E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tutanaklarda yeni bir şey yok
Piyasanın asıl gündemini oluşturan FED tutanakları dün itibariyle piyasada önemli bir hareket yaratmazken, üyelerin yakın zaman içerisinde faiz artırımına gitme yolundaki isteğini ve faiz artırımının ertelenmesinin Fed'in kredibilitesini aşındırabileceği konusunda endişe ettiğini görüyoruz. Genel itibariyle Eylül ayı karar metninden farklı bir söylem olmadığını görüyoruz. Üyelerin işsizlik oranın bu seviyelerde yatay kalacağını, uzun vadede işgücüne katılım isteğinin daha da artması ile birlikte işsizliğin daha da düşeceğine yönelik beklentinin olduğunu görüyoruz. Ayrıca küresel ekonomik gidişatta Brexit'in yakın vadede bir bozulma unsuru olarak görmediklerini, ancak genel gidişatta yurtdışı risklerin var olduğuna dair ifadeler mevcuttu. Seçim süreci hakkında ise, herhangi bir ifadenin yer almadığını görüyoruz.
Petrolde beklentiler ötelendi
İstanbul'da düzenlenen Dünya Enerji Konferansı dün itibariyle sona erdi. Görüşmeler petrol piyasalarının geleceği için umut vaat ederken, petrol fiyatları için beklentileri karşılamaktan uzak kaldı. Görüşmelerde genel olarak piyasanın durumu ve ileride atılabilecek olası adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Petrol üretim miktarına ilişkin görüşmeler ise Kasım ayında düzenlenecek OPEC toplantısında masaya yatırılacak. Viyana'da düzenlenecek OPEC toplantısına OPEC üyelerinin yanı sıra, Rusya, Meksika ve Azerbaycan gibi OPEC dışı üreticilerin de katılması bekleniyor.
TL rekor tazeledi
Doların küresel ölçekte değer kazanımı yaşadığı süreçte yurtiçi gelişmelerin de etkisiyle dolar/tl paritesi 3.0970 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Musul operasyonu yurt dışı kaynaklı jeopolitik riskleri artırırken, başkanlık seçimine yönelik hem muhalefet hem de iktidar partisinden gelen açıklamalar TL üzerinde baskıyı daha da artırdı. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında dile getirdiği başkanlık seçimi ve anayasa değişikliği konusu Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları ile gündemmin ilk sırasına yerleşti. Başbakan Yıldırım, AKP olarak uzun süredir bu konu üzerinde hazırlık yaptıklarını ve gereken adımların derhal atılarak yeni anayasa çalışmasını kısa sürede Meclis'e getireceklerini ifade etti. Mecliste yeterli çoğunluğun sağlanamaması halinde yakın zamanda yapılacak referandum ile konunun çözüme kavuşması bekleniyor.
EURUSD
Tutanaklarda çok büyük bir şokla karşılaşmayan piyasalar pariteyi de dengede tutmaya devam etti. Geçtiğimiz günün erken saatlerinde 1.1050'nin altında yatay seyreden paritede tutanakların açıklanması fiyatlamaların yönünü değiştirmeye yetmedi. Açıklamalarda üye görüşlerinde ayrışma olduğu dikkat çekerken şahin tavır takınan üyelerin faiz artırımının gecikmesiyle resesyon tehlikesinin gündeme gelebileceğini ifade etmeleri dikkat çekiciydi. Geçtiğimiz toplantıda yakın vadeli risklerin dengelendiğine değinen yetkililer bu kez yurt dışı kaynaklı aşağı yönlü risklerin varlığına atıfta bulundu. 1.1020 - 1.1000 aralığını aşmakta zorlanan paritedee yeni günde de bu seviyelerin üzerinde kalmamız yeni bir toparlanmayı beraberinde getirebilir. 1.1050'nin üzerindeki fiyatlamalar ise bizi 1.1100 seviyelerine kadar getirebilir. Eğer dolar endeksi soluksuz tırmanışına devam ederse bu kez gözler 1.0950 desteğinde olacak.
