E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar haftaya Clinton-Trump yarışındaki dalgalanma ile başladı. Hillary Clinton'ın e-posta skandalına dayanan FBI soruşturmasının gündeme gelmesi ile birlikte tedirginliğin arttığı piyasalarda, yatırımcılar güvenli limanlara olan talebini artırdı. Görüldüğü üzere, yatırımcıların Clinton'a yönelik güveni, Dolar'ın talebini artırıyordu. Ancak bu duruma dair sorgulanacak herhangi bir gelişme piyasalarda yön değişikliğine neden olabilir. Clinton-Trump arasındaki oy farkının da daraldığını görüyoruz. Ayrıca VIX (korku endeksi) yeniden yükselişte. Piyasalar Trump'ın seçileceğine yönelik herhangi bir beklentide sallanmaya devam ediyor.
Bir diğer önemli gelişmede petrol fiyatlarında görülen geri çekilmeydi. Hafta sonu Viyana'da gerçekleşen gayri resmi toplantıda konunun Cezayir toplantısından çok da öteye gidemediğine yönelik beklenti ile fiyatlandığını gördük. Piyasa OPEC ve OPEC dışı ülkelerin anlaşacağına yönelik beklentilerini artık kaybetmeye başladı. Bu durumun etkisi de petrol fiyatlarında henüz sert bir satış sağlamasa da, fiyatlamaların yönünü yeniden aşağı çevirdiğini görüyoruz. Piyasalar 30 Kasım'daki resmi OPEC toplantısındaki kararı bekliyor olacak.
Dalgalı bir seyir ile başlangıç yapan piyasalar, bu güne ABD ve Avrupa'dan takip edilen datalarla devam etti. ABD tarafında harcamalar artarken, kişisel gelirler yatay seyretti. Çekirdek PCE ise, yüzde 1.7 ile stabil seyrini korudu. İlerleyen dönemlerde kıpırdanma devam etmesi halinde FED'in daha agresif bir döneme girebileceği beklentisi fiyatlamalara girebilir. Avrupa tarafında enflasyon ise, bebek adımlarıyla toparlanma eğiliminde. Görüntü itibariyle her ne kadar ECB'nin Aralık ayı toplantısında bir tapering (varlık alımlarının kademeli azaltılması) senaryosu konuşulmaya devam etse de, verilerin bu tür bir açıklamaya dayanak oluşturacak temelde olmadığı görülüyor.
Türkiye'de ise TCMB'nin aldığı ROM ve ZK oranlarına yönelik müdahale gündemdeydi. Tamamıyla piyasada döviz likiditesi artırmak için yapılan bu müdaahale, Dolar tarafında çok önemli bir geri çekilme yaşatmasa da, kısa vadede olumlu bir müdahale olduğu söylenebilir. Yapılan açıklamada TCMB, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkanının 2,3 ve 4. Dilimlerinde katsayıları 0,2 puan azalttığını duyurdu. Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 620 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacaktır.'' İfadelerine yer verdi. Ayrıca Türkiye'den gelen dış ticaret rakamlarında ihracatta geçen yılın Eylül ayına göre oldukça büyük gerileme mevcut. Avrupa ülkelerine yapılan ihracat ise halen güçlü kalmaya devam ediyor. İhracatta Almanya, ithalatta Çin halen iyi dostlarımız arasında.
Bugün gündemde ABD'den gelecek ISM imalat datası var. Son dönemde görece daha iyi bir performans gösteren verinin durumu Dolar tarafını hareketlendirecektir. Beklenti 51.7, toparlanmanın devam etmesi Dolarda pozitif bir gelişme olacaktır.
EURUSD
Parite geçtiğimiz haftanın kapanışıında gerçekleştirdiği güçlü hareketi bu haftaya başlangıçta koruyamadı. Piyasada Clinton sonrası artan tedirginlik ile birlikte yatırımcıların Dolar'a döndüğünü görüyoruz. Özellikle Altın, Dolar ve Yen gibi ürünler görece kuvvetli durmaya devam ediyor. Paritede ise, yön değişikliğinden bahsetmek için erken. 1.1000 seviyesinin altında kaldığı sürece, üzerinde baskıyı hissetmeye devam edebilir. Bugün ise, gündemde ISM imalat datası var. ISM imalat verisinde görülen toparlanma devam ederse, 1.0900 devamında yeniden 1.0850 seviyesini takip edebiliriz. Yukarı yönlü fiyatlamalarda 1.1000 seviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlanması daha güçlü bir hareketi beraberinde getirebilir. 1.1000 üzerinde 1.1050-1.1100 seviyeleri önemli olacaktır. Ancak görüntü halen Dolar'a dönük bir duruş sergiliyor.
