E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar dün sabah farklı, akşam farklı bir fiyatlama içerisindeydi. Dün sabah saatlerinde zayıf bir performansla güne başlangıç yapan Dolar, gelişmekte olan ülke kurlarına karşı değer kaybı yaşayıp, dengelenme rolünü üstlenmişken, gelen veriler ile birlikte yeniden güçlü görüntüsünü perçinledi. ABD'de perakende satışlarda görülen artış, son dönemde artan harcamalar kalemlerini destekliyor ve seçim ortamının yarattığı belirsizlik ortamının hafif de olsa kırıldığını gösteriyor. Bu ABD adına pozitif bir gelişme olarak söylenebilir. Çünkü artan enflasyon beklentilerinin sağlamlığını gösterebilecek sadece Trump etkisi ile bağdaştırılamayacak bir güçlü veri akışı sağlanması, FED'in de normalleşme adımlarını atmasına zemin hazırlayacak bir gelişme olarak nitelendirilecektir. Her ne kadar FED'e dair tartışmalar devam ederken, önümüzdeki süreçte FED'in ne zaman faiz artıracağından çok, FED'in hangi hızda ve hangi ölçekte faiz artırımına gideceğine yönelik bir beklentiye gireceğimizi fiyatlamaya başlayacağız gibi görünüyor.
FED üyelerinden Rosengren'in açıklamları da oldukça önemliydi. Trump ile başlayan bir mali teşvik furyası hikayesi ileride enflasyonun daha da hızlı toparlanacağına yönelik bir beklenti yarattı. Bu durumda enflasyonun artışıyla birlikte reel kazançlarının azalacağına yönelik bir beklentiye giren tahvil yatırımcılarının daha yüksek getiri istemesine neden olurken, tahvil faizleri de yükseldi. Faizi yükselen Dolar güçlendi, ve getiri eğrisinde görülen dikleşmenin kontrolü de FED'in daha agresif bir politika ile kısa vadeli faizleri artırarak, enflasyon beklentilerini kırmaya yönelik müdahalede bulunacağı ihtimalini artırdı. Bu durumda FED'in faiz artıracak düşüncesi daha da güçlenirken, Rosengren'in de bu kontrol için faiz artırımının makul olacağı söylemini kullandığını gördük.
Türkiye'ye döndüğümüzde ise, TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, işsizlik oranı bir önceki aya göre 1.2 puan artarak Ağustos ayında yüzde 11.3'e yükseldi. Rakam bazında ise Türkiyee genelinde işsiz sayısı Temmuza göre 435 bin kişi artarak 3 milyon 493 bin kişiye ulaştı. İş gücü Ağustos 2015'e göre 759 bin kişi artarak 30 milyon 967 bin kişiye, iş gücüne katılım oranı ise 0.5 puan artarak yüzde 52.6'ya yükseldi. Ayrıca, Maliye Bakanlığı bu yılın Ekim ve Ocak-Ekim dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Bakanlığın hesaplamalarına göre bütçe gelirleri Ekimde 43.4 milyar lira, bütçe giderleri ise 43.5 milyar oldu. Böylece merkezi yönetim bütçesi Ekimde 104 milyon lira açık verdi. Ocak-Ekim döneminde ise bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.5 artarak 447.9 milyar lira, bütçe giderleri de yüzde 13.8 artarak 460 milyar liraya yükseldi. Belirtilen dönem itibariyle merkezi yönetim bütçesi 12.1 milyar lira açık vermiş oldu. Görüntüye baktığımızda işsizlik oranında görülen artışın ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağı beklentisi söz konusu olmaya devam edecektir. Ayrıca bütçede kamu harcamalarının bir nebze daha artması, özel sektör tarafından desteklenemmeyen büyüme hikayesinin, kamu harcamalarıyla desteklenmeye çalışılacağı görüşünü düşündürmeye devam ediyor.
