E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçtiğimiz hafta önem derecesi yüksek gelişmelerin eşliğinde volatilitede artışın yaşandığına şahit olmuştuk. Özellikle FED'in Eylül ayı FOMC tutanaklarının açıklanması başta olmak üzere, ABD dataları, Çin tarafında açıklanan ticaret ve TÜFE verileri ile FED üyelerinin konuşmaları gündemi belirledi. Ayrıca hafta sonu Irak'ın Musul kentinde DAEŞ'e karşı operasyonların başlandığı haberleri de yeni haftanın gündem maddelerinden birini oluşturacak gibi duruyor. Musul kenti demek petrol demek... Dolayısıyla Irak ordusunun da geniş katılımı ile gerçekleştirilmesi muhtemel operasyonun petrol fiyatlarında volatiliteyi artırma ihtimalini göz ardı etmemek gerekiyor.
Yurt içerisinde ise hafta içerisinde kurun 3.11 seviyelerini aşması sonucu yeni bir rekor seviye görüldü. Yarım dolar yarım eurodan oluşan sepet kur da 3.26 sveiyelerinin üzerini test ederek rekor seviyelere yaklaştı. TL'de yaşanan bu denkli sert değer kaybının sebeplerini bir süredir sıralıyoruz. Geçtiğimiz hafta bu saydığımız sebeplere yeni bir madde daha eklendi: bir süredir pek tartışma konusu olmayan Başkanlık sistemi meselesi... Geçtiğimiz hafta siyasetin gündeminin yeniden başkanlık sistemi oluşturması ve bu noktada referanduma gidilebileceğine yönelik söylemler siyaset kanadından bir miktar belirsizliği artırdı. Bu gelişmenin kur kur tarafında yüksleişi tetikleme ihtimalinin olduğunu düşünüyoruz. Hafta sonu Türkiye destekli ÖSO, Dabık'a gerçekleştirdiği operasyon sonucu kenti DAEŞ'in elinden aldı. Suriye kaynaklı gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. Yalnız Irak ile aramızda yaşanan Musul operasyonuna yönelik sürtüşme nedeniyle şimdilik Irak kaynaklı gelişmelerin yurtiçi piyasaları daha fazla etkileme gücü olduğunu düşünmekteyiz.
Peki, bu hafta açıklanacak datalar ve yaşanacak gelişmeler bazında neleri izleyeceğiz. Gün gün değerlendirelim:
PAZARTESİ
Hafta hızlı bir başlangıç yapıyoruz. İlk olarak yurt içerisinde açıklanacak olan Temmuz ayı çeyreklik işsizlik oranı ortalamasına bakacağız. Haziran'da işsizlik %10.2 seviyesine yükselmiş ve çift haneli rakamlara ulaşmıştı. Bunun yanında Eylül ayına ilişkin bütçe dengesi verisi de takibimizde bulunuyor.
Küresel ölçekte ise gündem bir miktar yoğun olacak. Euro Bölgesi'nden Eylül ayı TÜFE verileri geliyor. Hem yıllık hem de aylık bazda %0.4 artış ön görülüyor. Çekirdek bazda ise yıllık %0.8 artış bekleniyor. ECB Başkanı Mario Draghi, Frankfurt'ta bir etkinlikte konuşma gerçekleştirecek. ECB PPK öncesi yapacağı konuşmayı dikkatle takip etmek gerekiyor.
ABD tarafında ise sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve imalat üretimi gibi iç talebi ölçek verileri izleyeceğiz. Özellikle sanayi üretimi datası önem arz ediyor. Beklenti Eylül ayında %0.2 artış yönünde. Bu verilerin yanında FED'in iki numarası olan Stanley Fisher'ın saat 19.15'de bir konuşması bulunuyor. Söylediklerine kulak kabartmakta fayda var.
