E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda dikkatler düşen dolarda---

Piyasalarda dikkatler düşen dolarda

Piyasalarda dikkatler düşen dolarda
29 Nisan 2016 - 22:42 borsaningundemi.com

Uluslararası piyasalar, Fed ve Japonya Merkez Bankası'na ilişkin gelişmelerden yön buldu

Dolar, Fed'in faiz oranlarını artırmada acele etmeyeceğine dair beklentilerle yaklaşık bir yılın en düşüğüne doğru yöneldi. Hisse senetleri düşerken, emtia 2010 yılından beri en iyi ayındaki kazançlarını genişletti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi üçüncü aylık düşüşünü gerçekleştirirken, yen 2008'den beri en büyük haftalık sıçrayışını yaptı. Dolardaki düşüşler ham maddelerin yararına olurken, altın ve gümüşün de 15 ayın zirvesine çıkmasına yardımcı oldu. Petrol fiyatları bu ay yüzde 21 yükselerek, New York'ta varil başına 46 dolar seviyesinin üzerine çıktı. ABD hisse senetleri ise, tüketici harcamalarının düşük kaldığını gösteren veri ve sağlık hizletmeri sektöründeki hayal kırıklığı yaratan gelirlerle, aylık kazancını sildi.

Dolar'ın üçüncü arka arkaya aylık düşüşü, ABD'de Mart ayında kişisel harcamaların, Fed'in faiz artırım hızı hakkındaki beklentileri desteklemesiyle birlikte gelirken, dünyanın en büyük ekonomisi ilgi çekmekte zorlanıyor. Petrol fiyatlarındaki istikrar ve olası merkez bankası desteğiyle canlanan hisse senetlerindeki ralli son haftalarda sönmeye başladı. Şirket bilançoları karışık gelirken, S&P 500'deki şirketlerin karlarıyla birlikte arka arkaya dördüncü çeyreklik daralmasına yöneldi.

Los Angeles'de Wedbush Securities Inc. hisse senedi yönetim direktörü Michael James, "Facebook ve Amazon'dan gelen iyi rakamlar bile piyasanın geri kalanına yardım etmeyecektir." dedi ve "Biraz daha güçlenmeliyiz. Piyasanın aşağı yönde kırılma noktasının eşiğine çok yakınız." diye görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli döviz karşısındaki seyrini izleyen, Bloomberg dolar ölçütü, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.6 düşerek haftalık kaybını yüzde 2'ye genişletti ve üst üste üçüncü aylık kaybını gerçekleştirdi.

Fed fon vadelileri, merkez bankasının haziran ayında borçlanma maliyetlerini desteklemesinin oranını, dünkü GSYİH güncellemesinin ardından yüzde 12'ye düşürdü.

Tüketici harcamaları Mart ayında beklentilerden daha az yükseldi ve ücretlerdeki artışın hızlanmasına rağmen ABD ekonomisinin büyük bir kısmı için bir yılın en zayıf çeyreğini kapattı.

Yen, 16 önemli para birimi karşısındaki yükselişini ikinci güne taşıyarak, dolar karşısında yüzde 1.1 yükselerek 106.91 seviyesine geldi. Japonya para birimi, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) politika değişikliğine gitmemesi üzerine bu hafta yüzde 5.1 sıçradı.
Yuan, Çin Merkez Bankası'nın günlük referans kurunu, Temmuz 2005'ten bu yana en yüksek arttışını gerçekleştirerek yüzde 0.6 kadar desteklemesiyle hafif değişti.

Gelişen piyasalar para birimleri, petroldeki ralliyle üçüncü ayında da yükseldi. MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi, Temmuz'dan beri en yüksek seviyesine dokundu. Kolombiya pesosu yüzde 0.7 ilerleyerek Nisan ayındaki kazancını yüzde 5.1'e yükseltti. Güney Afrika randı yüzde 0.4 yükseldi ve aylık kazancını yüzde 3.7'ye genişletti. Brezilya reali ise Nisan ayında yüzde 4.4 değer kazandı.

Standard & Poor's 500 Endeksi, yüzde 0.5'lik kayıpla 2,065.40 seviyesine gerileyerek, iki haftanın en düşüğüne geldi. Endeks aylık kazancını yüzde 0.3'e düşürdü ve haftalık yüzde 1.3'lük bir kayba yöneldi. ABD ana endeksi, 20 Nisan'da 2,102.40 seviyesini kapattığından beri yüzde 1.7'lik düşüş gerçekleştirdi.

Amazon.com Inc, satış ve kar raporlarının beklentileri aşmasıyla yükseldi. Chevron Corp. beklentilerden daha büyük kayıp açıklamasının ardından düştü. Gilead Sciences Inc. ise, Hepatit C tedavisinin satışındaki karın beklenenden düşük gelmesiyle geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 2.1 gerilereyek 24 Şubat'tan beri en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve aylık kazancını yüzde 1.2'ye indirdi. Endeksteki tüm sanayi grupları haftanın son seans gününde düştü. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 düşerek, aylık kazancını yüzde 0.3'e indirdi. Endeks bu yıl yüzde 5.7 yukarıda seyrediyor.

22 ham maddeyi içeren Bloomberg Emtia Endeksi, yüzde 0.8 yükselrek aylık kazancını yüzde 8.5'e genişletti.

Petrol, 2003'ten beri en düşük seviyesinden, küresel fazlalığın ABD'deki üretimin düşmesiyle hafifleyeceğine dair işaretlerle sıçrama yaparak, bir yılın en büyük aylık kazancına doğru yöneldi. Petrol vadelileri New York'ta bu ay yüzde 20 civarında yukarıda seyrediyor. Haziran vadeli petrol vadelileri bugün düşerek varil başına 45.92 dolara geldi.

Altın ve gümüş yükseldi ve iki maden de 2015 Ocak ayından beri en yüksek kapanışına yöneldi.

Bloomberg ABD Hazine Endeksi Nisan ayında yüzde 0.3 düşerek, 2016'nın ilk aylık kaybına yöneldi. Nisan ayına yüzde 1.77'de başlayan ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri hafif değişerek yüzde 1.83'e geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)