E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalarda derin sessizlik hakim---

Piyasalarda derin sessizlik hakim

Piyasalarda derin sessizlik hakim
23 Aralık 2016 - 08:30 borsaningundemi.com

Işık FX; BİST-100 için 78 bin 200 seviyesi geçilmeden alım yapılmasını önermiyor

ABD tarafından gelen veri akışı bu haftanın en önemli gelişmeleri arasındaydı. Büyüme rakamlarını takip ettiğimiz gün içerisinde Dolar tarafında hareketlilik sınırlı kaldı. Bundan yıl sonuna gelmemizin ve 2017 öncesinde risk alınma iştahının artmasının etkili olduğu söylenebilir. Verilerin detaylarında beklentilerin üzerinde yüzde 3.5 olarak açıklanan bir büyüme karşımızda. Bu ABD'nin sürdürülebilir büyümesinin üzerinde bir rakam olarak görülebilir. Tüketim harcamalarının ise, 2.8'de 3.0'a arttığını, bu durumun da ABD'de güven ortamının tüketime destek verdiği söylenebilir. Hizmet sektörü ve imalatın da güçlenen seyri dikkatleri çekerken, tüketimin artmış olması, ABD ekonomisinin destekleyicisi oluyor denilebilir. Dayanıklı mal siparişleri de manşet veri de beklenen kadar bir gerileme gösterse de, çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin 0.5'lik artış gösterdiğini gördük.

İtalya'da bankacılık sorunun derinleştiği görülüyor. Monte Paschi'nin kurtarılma çabasına yönelik hükümetin hamleleri işe yarayacak mı göreceğiz. 5 Milyar Euro'luk sermaye artırımı yapılmazsa banka'nın kamulaştırılmasına yönelik bir hamlenin gelme ihtimali de değerlendirilen gelişmeler arasında. Sermaye artırımı içinse yeterli talebin sağlanamayacağına yönelik olumsuz haber akışı, hem Avrupa borsalarında yükselişleri sınırlıyor. Hem de Euro'nun güçlenmesine engel olmaya devam ediyor. Diğer yandan risklerin artması da ileride Avrupa ülkelerinde de kredi notu sorunlarını gündeme getirme ihtimalini yükseltiyor.

GBPUSD
Paritede satış baskısı kendini hissettirmeye devam ediyor. Brexit sürecinin 2017 Mart ayından itibaren başlayacağına yönelik algının piyasalara yerleşmesi, Sterlin üzerindeki baskıyı artırırken, paritede 1.2300 seviyesinin de altına sarkıldı. Bugün açıklanacak ada bölgesi büyüme rakamları kritik olacaktır. 3. Çeyrek nihai rakamlarını takip edeceğimiz yeni günde beklentiler ada ekonomisinin çeyreklik bazda yüzde 0.5 genişleyeceği yönünde. Beklentilerin üzerinde gelebilecek bir rakam paritenin bir miktar toparlanmasına neden olabilir. Teknik olarak geri çekilme 1.2200 - 1.2160 aralığına kadar devam edebilir. Yeni yükselişlerden bahsedebilmemiz içinse fiyatlamanın yeniden 1.2550'nin üzerinde kalması gerekiyor. Kısa vadede 1.2350'nin altında baskı devam edebilir.

BRENT PETROL
Son gelen stok verilerinde beklentilere nazaran artış gösteren rakamlar petrol fiyatlarında yönün aşağı dönmesine neden oldu. Ancak henüz OPEC toplantısı sonrasında alınan üretim kesintisi kararının olumlu etkilerinin geçtiğine yönelik bir tez oluşturmak doğru değil. Irak Petrol Bakanı'nın Viyana'da açıklanan üretim oranlarına taahhüt verdiklerini ve ham petrol fiyatlarının OPEC'in üretimi azaltmasının ardından 50-60 dolar aralığında olacağını belirtmesi önümüzdeki süreçte OPEC üyelerinin anlaşmaya sadık kalacakları beklentilerini güçlendiriyor. Teknik olarak baktığımızda ise 55,90 direncini ilk denemesinde aşamayan brent petrolde geri çekilmenin devvam etmesi durumunda 53,70 ilk destek olurken, bir sonraki destek olan 53,30 seviyesinin test edildiğini görebiliriz. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 55,30 ve 55,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleri olacak.

USDTRY
Dün ABD'den büyüme rakamlarını takip ettik. 3.çeyreğin son revizesi 3.2'den 3.5'e yükseldi. Ekonominin %70'ini oluşturan kişisel tüketim giderleri de %2.8'den %3'e revize edildi. Enflasyon görünümü için takip edilen çekirdek PCE verisi %1.7 ile önceki döneme paralel geldi. Genel olarak ABD ekonomisini güçlenmeye devam ettiğini söyleyebiliriz. Noel tatili öncesi piyasalarda sakin bir hava izliyoruz. Kurda 3.50-3.55 bölgesindeki hareket devam ediyor. Bu bölgenin kırıldığı yöne doğru hareket görebiliriz. Yukarıda 3.60 aşağıda 3.45 önemli seviyeler. Kısa vadede 3.4950-3.50 bölgesi üzerinde 3.60 ihtimali devam ediyor. BİST100 için 78 bin 200 seviyesi geçilmeden alım yapılmasını önermiyoruz. 77 bin 500 seviyesinin kırılması durumda 76 bin 100 seviyesine doğru ggeri çekilme devam edebilir.

EURUSD
Geride kalan günde piyasaların gözü açıklanacak olan ABD büyüme rakamlarındaydı. ABD ekonomisi 3.çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüyerek yüzde 3.5 genişledi. Aynı zamanda açıklanan dayanıklı mal siparişlerinde ise iyimser görünüm korundu. Paritede bulunduğumuz haftaya satış baskısı altında başlangıç yapmıştık. Hafta ortasında geçerliliğini yitiren bu baskı yerini yeni bir toparlanma hareketine bıraktı. 1.0400 seviyesinin üzerine geçen hareketlilik 1.0460 seviyelerine yakın takibini sürdürüyor. Eğer paritede toparlanma sürerse gün içerisinde 1.0500 seviyesinin testi gündeme gelebilir. Hareket devam edecek olursa gözler 1.0530 seviyesinde olacak. Haftanın son işlem gününde dolar endeksi yeniden kuvvetlenmeye başlarsa önce 1.0400 ardından da 1.0360 destekleri takibimizde kalmaya devam edecek.

ALTIN
Yıl sonu tatili nedeniyle değerli metalde hareketliliğin sınırlı olduğu bir günü geride bıraktık. Veri akışı bakımından ABD tarafından açıklanan büyüme rrakamlarının beklentinin üzerinde gerçekleşmesi önemli olurken, bu verinin fiyatlara çok fazla yansımadığını gördük. Ancak ABD'den olumlu veri akışının devam etmesi doların gücünü korumasında etkili olacağından önümüzdeki süreçte altın fiyatlarında yaşanacak yükselişlerin sınırlı olmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1125-1142 Dolar bandında bir sıkışma olduğunu görüyoruz. Özellikle 1125 dolar desteğinin kırılması durumunda önce 1110 ardından 1100 dolar hedefli fiyatlamalar görebiliriz. Yükselişlerde ise 1142 dolar direnci üzerinde kalıcılık sağlanamadığı sürece düşüş isteği devam edecektir. Ara direnç olarak ise 1137 dolar seviyesi takip edilmeli.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)