SALI
Pazartesini Pazar'a bağlayan gece saatler 24.00'ı geçtikten sonra Avustralya tarafında önemli gelişmeler yaşanacak. İlk olarak merkez baankası başkan yardımcısı Lowe bir konuşma gerçekleştirsek. Ardından üçüncü çeyrek TÜFE dataları açıklanacak. Beklenti çeyreklik bazda%0 olacağı yönünde. Yani enflasyonda herhangi bir kıpırtı beklenmiyor. Buna karşılık yıllık bazda ise %0.1 artış beklentisi hakim. Yalnız Avustralya adına en önemli gelişme PPK toplantı tutanaklarının açıklanması olacak. Yani Salı sabahına uyandığımızda AUD bazlı paritelerde hareketlilik görebiliriz.
İngiltere tarafında enflasyon dataları odak noktasında bulunacak. ÜFE verisinde yıllık bazda beklenti %0.9 artış yönünde. TÜFE2de ise aylık %0.1 oranında hafif ölçekli artış bekleniyor. Fakat ÜFE datasının TÜFE'ye göre daha ağır bastığını ve önemle izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Günün en önemli datası ABD TÜFE verileri olacak. Özellikle çekirdek TÜFE verileirni önemle izleyeceğiz. Beklenti aylık bazda %0.2 artış bekleniyor. Bu beklenti yıllık bazda %2.3 oranında bulunuyor. Manşet datalarda ise yıllık %1.5 ve aylık %0. Artış beklentisi bulunuyor. Datalarıın piyasa beklenti üzerinde gelmesi ABD dolarının küresel ölçekte değer kazanmasına olanak sağlayabilir.
ÇARŞAMBA
Yeni güne gözlerimizi açtığımızda Çin'den gelen büyüme, sabit varlık yatırımları, sanayi üretimi ve perakende satışlar dataları ile karşılaşacağız. Dolayısıyla gece Asya para birimlerinde ( AUD - NZD gibi ) hareketliliklerin sert olabileceği uyarısında bulunalım. Piyasa beklentilerine baktığımızda büyümede yıllık bazda %6.7 çeyreklik bazda ise %1.8 beklentileri bulunuyor. Bu oranlar bir önceki büyüme dataları ile paralellik gösteriyor. Sabit vatlık yatırımlarında ise Eylül ayında çok hafif bir artış beklenerek %8.2 oranında genişleme ön görülüyor. Sanayi üretiminde %6.4 ve perakende satışlarda ise %10.6 yükseliş bekleniyor.
Gün içerisinde ise İngiltere'de açıklanacak istihdam ve gelir dataları önem arz ediyor. Ağustos ayına ilişkin ortalama gelir endeksinde %2.3 artış bekleniyor. İşsizlik hak başvurusunda bulunanların sayısındaki değişimde ise 3K beklentisi bulunuyor. İşssizlik oranının ise %4.9'da sabit kalacağı düşünülüyor.
ABD tarafında ise İnşaat izinleri ve ham petrol stokları verilerine odaklanacağız. Kanada dolarına yönelik olarak da önemli gelişmelerin yaşanacağı bir gün olacağını belirtelim. Kanada Merkez Bankası ( BoC ) para politikası raporu açıklanacak. Bankanın %0.50 oranında bulunan faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği düşünülüyor.
PERŞEMBE
Haftanın gerek yurt içi gerekse yurtdışı piyasalar adına en kritik günü olacak. Bunun nedeni ise ECB ve TCMB'nin faiz kararlarını bugün açıklayacak olması... Bu gelişmelerden önce piyasanın odağında bulunan dataları hatırlatarak analizimize başlayalım:
Güne başladığımızda Avustralya'da istihdam verileri açıklanmış olacak. Dolayısıyla AUD bazlı paritelerde Asya senasında hareketlilik artabilir.
Almanya'da ÜFE ve İngiltere'de ise perakende satışlar verileri açıklanacak. Almanya ÜFE verisinde beklenti %0.1 artış olacağına yönelik. İngiltere perakende satışlar verisinde ise Eylül ayına ilişşkin aylık %0.3 ve yıllık bazda ise %4.8 oranında yükseliş ön görülüyor.