Ada bölgesinde ise haber akışı biraz daha yüksekti diyebiliriz. TÜFE beklentilerin hafif altında kalırken, ÜFE daha güçlü bir performans ortaya koydu. Enerji fiyatlarında görülen yükselişin etkili olduğu söylenebilir. Ayrıca zayıflayan Sterlin'in, enflasyonu desteklemeye devam edeceğini ancak, ticaret ve cari açık bakımında ilerleyen vadelerde İngiltere ekonomisinin sıkıntılı bir süreç yaşama ihtimalinin potansiyeli olduğunu belirtebiliriz. Ayrıca Brexit'e dair haber akışı devam ediyor. Bugün bazı kaynaklara göre sızan belgelerde, İngiltere'nin Brexit ile ilgili herhangi bir planının olmadığı iddiası ortaya atıldı. 6 ay daha gündemde olmayacağı düşünülen Brexit karmaşasının daha çok gündemde kalmaya devam edeceğe benziyor.
Bu arada Dolar endeksinin güçlü duruşu devam ediyor. 101.4 seviyesinin geçilmesi, Dolar'ın tüm para birimlerine karşı üstünlüğü artırdığı anlamına gelecek. Bu nedenle 3 dönüşün geldiği bu noktanın dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtelim.
USDTRY
Dün Türkiye'de işsizlik oranı açıklandı. 6 yılın en yüksek Ağustos rakamı olan işsizlik yüzde 11.3 oldu. Kur üzerinde FED'in Aralık ayında yapacağı faiz artışı fiyatlanmaya devam ediyor. Dün beklentilerin üzerinde gelen perakende satışlar verisi sonrası Goldman, ABD'de 4.çeyrek büyüme tahminleri %2.4'ten %2.6'ya yükseltti. Aralık ayında FED'in faiz artış ihtimali ise %90'a yükseldi. Kurda gün içinde kısa vadeli trend desteği olan 3.2680 test edildi. Orada başlayan yükseliş ile yeniden 3.30 seviyesine doğru yaklaştık. Kurda 3.30 zirvesinin geçilmesi ile 3.3180 ve 3.3300 seviyeleri görülebilir. Kısa vadeli destekler ise 3.2730 seviyesinde. Endeks tarafında ise 75 bin 500 seviyesinin altında satış baskısı devam edebilir. 74 bin 500 ve 73 bin 600 önemli destekler. 73 bin 600 seviyesinin altında göreceğimiz kapanışlar ile endekste sert satışlar görebiliriz.
EURUSD
Dün sabah saatlerinde Dolar'da görüleen zayıflık pariteyi 1.0815 seviyesine kadar taşıdı. Ancak görüntü itibariyle güçlü Dolar seyri, bu yukarı hareketin tamamlanmasına engel olmaya devam edecek. Çünkü faizlerin artık yüzde 90 olarak Aralık ayında artırılacağına dair son gelen datalarla birlikte bir potansiyel oluştu. Bu durum da Dolar'ın Trump ile başlayan rallisine ek bir güç katıyor. Ayrıca 4 Aralık İtalya'da gerçekleştirilecek anayasa değişikliği referandumu, 2017'deki Almanya, Hollanda ve Fransa seçimleri Euro bölgesi adına siyasi bir kargaşa ortamını da beraberinde getiriyor. Bu nedenle bir süre daha Dolar'a dair yeni bir senaryo ortaya çıkmaz ve Perşembe günü FED başkanı Yellen, bir kar realizasyonuna sebep olmazsa, 1.0680-1.0650 denemelerini görebiliriz. Yukarıda ise, 1.0850-1.0905 seviyeleri önemli olmaya devam edecek. Kısa vadede ise, 1.0810-1.0850 bölgesi aşılmazsa Euro üzerindeki baskının devam etme ihtimali yüksek görünüyor.
