E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda dolar hakimiyeti---

Piyasalarda dolar hakimiyeti

Piyasalarda dolar hakimiyeti
09 Şubat 2015 - 15:55 borsaningundemi.com

Doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısındaki hakimiyeti devam ediyor…

''Doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısındaki hakimiyeti devam ediyor…
 
Piyasalar yeni haftaya dünyanın en büyük 2.ekonomisi Çin’den gelen olumsuz haberlerle başladı. Çin ithalatı Ocak ayında yurt içi talebin zayıflığı nedeniyle son 5 yılın en büyük düşüşünü gösterdi. Gelen bu veri sonrasında Çin’in ekonomik büyüme hızına dair olan endişeler tekrardan gündeme gelirken, Shanghai Composite endeksi ise gelen olumsuz verilerden sonra yaptığı yukarı yönlü hareketlere bir yenisini daha ekledi ve yüzde 0,62 primli işlem gördü.
 
Yurtiçinde ise olumsuz gelişmeler kaldığı yerden devam ediyor. Türk lirası dolar karşısında tarihi dip seviyelerini yeniledi ve dolar/tl paritesi 2,4947 seviyesi ile kendine yeni bir tarihi zirve edindi. Geçtiğimiz hafta ABD’den açıklanan istihdam verilerinin ardından global bazda güçlenen dolar, yeni haftaya da güçlü bir şekilde başladı. Diğer yandan hafta sonu siyasi kanattan yapılan açıklamaların da Türk lirasındaki değer kayıplarını artırdığını söyleyebiliriz. Ayrıca bugün yurtiçinde açıklanan Aralık ayı sanayi üretim verileri aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde açıklandı. Kurda yaşanan yukarı yönlü sert hareketler neticesinde Borsa İstanbul’da yüzde 1,70’i aşan kayıplar yaşanıyor.
 
Hindistan’da Başbakan Narendra Modi’nin partisi olan Bharatiya Janata’nın Delhi Bölgesi’ne dair yapılan seçim anketlerinde Modi’nin seçimleri kaybedebileceğine dair sonuçlar ortaya çıktı. Bu haberlerin ardından piyasalarda muhalefet partisinin ekonomiyi destekleyen politikalara müdahale edeceği yönündeki endişelerinin artmasıyla birlikte Sensex endeksi yüzde 1,71 değer kaybı yaşadı.  Diğer yandan Hindistan’da 2015 yılı ilk çeyreğine dair büyüme tahmini yüzde 6,9’dan yüzde 7,4’e revize edildi.
 
Güney Afrika’da brüt rezervler Ocak ayında 49.10 milyar dolardan, 47.61 milyar dolara gerilerken, net rezervler ise 42.73 milyar dolardan, 42.15 milyar dolara geriledi. Güney Afrika endeksi bugün yüzde 0,27 değer kaybı yaşıyor.
 
Gelişmekte olan ülke para birimleri bugün de dolar karşısında değer kayıpları vermeye devam ediyor. Hindistan rupisi yüzde 0,75, Türk lirası yüzde 0,64, Güney Afrika randı yüzde 0,60 ve Güney Kore wonu yüzde 0,45 oranında dolar karşısında değer kaybı yaşamaktadır. Rus rublesinin ise petrolde yaşanan toparlanmayla birlikte dolar karşısında yüzde 1,03 değerli konumda olduğunu görüyoruz. Rusya RTS endeksi ise bugün yüzde 1,48 primli işlem görüyor.
 
Günün diğer önemli gelişmeleri…
 
Global bazda önemli bir ekonomik veri akşının olmadığı günde piyasalarda Yunanistan haberleri etkili olmaya devam ediyor. Almanya ve Yunanistan Maliye Bakanları tarafından yapılan karşılıklı olumsuz açıklamalar sonrasında  euro/dolar paritesi 1,1270 seviyesine gerilerken, Avrupa borsalarında ise sert değer kayıpları yaşanıyor. Atina borsasında ise kayıplar yüzde 5,70’i aştı.
 
Önemli bir ekonomik veri akışının olmadığı günde MENA borsaları karışık seyretmektedir. Bahreyn yüzde 0,11, Lübnan yüzde 0,19, Katar yüzde 0,34, Suudi Arabistan yüzde 0,48, Abu Dhabi yüzde 0,55 ve Dubai yüzde 1,23 değer kazanırken, Mısır yüzde 0,74, İsrail yüzde 0,27, Ürdün yüzde 1,25, Umman yüzde 0,51 değer kaybı yaşamaktadır.''
ALB MENKUL ARAŞTIRMA
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)