Gelelim günün en önemli gelişmelerine... İlk olarak TCMB'nin PPK toplantı kararlarını takip edeceğiz. Bilindiği üzere TCMB Şubat ayından bu yana başladığı faiz indirimlerinin ardında koridorun üst bandında 250 baz puan indirime gitti ve bu sayede %10.75 marjinal fonlama faizini %8.25 seviyesine çekti. Son dönemde TL'de yaşanan değer kaybına yönelik TCMB'nin faiz indirme olasılığının biraz zayıfladığı analizlerini görsek de biz faiz indirimi olasılığını faizleri sabit bırakma olasılığından bir miktar fazla görüyoruz. Yine de hafta içerisinde TL'nın volatilitesinin önemli olduğunu ve stabil bir USD/TRY kurunun TCMB'nin 25 baz puanlık faiz indiriminin önünü açabileceğini düşünmekteyiz.
Piyasanın gözlediği bir diğer gelişme ise ECB... Geçtiğimiz haftalarda ECB'nin varlık alım programında azaltıma gideceğine yönelik ciddi bir spekülasyon yaşanmış ve bu durumda finansal piyasalarda negatif fiyatlanmaya başlanmıştı. Yalnızz yapılan açıklamalarda son gerçekleştirilen PPK toplantısında böyle bir gündem maddesinin olmadığı açıklamalarını izlemiştik. Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıda varlık alım programına yönelik yorumlar ön plana çıkacaktır. ECB'nin faiz oranlarında değişime gitmeyeceğine yönelik piyasa beklentilerinin ise daha güçlü olduğunu söylemek gerekiyor.
ABD tarafında ise Philadelphia FED imalat endeksi ve mevcut ev satışları verileri de izlenebilir.
CUMA
Haftanın son işlem günü sakin geçmeye aday. Bu noktada özellikle Kanada merkezli gelişmeleri takip edeceğiz. Bu durumda TÜFE ve perakende satışlar verisi önem arz ediyor. Çekirdek TÜFE'de aylık %0.2 ve yıllık %1.8 oranında artış beklentisi bulunuyor. Çekirdek perakende satışlar verisinde ise %0.2 artış bekleniyor.
Euro Bölgesi'nde ise Ekim ayına ilişkin tüketici güveni datası izlenecek. Piyasa beklentisi tüketici güven endeks değerinin 7.9 puan gerilemesi yönünde.
EUR/USD Analizi
1.1000 desteğinin aşağı yönde geçilmesi sonucu 1.09550 desteğine doğru yaklaştığını fakat bu seviyeye ulaşamadan pariteye bir miktar alımların geldiğini görmekteyiz. Yalnız bu alımların ivme kazanabilmesi için 1.1000 direncinin aşılması gerekiyor. Şayet bu yönde bir fiyatlama gün içerisinde görülebilirse 1.1040 - 1.1070 ve 1.1100 seviyelerini takip edeceğiz. Bunun yanında 1.0950 desteğinin kılması durumunda ise gerilemenin devam edebileceğini ve bu bağlamda 1.0910 ile 1.0850 desteklerinin izlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Dirençler: 1.1040 - 1.1070 - 1.1100
Destekler: 1.0910 - 1.0850 - 1.0800
Ons Altın Analizi
1250 desteğinin test edilmesi ile birlikte ons altın fiyatlarında bir miktar yukarı yönde hareketliliğin oluştuğunu görmekteyiz. Bu durumda yükselişin devam edebilmesi için izleyeceğimiz ilk direnç seviyesi 1262 seviyesi olacaktır. Şayet bu seviyenin aşılabilmesi ile 1267 direncinin çok daha önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bunun yanında 1250 desteğinin kırılması durumunda ise gün içerisinde 1241 ile 1237 desteklerinin ön planna çıkabileceğini düşünüyoruz.
