E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
FOMC Toplantısı Bekleniyor
Seçimlerle ilgili gelişmelerin ardından gözler yeniden ABD cephesinden açıklanacak faiz oranı kararına çevrildi. 1 Kasım'da bir araya gelen komite üyeleri bu akşam toplantı sonucunu açıklayacaklar. Faiz oranı kararında herhangi bir değişim beklemiyoruz. Fakat toplantı metninde görülebilecek değişimlerin piyasaların ilgisini çekecektir. Geçtiğimiz toplantı metnin de istihdam piyasalarına yapılan yorumlar iyimserdi. Aynı metinde enflasyon beklentilerinin düşük kaldığına değinilmişti. Kasım ayı toplantı metninde ise istihdam ve büyümeye dair yapılan yorumlarda güncelleme yapılmayabilir. Fakat enflasyondaki beklentilerindeki kıpırdanma üyelerin söylemlerini değiştirebilir. Son toplantıda yakın vadeli risklerin dengelendiğine değinen üyelerinse bu söylemlerini değiştirmeleri için herhangi bir sebep bulunmuyor.
Toplantı öncesinde ise ABD cephesinden açıklanan ADP tarım dışı istihdamında 147K ile beklentilerin altında kalındı. Önceki dönem datasında gelen yukarı yönlü revize dikkat çekici düzeyde. Veri aynı zamanda Şubat 2014 ayından bu yana gerçekleşen en düşük istihdam artışına işaret ediyor.
Başbakan'dan Bankacılık Sektörüne Çağrı
Başbakan Binali Yıldırım dün Türkiye Bankalar Birliği heyeti ile Çankaya köşkünde toplantı gerçekleştirdi. Yıldırım bankacılık sektörüne; üretimi, yatırımı, ihracatı, istihdamı kısaca kalkınmayı desteklemek amacıyla KOBİ ve esnaf başta olmak üzere müşterilere finansman imkanlarına ulaşmalarında yardımcı olmalarını, reel sektöre yakın durmalarını, teminatlandırma, kredi verme ve ekonomik faaliyeti destekleme konusunda daha çok çaba sarf etmeleri mesajını verdi. Başbakan, yüzde 3-4 düzeyindeki büyüme hızını yeterli bulmadıklarını, büyüme hızını yeniden yüzde 5 düzeyine çıkarmak için bankacıları desteğe çağırdı.
Dünkü toplantının ardından bankacılık sektöründe faiz indirim furyası devam ediyor. İş bankası, Vakıfbank, Akbank, TEB ve Yapı Kredi'nin ardından bugün, Garanti Bankası, Şekerbank, Finansbank ve HSBC de konut, tüketici ve taşıt kredileri faizlerinde indirime gitti.
IMF'nin Türkiye Büyüme Beklentisinde Değişim Yok
IMF 'Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa için Bölgesel Ekonomik Görünüm' raporu yayınlandı. Rapora göre Türkiye'nin bu yılki büyüme oranı yüzde 3.3, 2017 yılı için ise yüzde 3.0 olacağı öngörülüyor. Kurumun son yayımladığı rapordaki Türkiye büyüme tahminlerinin değişmediğini görüyoruz. Raporda, TCMB'nin hedefin üzerindeki enflasyon oranına rağmen faizleri düşürdüğünü fakat önümüzdeki dönemde parasal şartlarda ciddi bir değişiklik yaşanmasını beklemediklerini duyurdu.
IMF 2016 yılındaki yavaş büyümenin kredi yavaşlaması, reel efektif kur değerlenmesi ve tüketici, yatırımcı güveninin zayıflamasının yansıması olduğunu, 2017 yılında ise azalan reel sektör güveninin yatırımlar üzerinde daha da baskı yaratacağını öngördü. Kurum ayrıca, TL'deki değer kaybı ve parasal gevşemenin devam edecek etkilerine bağlı olarak enflasyonist baskının yüksek kalmasını beklediklerini açıkladı.
USDTRY
Kur dün meydana gelen yükseliş sonrasında bugün daha sakin bir seyir izliyor. Yurtiçinde Başbakan Binali Yıldırım'ın dün banka yöneticileri ile yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamaları takip ettik. Açıklamalarında bankaların büyümeye daha fazla katkı sağlayacağını söyleyen Yıldırım, büyümenin yüzde 5'e çıkmasını sağlayacaklarını ve 2017 yılının çok daha iyi bir yıl olacağını belirtti. Ayrıca IMF yayınlamış olduğu bölgesel ekonomik gelişmeler raporunda Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,3, 2017'de ise yüzde 3 büyümesini beklediklerini yineledi. ABD tarafında ise bu akşam açıklanacak olan Fed faiz kararını takip edeceğiz. Faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmesini beklemesek de karar metnindeki söylemler kurda hareketliliği artırabilir. Teknik olarak 3,09'un altında kalıcılık sağlanmadığı sürece kurda yukarı yönlü hareket devam edecek gibi görünüyor. 3,09'un altında ise 3,0790 desteği önemli direnç seviyesi. Yükseliş hareketinde ise 3,1200 ve 3,1270 dirençleri takip etmemiz gereken önemli seviyeler.