USDTRY
Veri akışı bakımından oldukça yoğun bir günü geride bıraktık. Sabah saatlerinde yurtiçinde açıklanan ödemeler dengesi rakamlarında cari açığın beklenenden kötü gelmesi TL'de zayıflamayı beraberinde getirdi. Ayrıca başkanlık sistemine yönelik açıklamalar ve Irak, Suriye meselesi gibi jeopolitik riskler TL'de hareketliliğin artmasına neden oluyor. ABD tarafında ise açıklanan FOMC tutanaklarında beklentinin dışında bir gelişme olmaması ve Aralık ayı faiz artırım ihtimalinin güçlü şekilde devam etmesi doların güçlenmesine neden oluyor. Bugün ise yurtiçinde önemli bir veri bulunmazken, ABD tarafında FOMC üyelerinin konuşmaları önemli olacak. Ayrıca işsizlik haklarından yararlanma başvurularını da takip etmekte fayda vvar. Kurdaki yükselişin devamında 3,0960 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli. İlk denemede bu seviyeyi aşamayan dolar/tl'de direncin aşılması 3,1100 denemesi beraberinde getirebilir. Geri çekilmelerde ise 3,0750 ve 3,0650 destekleri önemli.
GBPUSD
Kurda oldukça yoğun gündemli bir günü geride bıraktık. İngiltere Başbakanı May'in Brexit sürecindeki ikili anlaşmalara ve planların parlamentoda oylanmasına yönelik açıklamaları ile sterlin bir miktar değer kazandı. Fakat parlamento, Lizbon anlaşmasının 50. Maddesinin tetikleneceği zamanı oylayamayacak. May gün içerisinde yaptığı açıklamada, Brexit'in parlamentoda yeniden oylanmasının kesinlikle söz konusu olmadığını ve yeni ticari anlaşmalar için masaya oturulduğunda pazarlık yapılabilecek serbestlikte olması gerektiğini ifade etti. Dün akşam saatlerinde ise Fed'in Eylül ayı toplantısının tutanakları açıklandı. Tutanaklar küresel risklerin dengelendiği ve Brexit risklerinin azaldığına işaret ediyor. Fakat tutanaklarda Eylül ayı kaarar metninden farklı söylemler olmaması sebebiyle paritede fazla hareket yaşanmadığını görüyoruz. Teknik olarak ise kurda hareketin 1.2150 seviyesinin altına sarkması halinde 1.2100 - 1.2060 seviyeleri görülebilir. Toparlanmalarda ise 1.2260 -1.2300 seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petrol piyasaları adına son derece önemli bir görüşme daha sona erdi. İstanbul'daki Dünya Enerji Konferansı'nda gayri resmi bir görüşme gerçekleştiren OPEC ve OPEC dışı üreticiler, petrol piyasalarına istikrar kazandıracak adımlar konusunda kararlılık mesajı verdi. Fakat piyasaların beklediği üretim kesintisi konusunda ise net bir açıklamanın gelmediğini görüyoruz. Görüşmeler sonrası açıklamalarda bulunan Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, petrol üretim miktarına ilişkin bir seviyenin konuşulmadığını, üretim miktarına ilişkin görüşmelerin Kasım ayındaki toplantıda görüşüleceğini söyledi. Katar Enerji Bakanı ise olası bir üretim kesintisi anlaşmasında İran, Libya ve Nijerya'nın dışarıda tutulabileeceğini, Kasım ayındaki toplantıya ise ABD'li üreticilerin katılıp katılmayacağının belirsiz olduğunu söyledi. Bugün ABD tarafında haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Beklentiler stokların 650 bin varil artması yönünde. Teknik olarak ise dünkü satış hareketi ile 52 doların altına gerileyen Brent petrolde yönü, yine bu fiyat seviyesi belirleyecek. 52 doların üzerindeki hareketlerde 52.50-53.00-53.30 seviyeleri görülebilir. 52 doların altında ise 51.30-50.70-50.00 önemli destekler.
ALTIN
Altın fiyatlarında yatay hareket devam ediyor. Dün akşam açıklanan FOMC tutanaklarında beklenti dışında sürpriz bir gelişme olmaması değerli metalde hareketliliğin sınırlı olmasına neden oldu. Öte yandan ABD 10 yıllık tahvillerinde yükseliş devam ediyor. 10 yıllık tahvillerdeki yükseliş devam ettiği sürece altın fiyatlarında yükselişlerin sınırlı kaldığını görebiliriz. Değerli metalde ABD verilerine bağlı seyir bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Bugün ise işsizlik haklarından yararlanma başvvuruları ve FOMC üyelerinin konuşmaları değerli metale yön verecek önemli gelişmeler. Teknik olarak ise 1250-1261 dolar bandı içerisindeki hareket devam ediyor. Aşağı yönde 1250 dolar desteği önemini korumaya devam ediyor. 1250 Dolar seviyesinin aşılması durumunda satışlar hız kazanabilir. Toparlanmalarda ise 1261 ilk direnç seviyesi olurken aşılması 1270 seviyesine doğru hareketi beraberinde getirebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
S. Arabistan petrole bağımlılığını azaltmaya çalışıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:16)