USDTRY
İçeride yaşanan gelişmelerin yanında FED'in faiz artışı ihtimallerinin artması kurdaki geri çekilmenin sınırlı olmasını sağlıyor. 2 Kasım'da faiz kararını açıklayacak FED, bu toplantıyı "canlı" ollarak nitelendiriyor. Kasım'da faiz artırma ihtimalleri yüzde 8 seviyesinde. Piyasa beklentilerine paralel olarak FED'in Kasım'ı pas geçip, Aralık ayında faiz artırmasını bekliyoruz. Bunun sebebinin ise Başkanlık seçiminin yarattığı belirsizlik değil FED'in daha fazla veri görmek istemesi olduğunu düşünüyoruz. Gün için ISM imalat PMI verisi önemli olacak. Kurda 3.09-3.10 bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece yeniden yukarı gitme isteği devam edebilir. 3.1140 ve 3.1270 önemli dirençler. Bu seviyelerin geçilmesi ve üzerinde kapanışlar gelmesi ile birlikte 3.1350 ve 1.1450 yeni zirveler olabilir. Endeks tarafında ise 80 binin altında satış baskısının devam edebileceğini düşünüyoruz.
GBPUSD
Geride bıraktığımız günde kurun gündeminde İngiltere MB Başkanı Carney'nin görev süresi vardı. Görev süresi ile ilgili yılsonuna kadar karar vereceğini söyleyen Carney'e karşın, İngiltere Başbakanı May dün yaptığı açıklamada Carney'in görev süresini tamamlamasından yana olduğunu dile getirdi. Açıklamaylla beraber hükümet ve Carney arasında anlaşmazlık olduğuna yönelik söylemlerin de önüne geçilmeye çalışılmışa benziyor. Bugün ise ABD tarafında ISM imalat PMI verisi açıklanıyor. Eylül ayında iyileşme gösteren imalat sektöründe, Ekim ayı beklentileri bu iyileşmenin devam etmesi yönünde. Kurda ise teknik olarak baktığımızda 1.22 seviyesinin üzerinde hareket, yoğun hafta öncesinde dengelenmişe benziyor. Kurda toparlanmalarda 1.2250 - 1.2300 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Satıcılı seyirde ise hareket 1.22 seviyesinin altına sarkarsa 1.2150 - 1.2080 seviyeleri gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları haftanın ilk işlem gününü oldukça sert satış hareketi ile geçirdi. Hafta sonu Viyana'da yapılan görüşmelerden bir netice alınamamasının yanında OPEC içi uzlaşının bile halen sağlanamamış olması, petrol fiyatlarında satış baskısını artıran en önemli nedenlerden. İran ve Irak'ın anlaşmadan muaf tutulma isteği çözüme kavuşmadı. Ayrıca hangi ülkenin ne kadarlık bir üretim kesinttisinde bulunacağı 30 Kasım'a kadar yapılacak ikili görüşmelerde belirlenecek. Cezayir ve İstanbul görüşmelerinin piyasalarda yarattığı olumlu havanın Viyana'daki görüşmeler ile bir miktar dağıldığını görüyoruz. Yeni güne de satış ağırlıklı bir görüntü ile başlanması halinde 48.70 desteğini takip edeceğiz. Hareketlilik bu seviyenin altına sarkarsa 48.30-48.00-47.70 görülebilir. Toparlanmalarda ise 49.50 direnci aşılırsa 50 dolar denemesi görebiliriz.
ALTIN
Geçtiğimiz haftayı FBI tarafından Hillary Clinton'a yönelik e-posta soruşturmasının tekrar açılmasıyla değer kazanarak kapatan değerli metal, bu haftaya satış baskısı ile başladı. Geçtiğimiz günde Euro Bölgesi'nden açıklanan öncü enflasyon ve büyüme verilerinin beklentiler doğrultusunda gelmesi Avrupa'da işlerin şimdilik yolunda olduğunu gösterir nitelikteydi. Bu durumun yarattığı etki ile belirsizliklerin bir nebze azalması altın fiyatlarında aşağı yönlü harekete destek oldu. Bugün ise ABD'den açıklanacak olan ISM İmalat PMI verisi ssarı metalde hareketliliğe neden olabilir. Ancak asıl etki yarın açıklanacak Fed kararı ile gelecek gibi görünüyor. Teknik olarak ise değerli metal 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1273 dolara yakın seyrine devam ediyor. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda geri çekilme 1260 dolara kadar devam edebilir. Toparlanmalarda ise 1284 ve 1294 dolar dirençleri takip edilmeli.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:18)