E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda FED etkisi---

Piyasalarda FED etkisi

Piyasalarda FED etkisi
10 Eylül 2014 - 09:02 borsagundem.com

FED'in faiz artırım sürecine ilişkin belirsizlikler doların tüm para birimleri karşısında değerlenmesine neden oldu

ALB Menkul Değerler tarafından hazırlanan Borsa İstanbul raporu:
   
"Piyasalar FED etkisi ile yorgun düştü…
   
BIST 100 endeksi  dün 79.985-82.254 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü 80.080 seviyesinden yüzde 2.58 değer kaybı ile kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 3,85 değer kaybederken, sanayi endeksi ise yüzde 1,65 değer kaybetti.
   
Dün Avrupa tarafında İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney'nin konuşması takip edildi. Carney'nin konuşmasında dikkatleri çeken önemli satır başları  İngiltere'nin finansal krizden beri yapacağı ilk faiz artırımının giderek yaklaştığını ancak istihdamın hâlâ toparlanma süreci içinde olduğunu söylemesi oldu. İskoçya'da bağımsızlık referandumu yaklaşırken, dün Avrupa borsaları güne düşüşle başladı ve gün boyu düşüşünü sürdüren Avrupa borsaları günü negatif tamamladı. Bugün Euro Bölgesi'nde Fransa sanayi ve imalat üretimi verileri ile birlikte İspanya sanayi üretimi verileri izlenecektir.
   
ABD tarafında veri akışının yoğun olmadığı günde, FED'in erken faiz artışına gidebileceği yönündeki söylentiler gündemimizde ilk sıradaki yerini aldı. Piyasalarda duyulan endişe ise  San Francisco FED tarafından yapılan araştırmada piyasalarda görülen düşük volatilitenin yatırımcıların FED faiz artırım ihtimalini yeteri kadar kavrayamadıklarını gösterdiğini açıklaması kaynaklıydı. Güne düşüş ile başlayan ABD borsalarında piyasaların nabzı FED ile atarken, söz konusu erken faiz artırımına gidilebileceği endişesinin etkisi ile günü düşüş ile tamamladı.
   
Yurt içinde de piyasaların merceğinde FED'in erken faiz artışına ilişkin endişeler yer alıyordu. Söz konusu faiz artırım sürecine ilişkin belirsizliklerle dolar tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanırken, güne düşüş ile başlayan BIST 100 endeksinde dolar/TL'de görülen değer kazancının da etkisiyle satış baskısı sert şekilde hissedildi. Satışların gün boyu devam ettiği görülen BIST 100 endeksi günü yüzde 2'yi aşan değer kayıpları ile tamamladı. Bugün yurt içinde beklentisi yüzde 2,8 olan 2.çeyrek büyüme verisi izlenecek.
   
Teknik açıdan bakacak olursak, güne 82.000 seviyesinin hafif aşağısında başlayan BIST 100 endeksi gün boyu satış baskısı altında kaldı. Gün içerisinde 80.000 seviyesinin aşağısına gevşediği görülen endeks günü 80.000 seviyesinin hafif üzerinde tamamladı. Bugün endekste satışların devam etmesi durumunda,80.000 seviyesinin aşağısında görülebilecek hareketlerde 79.500 ve 78.600 destek seviyeleri olarak izlenebilir. Endekste 80.000 seviyesinin üzerinde tutunmalar görmediğimiz sürece yön aşağı yönlü olup, 80.000 seviyesinin üzerinde tutunmalarda 80.500 ve 81.500 seviyeleri izlenmelidir."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)