EURUSD
ABD'de Başkanlık yarışı kızışıyor. Dün akşam açıklanan bir ankete göre Trump'ın uzun bir aradan sonra ilk defa Clinton'ın önüne geçmesi dolardaki kırılganlığı artırdı. Aradaki farkın daralmasıyla seçimlerin ekonomik verileri gölgelemesini bekleyebiliriz. Bu akşam yapılacak Kasım ayı FOMC toplantısında üyeler Aralık ayında faiz artırımı konusunda istekli olduğu mesajını toplantı metninde verebilir. FOMC üyelerinin her toplantının canlı olduğu ısrarına rağmen piyasaları bu akşamki toplantıda bir faiz artırımı olabileceğine ise ikna edemiyor. Seçim endişeleri ve yetersiz veriler nedeniyle Fed vadelilere göre Kasım ayı faiz artırımı ihtimalleri yüzde 10'un altına kadar geriledi. Bugün veri akışı açısından da yoğun bir gündem var. Almanya'da işsizlik oranı Ekim ayında rekor dip seviyede gerçekleşti. Euro Bölgesi imalat PMI verisi ise 53.5 ile beklentilerin üzerinde açıklanması pozitif görünümü destekliyor. ABD'de ise ADP verilerine göre Ekim ayında tarım dışı istihdama 147 biin kişi katılırken beklentiler 165 bin olması yönündeydi. Kurda ise 1.1100 denemesi geldi. Bu seviyenin üzerinde toparlanmanın momentum kazanması durumunda 1.1120 -1.1150 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 1.11 seviyesinin altında 1.1060 - 1.1020 -1.0950 seviyeleri destek olarak çalışabilir.
GBPUSD
Kurda hareket dolarla beraber yön bulmaya devam ediyor. ABD Başkanlık seçimleri belirsizliğiyle tırmanan paritede, nispeten sakin Brexit gündemi kurdaki toparlanmayı destekler nitelikte. İngiltere'den PMI verileri gelmeye devam ediyor. Ekim ayı PMI verisine göre inşaat sektöründe genişleme son yedi ayın zirvesinde beklentilerin üstünde gerçekleşti. Ancak PMI anketine göre girdi fiyatlarındaki artış ve 3. çeyrek büyüme verisine göre sektördeki daralmanın önümüzdeki dönemde endişe yarattığı görülüyor. Bu akşam yapılacak FOMC toplantısında ise karar metninde kurdaki toparlanmayı etkileyebilecek sinyaller görebiliriz. Paritede Trump riskinin Brexit endişelerini gölgelemesiyle son 3 hafftanın zirvesi olan 1.2354 seviyesi görüldü. 1.2380 -1.2420 seviyeleri güçlü yükselişin devam etmesi halinde direnç olarak takip edilebilir. Satıcılı seyirde 1.23 seviyesinin aşağı yönlü kırılması halinde ise 1.2250 -1.2200 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.
ALTIN
ABD başkanlık seçimine dair belirsizlik ortamı risk alma iştahının düşmesine neden oluyor. Piyasalardaki hareketliliğin göstergesi olan ve korku endeksi olarak da bilinen VIX endeksindeki yükselişin 7 gündür devam etmesi yatırımcıların artan endişelerine gösterge niteliğinde. Yaşanan bu gelişmeler ile birlikte güvenli varlık olarak görülen yatırım aracı altına olan talep, değerli metalin yükselmesinin en önemli etkeni durumunda. Ayrıca bu akşam saatlerinde açıklanacak olan Fed faiz kararı da altın fiyatlarındaki hareketliliğin daha da artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda yükseliş bir süre daha devam edebilir gibi görünüyor. Bu durumda ilk direnç 1305 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin aşılması halindee 1314 denemesi görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1285 ve 1275 dolar destekleri takip edilmesi gereken önemli seviyeler.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki düşüş dördüncü gününde de devam ediyor. Genel olarak piyasayı değerlendirdiğimizde 30 Kasım'da yapılacak OPEC toplantısından anlaşma çıkacağına yönelik beklentiler son günlerde iyice zayıfladı. Özellikle İran ve Irak kaynaklı OPEC içi uzlaşının sağlanamamış olması bu konudaki en önemli nedenlerden. Dün açıklanan API petrol stoklarındaki 9.3 milyon varillik artış ise petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü hareketin hızını artırdı. Ayrıca hem OPEC hem de OPEC dışı ülkelerin üretim miktarı artmaya devam ediyor. Rusya'nın petrol üretimi Eylül ayına göre yüzde 0.1 artarak günlük 11.2 milyon varile çıktı. Piyasada üretim kesintisi veya sabitlenmesi konusu gündemdeyken ülkelerin üretim miktarının artması, anlaşma üzerindeki belirsizliği artırıyor. Öte yandan bugün ABD haftalık ham petrol stokları takip edilecek. Geçen hafta 553 bin varil azalann stokların bu hafta 1 milyon varil artması bekleniyor. Teknik olarak ise yükselen trendin altında fiyatlanan Brent petrol 200 günlük hareketli ortalamasının da altına sarktı. Aşağı yönlü hareketin devamında 47 dolar desteği kırılırsa 46.50-46.20-45.80 seviyeleri görülebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 48 dolar aşılırsa 49 dolara doğru yükseliş görebiliriz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:11)