E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda FOMC toplantı tutanakları ön planda---

Piyasalarda FOMC toplantı tutanakları ön planda

Piyasalarda FOMC toplantı tutanakları ön planda
06 Ocak 2021 - 09:30 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapması öngörülüyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,39 değer kaybederek 1.489 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 42,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,30, holding endeksi yüzde 0,29 değer kaybettiği günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,67 ile inşaat, en çok kaybettiren ise yüzde 2,51 ile spor oldu.

Avrupa borsaları haftanın ikinci işlem gününü İngiltere hariç düşüşle kapandı. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,55, Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 0,44 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,52 düşüş gösterdi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,61 değer kazandı.

ABD borsaları günü yükselişle tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi, yüzde 0,55, S&P 500 endeksi yüzde 0,73 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,95 değer kazandı.

Bugün, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilecek. Global piyasalarda, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de açıklanacak olan Hizmet PMI dataları izlenecek. Ayrıca, Fed’in 15-16 Aralık tarihinde gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar açıklanacak. Diğer taraftan, gün içerisinde ABD’de ABD Senatosu'nda çoğunluğu belirleyecek kritik Georgia seçimlerine dair haber akışları takibimizde olacak.

Yeni işlem gününde, ABD ile Çin arasında devam eden siyasi gerilim ve ABD’de Georgia seçimlerine dair belirsizlikler risk iştahı üzerinde baskı unsuru olarak görülmeye devam ediyor. Sabah saatlerinde Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks / endeks vadeli işlem sözleşmelerinde fiyatlama davranışlarında karışık seyrin devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yayımladığı Reel Efektif Döviz Kuru Aralık 2020 verilerine göre; TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Aralık ayında 62,34 değerine yükseldi.

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri Ekim 2020 verilerine göre; Ekim 2020 dönemine ait Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri Tablosu değerlendirildiğinde; Eylül 2020 verilerine göre varlıklar 8.027 milyon dolar artarken, yükümlülükler 3.037 milyon dolar arttı. Net Döviz Pozisyonu Açığı ise 157.235 milyon Dolar olarak gerçekleşmiş ve Eylül 2020 dönemine göre 4.990 milyon dolar azaldı.

• Ticaret Bakanlığı’ndan açıklanan 2020 Yılı Aralık Ayı Dış Ticaret, Ticaret, Esnaf ve Kooperatif Verilerine göre, Genel Ticaret Kapsamında 2020 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; İhracat, %15,97 artarak 17 milyar 844 milyon dolar ve İthalat, %11,75 artarak 22 milyar 411 milyon dolar oldu. Dış Ticaret Dengesi % 2,17 düşüş ile 4.567 milyon Dolar açık verdi. 2020 yılı itibarıyla ihracatımız 169,5 milyar dolar olarak gerçekleşerek, program hedefi olan 165,9 milyar dolar ihracat rakamını üzerinde gerçekleşti.

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Aralık Ayı Fyat Gelişmeleri verilerine göre; Tüketici fiyatları Aralık ayında yüzde 1,25 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,57 puan yükselerek 2020 yılını yüzde 14,60 oranında tamamlamıştır. Yıllık enflasyondaki artışın ana belirleyicisi temel mallar olurken, dayanıklı mal ve giyim gruplarındaki ayrışma sürmüştür. Dayanıklı mallarda birikimli döviz kuru etkileri, talep koşulları ve uluslararası metal fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak fiyat artışları alt kalemler genelinde güçlü seyretti. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu ve eğilimleri yükseldi. Bu dönemde petrol fiyatlarındaki artışla birlikte enerji enflasyonu yükselirken, hizmet enflasyonundaki artış görece sınırlı kaldı. Gıda grubunda yıllık enflasyon baz etkisiyle sınırlı ölçüde gerilese de, temel girdi niteliğindeki tarımsal emtia fiyatlarındaki gelişmelerin de etkisiyle fiyatlar artış eğilimini sürdürmüştür denildi.

• Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılı dış ticaret değerlendirme toplantısında 2020 verilerini açıkladı. Verilere göre ihracat 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 6,3 geriledi. Buna karşın ithalat 2020'de yüzde 4,3 artış kaydetti. Dış ticaret açığında ise artış yüzde 69,1 oldu. Türkiye'nin 2020'de dış ticaret açığı 49,9 milyar dolar olarak kaydedildi dedi. (Kaynak: Bloomberght)

• Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre ABD Başkanı Donald Trump, mobil cihazlar üzerinden ödeme imkanı sunan Çin merkezli 8 uygulama ile işlem yapmanın yasaklanmasına yönelik başkanlık kararnamesi imzaladığı açıklandı.

• Almanya'da Kovid-19 kısıtlamaları daha da sıkılaştırılarak 31 Ocak'a kadar uzatıldı.

• Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin Doha ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis ettiğini ve ambargoyu kaldırdığını söyledi.

• ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, geçen yıl aralıkta beklentileri geride bırakarak aylık 3,2 puan artarak 60,7'ye yükseldi ve Ağustos 2018'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı.

• Suudi Arabistan günlük petrol üretiminde 1 milyon varillik ek kesinti uygulayacak. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Selman OPEC+ ülkelerinin ekonomilerini desteklemek amacıyla Suudi Arabistan'ın şubat ve mart aylarında gönüllü olarak petrol üretiminde günlük 1 milyon varillik ek kesintiye gideceklerini belirtti. (Kaynak: Bloomberght)

• Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyonla mücadele kapsamında vergi sisteminde önemli bir değişikliğe gideceği basında yer aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen çalışmayla Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi enflasyonist yönü yüksek nispi vergileme ağırlıklı modelden asgari maktu ağırlıklı modele geçileceği ifade edildi. (Kaynak: sabah.com.tr)

• Haftanın üçüncü işlem gününde, global piyasalarda azalan risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Endekste olumlu görünüm korunuyor

Kar satışlarının devam etme riski yükseldi

Kar satışlarına dikkat, risk iştahı sürüyor

Geri çekilmeler düzeltme mi?

Piyasada negatif açılış beklentisi hakim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)