'ın söylemlerini takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda yükseliş hareketinin devamında 1220 dolar direnç seviyesinin aşılması oldukça önemli olacak. 1220 doların aşılması durumunda 1232 Dolar direncine hareketlenme görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1210 ve 1202 dolar takip etmemiz gereken önemli destek seviyeleri.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:04)