Dirençler: 1257 - 1262 - 1267
Destekler: 1250 - 1241 - 1237
USD/TRY Analizi
Geçtiğimiz hafta 3.0750 seviyesinin aşağısının test edilmesine rağmen bu seviyelerde kalıcılığın sağlanamadığını ve yeniden yukarı yönde hareketlerin başladığını görmekteyiz. Bu sayede 3.1000 direncine yakın işlemlerin oluştuğunu gözlemliyoruz. Şayet 3.1000 direnci aşılabilirse paritede ilk olarak zirve seviye olarak kayıtlara düşen 3.1140 ve bu seviyenin de aşılması ile beraber 3.1420 direncinin hedef konumuna yerleşebileceğini düşünüyoruz. Gerileme hareketlerinin oluşması içinse 3.0850 yükselen kanal formasyonu alt bandı... Bu destek seviyesinin kırılması bir kere daha 3.0750 ve arkasından 2.0570 desteklerini potaya sokabilir.
Dirençler: 3.1000 - 3.1140 - 3.1420
Destekler: 3.0850 - 3.0750 - 3.0570
GBP/USD Analizi
1.2170 direncinin üzeri zorlansa da bu seviyenin üzerinde kapanışın gerçekleşemediğini ve gerileme hareketlerinin oluştuğunu takip etmekteyiz. Bu durumda ara desteek olarak 1.2140 ve ardından 1.2100 seviyelerini gün içerisinde takip edeceğiz. Şayet özellikle 1.2100 desteğinin kırılabilmesi sterlin aleyhine hareketlerin hızlanmasına neden olabilir. Bu sayede 1.1960 ile 1.1900 destekleri ön plana çıkabilir. Buna karşılık 1.2170 üzerinde fiyatlamaların gün içerisinde oluşması durumunda ise 1.2200 - 1.2260 ve 1.2300 dirençlerini takip edeceğiz.
Dirençler: 1.2170 - 1.2200 - 1.2260
Destekler: 1.2140 - 1.2100 - 1.1960
USD/JPY Analizi
104.30 - 103.85 bandından fiyatlamaları takip ediyoruz. Özelikle 104.30 direncini önemle takip ediyoruz. Daha önceki raporlarımızda da dile getirdiğimiz gibi 104.30 direncinin aşılabilmesi paritede yükselişlerin hızlanmasına olanak sağlayabilir. Bu sayede 105.00 ve 105.45 dirençlerini takip etmeye başlayacağız. Buna karşılık 103.85 desteğinin gün içerisinde kırılabilmesi durumunda ise 103.40 ve 103.00 gibi iki seviyeyi izleyeceğiz. Özellikle 103.00 desteğinin kırılması paritede gerileme hareketlerinin ivme kazanmasına oolanak sağlayabilir. Bu sayede 102.70 ilk takip edilecek destek seviyesi olacaktır.
Dirençler: 104.30 - 105.00 - 105.45
Destekler: 103.85 - 103.40 - 103.00
Vadeli Ham Petrol Analizi
50.40 direncine yakın işlemlerin oluştuğunu takip ediyoruz. Bu direnç seviyesinin yukarı yönde aşılabilmesi gün içerisinde ham petrol fiyatlarının toparlanma ihtimalini gündeme getirecektir. Bu durumda 50.70 ve 51.10 direnlerini takip edeceğiz. Özellikle 51.00 seviyesinin üzerinde ki fiyatlamalarda 51.60 seviyelerine kadar toparlanma meydana gelebilir. Bunun yanında 50.00 seviyesi ise gerilemenin devamına yönelik önem arz ediyor. Şayet bu destek seviyesinin kırılabilmesi ham petrol fiyatlarında zayıflamanın habercisi olabilir. Bu sayede 49.60 ve 49.00 desteklerini takip ediyor olacağız.
Dirençler: 50.40 - 50.70 - 51.10
Destekler: 50.00 - 49.60 - 49.00
Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
Bu hafta piyasa bu gelişmelere odaklanacak
Günün önemli şirket haberleri - 17.10.2016
Borsa'da işsizlik verisi ve dolar takip edilecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:23)