E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çin’in büyüme hedefini düşürmesinin ardından Euro bölgesinde de ekonominin 2011 4. çeyrekte daraldığına işaret eden veriler küresel büyüme endişelerini yeniden canlandırırken Yunanistan’ın borç takası sürecine dair kaygılar da dün piyasaların satışlarla karşılaşmasına neden oldu, Avrupa borsaları dün günü %3’ün üzerinde kayıplarla tamamladıktan sonra bugün yatay bir açılış yaptılar, sonrasında piyasalar ABD’de açıklanacak ADP İstihdam raporu öncesi zayıf alımlarla artıya döndü. Piyasalar yarın tamamlanması beklenen Yunan borç takası ve yarın açıklanacak ECB Faiz kararı öncesi, Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) özel sektörden kreditörler ile Yunanistan arasındaki borç takası müzakerelerini yürüten komite üyelerinin ellerindeki bu tahvillerle takasa katılım için başvurduklarını ve borç takasına katılma konusunda anlaşan yatırımcıların tuttukları tahvil miktarının toplamın % 39'una ulaştığını açıklamasının ardından düne göre daha iyimser ancak temkinli bir seyir izledi.
Dünün önemli gündem maddelerinden biri olan küresel büyümeye ilişkin endişelere ek olarak bugün de Avustralya ve Brezilya’nın büyüme rakamları beklentileri karşılayamayarak hayalkırıklığı yarattı. Avustralya’nın büyüme rakamı beklentilerin altında kaldı, Avustralya ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde % 0.4 ile tahminlerin yarı hızında büyüdü. Brezilya’da ise GYSH 4. çeyrekte yıllık %1,4 (önceki %2,1) büyüdü.
Macaristan’da sanayi üretimi Ocak ayında yıllık %2,7 daralırken(önceki ‐2,1%), İspanya’da ise Ocak ayı sanayi üretimi beklentilerin üzerinde (beklenti ‐3,2%, önceki ‐3,7%) %4,2 daraldı. Almanya’da Ocak ayında fabrika siparişleri %2,7 azaldı (önceki +1,6%), Bloomberg beklentisi fabrika siparişlerinin Ocak’ta %0,6 artması yönündeydi.
Almanya, 4 milyar euroya kadar borçlanma hedeflediği 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde 3,31 milyar euro borçlanırken, ihalede talep 5,99 milyar euro, faiz %0,79 oldu. Almanya’nın 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde faiz bugüne dek görülen en düşük seviyede gerçekleşti.
ECB’nin 29 Şubat’taki 2. uzun vadeli kredi operasyonu (LTRO) ile bankalara 529,53 milyar euro vermesinin ardından nerdeyse iki katı düzeyine ulaşan Avrupa bankalarının ECB’nin gecelik mevduat kolaylığına yatırdıkları tutar, II. LTRO sonrası ilk kez azalarak Pazartesi günkü 827,53 milyar Euro düzeyinden dün 816,76 milyar euro düzeyine geriledi. ABD’de ADP İstihdam Raporu açıklandı. Buna göre Şubat ayında özel sektörde istihdam 216.000 artış gösterdi (beklenti 215.000, önceki 173.000). ABD’de 4. çeyrekte Tarım Dışı Verimlilik (Revize) %0,9 artış gösterdi (beklenti %0,8, önceki %0,7). TCMB 14 Mart vadeli 3,0 milyar TL’lik repo ihalesi açtı, bunun yanı sıra TCMB ayrıca 27 Ocak 2016 itfalı 100 milyon TL tutarlı DİBS alım ihalesi açtı. Repo ihalesinde teklif 13 27 Ocak 2016 itfalı DİBS alım ihalesinde toplam teklif 453 milyon TL, ihalede kabul edilen nominal tutar 100 milyon TL, net 100,2 milyon TL oldu. Faizlere bakıldığında DİBS alım ihalesinde en düşük basit faiz %9,23, bileşik faiz %9,45 olarak gerçekleşti.
Hazinenin Pazartesi ve Salı günleri gerçekleştirdiği 10 yıllık sabit kuponlu tahvil ihalesi sonrası piyasa yapıcılara net 246,5 milyon TL, 2 yıllık sabit kuponlu tahvil ihalesi sonrası piyasa yapıcılara net 264,8 milyon TL ve 10 yıllık TÜFEye endeksli ihale sonrası Piyasa yapıcılara net 52,9 milyon TL satış yapıldı.
İMKB‐100 endeksi dün %0,91’lik değer kaybının ardından güne %0,24 artışla 59.286 puandan başladı. Gün içinde en yüksek 59.718, en düşük 58.937 puan düzeyini test eden endeks günü %0,57 artışla 59.479 puandan tamamladı.
Dünkü düşüşünün ardından euronun bir miktar değer kazanmasıyla gün içinde 1,3164 seviyelerine kadar yükseliş kaydeden EURUSD paritesi sonrasında yeniden gerilemeye
başlayarak 1,3100 seviyelerine kadar geri çekildi, piyasa kapanışı itibariyle 1,3102 düzeylerinden işlem görmekteydi.
Dolar/TL ise gün içinde 1,7924‐1,7853 aralığında hareket etti. Piyasa kapanışı itibariyle parite 1,7902 seviyesinden işlem görmekteydi.
En çok değer kazanan ve kaybeden hisselere sektörler bazında bakıldığında XBN10 %1,46, XBANK %1,45 ve XTAST %1,01 değer kazanırken, XGIDA %1,38, XFINK %0,58 ve xkagt %0,25 değer kaybetmiştir.
Hisselere yükselenler/ düşenler şeklinde bakıldığında yükselenler listesinde ilk beş hisse CMENT %19,44, DYOBY %11,11, MUTLU %7,98, GRNYO %7,69 ve CMBTN %6,12 şeklinde sıralanırken, düşenler listesinde ise ilk beş hisse OSMEN ‐10,61%, EMKELR ‐7,14%, GARFA ‐5,45%, EGYO ‐4,17% ve GEREL ‐4,02% şeklinde sıralanmaktadır.
TURKISH YATIRIM
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:48)