E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa borsaları dün olduğu gibi bugün de güne hafif satıcılı bir açılışla başladı. Bankacılık, maden ve otomotiv hisseleri Avrupa borsalardaki gerilemeye öncülük ederken gün içinde değer kayıpları genişledi. Çin’de çelik üretiminin yavaşladığına dair haberler, Çin’in benzin fiyatlarına yaptığı zam ile büyüme endişeleri piyasalardaki değer kaybında etkili oldu.
IMF, ECB ve Avrupa Komisyonu’nun Yunanistan’ın borç sürdürülebilirliğini değerlendirdiği belgesine göre; Yunanistan'ın borç yükü seviyesini düşüremeyeceği ve daha fazla yardıma ihtiyaç olabileceği konusunda ''önemli riskler'' bulunuyor. Bu da IMF ve Avrupa’nın Yunanistan’ın borç hedefine ulaşamayabileceği konusunda endişeleri olduğuna işaret etmekte.
Avrupa’daki veri akışına bakıldığında Almanya’da Şubat ayında ÜFE %0,4 artış gösterirken, artış yıllık olarak %3,2 olarak açıklandı. Fransa’da Aralık ayında 113,0 olarak gerçekleşen CB Öncü Göstergeler Endeksi Ocak ayında da değişmeyerek 113,0 düzeyinde kaldı. İngiltere’de TÜFE Şubat ayında %0,6 artış gösterirken çekirdek TÜFE’deki artış da %0,6 oldu. Yıllık olarak bakıldığında ise Ocak ayındaki %3,6’lık enflasyonun Şubat ayında %3,4’e gerileyerek yavaşladığını görmek mümkün.
İspanya, Yunanistan ve EFSF’nin bono ihaleleri vardı. 12 ay vadeli hazine bonosu ihalesinde 3,60 milyar Euro borçlanma gerçekleştiren İspanya, 18 ay vadeli hazine bonosu ihalesinde ise 1,45 milyar Euro borçlandı. Maksimum 5,5 milyar Euro borçlanma hedeflenen iki ihale ile toplamda 5,05 milyar Euro satış gerçekleşmiş oldu. Ortalama faizler ise 12 ay vadeli ihalede %1,899’dan %1,418’e gerilerken, 18 ay vadeli ihalede ise %2,308’den %1,711’e geriledi. İspanya’nın yanı sıra Yunanistan da hazine bonosu ihalesi düzenledi, 3 aylık hazine bonosu ihalesinde 1,3 milyar Euro satış yapılırken ortalama faiz %4,61’den %4,25’e geriledi. Son olarak EFSF 6 ay vadeli hazine bonosu ihalesi ile 1,94 milyar Euro borçlandı, ancak ihalede ortalama faiz 21 Şubat’taki 6 ay vadeli bono ihalesi ile kıyaslandığında yükseliş kaydetti, 21 Şubat’taki ihalede %0,1908 olan faiz bugün yapılan ihalede %0,204 düzeyinde gerçekleşti.
ABD’de ise bugün Şubat ayına ait Konut Başlangıçları ve İnşaat İzinleri verisi beklenmekteydi. Şubat ayında Konut Başlangıçları 700.000 olan Bloomberg beklentisinin altında 698.000 olarak açıklandı, bu şekilde konut başlangıçları Şubat ayında %1,1 olarak azalış kaydetti. İnşaat izinleri ise Şubat ayında %5,1 artış ile 717.000 olarak gerçekleşti ve Ekim 2008’den bu yana görülen en yüksek düzeye ulaşmış oldu. Konut başlangıçlarının son üç yılın zirvesinden gerilemesi konut piyasasında iyileşmenin zaman gerektirebileceği şeklinde algı yarattı.
TCMB 4 milyar TL’lik 27 Mart 2012 vadeli repo ihalesi açtı. İhaleye 17 milyar 16 milyon TL teklif gelirken kabul edilen tutar 4 milyar TL oldu. 5 Mart 2014 vadeli gösterge tahvil faizi ise %9,61 seviyesine kadar yükseliş kaydetti.
Dün, günü %0,32 artışla 62.537 puandan tamamlayan İMKB-100 endeksi güne hafif satıcılı seyirle 62.447 puandan başladı. Gün içinde en yüksek 62.499 puan seviyesini test eden endeks kar satışlarının etkisiyle gevşedi ve ilk seansı %1,08 değer kaybıyla 61.864 puandan tamamladı. İkinci seansta hızlanan satışlarla en düşük 61.595 puan seviyesine gerileyen endeks günü %0,60 düşüşle 62.164 puandan tamamladı.
Dün Yunanistan CDS ihalesi sonrası yükseliş trendine giren EURUSD paritesi bugün de sabah saatlerinde en yüksek 1,3244 seviyesini gördükten sonra Çin ekonomisinin yavaşladığına dair endişeler ve Asya’da dolar talebinin artmasıyla doların değer kazanması sonucu 1,32 düzeyin altına geriledi. Gün içinde en düşük 1,3172 seviyesini test eden EURUSD, toparlanarak yeniden 1,32 düzeyinin üzerine çıktı, piyasa kapanışı itibariyle 1,3233 seviyesinde işlem görüyordu.
Dolar/TL ise 1,80 seviyelerinden güne başladıktan sonra 1,81 düzeyinin üzerine çıktı. Gösterge tahvil faizi yükselirken, 25 Ocak’tan bu yana ilk kez 1,8150 seviyesinin üzerini gören parite gün içinde 1,82 düzeyinin de üzerine çıktı. 16 Mart Cuma günü TCMB Başkanı Başçı’nın konuşmasında faiz koridorunun daraltılabileceği ve zorunlu karşılıklarda ince ayar açıklamalarında bulunması sonrası yükselmeye başlayan paritenin bu yükselişinde petrol fiyatlarındaki artıştan da beslenen cari açığa ilişkin kaygılar da etkili oluyor.En yüksek 1,8235 seviyesini test eden Dolar/TL paritesi piyasa kapanışı itibariyle 1,8208 düzeyinden işlem görmekteydi.
En çok değer kazanan ve kaybeden hisselere sektörler bazında bakıldığında XSPOR %2,91, XTEKS %1,23 ve XUTEK %0,75 değer kazanmış, XTCRT %1,37, XBANK %1,22 ve XUMAL %0,89 değer kaybetmiştir.
Hisselere yükselenler/ düşenler şeklinde bakıldığında yükselenler listesinde ilk beş hisse GNTRA %11,14, ESEMS %10,03, AKALT %9,84, DARDL %8,43 ve TUKAS %7,34 şeklinde sıralanırken, düşenler listesinde ise ilk beş hisse UCAK -5,11%, OSMEN -4,76%, VKGYO -3,85, EDIP -3,80 ve DESPC -3,68% şeklinde sıralanmaktadır.
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:47)