GBPUSD
Geride bıraktığımız günde İngiltere tarafında açıklanan enflasyon verilerini taakip ettik. İngiltere'de enflasyonun Ekim ayında ve yıllık bazda beklentilerin altında kaldığı ancak girdi fiyatlarında sert yükseliş olduğu görülüyor. Girdi fiyatlarındaki yükselişin önümüzdeki dönemde tüketici fiyatlarına yansımasını görebiliriz. Bugün ise takvimde ABD enflasyon verileri açıklanıyor. ABD ekonomisi tam istihdama yaklaşırken Fed'in odağında enflasyon var. Bir çok Fed üyesi faiz artırımı için enflasyonda iyileşme görmek istediklerinden bahsetmişti. Dün Boston Fed Başkanı Rosengren'in konuşmasıyla Aralık ayı faiz artırımı ihtimallerinin halihazırda Fed vadelilere göre yüzde 90 seviyesine kadar tırmandığını gördük. Bugün enflasyon rakamlarında göreceğimiz bir iyileşme kurda satış baskısı yaratabilir. Teknik olarak satıcılı seyirde 1.2400 -1.2350 -1.2300 seviyeleri takip edilebilir. Toparlanmalarda 1.2500 seviyesi aşılırsa hareketin yukarı yönlü ivme kazandığını görebiliriz.Bu durumda 1.2550 -1.2600 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Haftaya satıcılı bir başlangıç yapann değerli metalde, üç gün üst üste yaşanan değer kaybı sonrasında dün gelen tepki alımlarıyla bir miktar toparlanma geldiğini gördük. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan düşüş ve VIX korku endeksinde meydana gelen geri çekilme altına destek olan önemli göstergeler oldu. Ayrıca gün içerisinde ABD'den açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin üzerinde olması altın için olumsuz gelişme olarak öne çıkarken, bugün yine ABD tarafından açıklanacak olan üretici fiyat endeksi ve sanayi üretimi verileri değerli metalde hareketliliği artırabilir. Yine de altında hareketliliğe neden olabilecek ana unsur Donald Trump'ın yapacağı açıklamalar olacak. Teknik olarak baktığımızda 1230 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanamadığı sürece gelen tepki alımları sınırlı olabilir. 1230'un aşılması durumunda ise bir sonraki direnç seviyesi 1241 dolar olarak öne çıkıyor. Geri çekilmelerde ise 1211 ve 1200 dolar destek seviyeleri önemini korumaya devam ediyor.
BRENT
Yaklaşık olarak bir ay süren satış hareketinin arından petrol fiyatları dün toparlanma eğilimine girdi. Petrol fiyatlarını yükselten gelişme ise OPEC üyelerinin yeniden bir araya gelip üretim anlaşmasını ele alması. Cezayir görüşmelerinde OPEC içi üretimin 800 bin varil azaltılması konusunda anlaşma sağlanmasına rağmen, İran, Irak, Nijerya ve Libya OPEC üyelerinin üretim anlaşmasından muaf tutulmayı istemeleri anlaşma beklentilerini zayıflatmıştı. İstanbul'daki görüşmelerde ise OPEC dışı ülkeler üretimi kısmak yerini sabitlemeye sıcak baktıklarını ifade etmişti. Tüm bu gelişmeleri değerlendirdiğimizde 30 Kasım'daki OPEC toplantısından anlaşma çıkma beklentinin halen zayıf seyrettiğini söyleyebiliriz. Öte yandan bugün ABD haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Stoklar son 2 haftadır artış gösteriyor ve ABD sondaj kuyuları ise Şubat 2016 yılı seviyelerine kadar yükseldi. Trump'ın enerji politikası sebebiyle ABD tarafında üretimin tekrardan hızlanma ihtimali, petrol fiyatlarını baskılayan bir diğer unsur olaarak ön plana çıkıyor. Teknik olarak ise 46 doların üzerinde kalınması Brent petrolde yükselişi 47.30-47.70-48.00 seviyelerine taşıyabilir. Satış hareketinin tekrar hız kazanabilmesi için ise 45 doların altında kapanışlar görmemiz gerekiyor.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:08)