E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda dengeli karmaşıklık---

Piyasalarda dengeli karmaşıklık

Piyasalarda dengeli karmaşıklık
23 Ocak 2023 - 08:29 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Piyasaların enflasyonla işinin biteceğini umarken, merkez bankacılarının hizmetler tarafından aktarılan ikinci bir enflasyon turundan korkmaları ve şahin açıklamaları, piyasaların zayıflamasına neden olmakta.

Öyle ki Fed yetkilisi James Bullard’ın kilit faiz oranlarını %7’ye yükseltmekten bahsetmesiyle, şahin politika beklenenden daha uzun sürebilir konuşmaları bile başladı. Ve yeniden 2023’teki temel soru, başta Fed olmak üzere merkez bankalarının ekonomi için yumuşak bir iniş sağlarken enflasyonu kontrol altına alıp alamayacağı oldu.

Bu da Küresel ekonomik görünüme ve gelecekteki faiz artırımlarının boyutuna ilişkin endişelerin gündemde kalması ve piyasa oynaklığını artırmasına zemin hazırlayan gelişme olacaktır.

Ama yine de piyasalar, bir yanda daha gevşek para politikaları ve diğer yanda Çin’de bir toparlanma umudu olmak üzere iki ana etmene tutunuyor. Bu, Avrupa ve ABD’deki merkez bankacılarını hakim olan iyimserliği sakinleştirmeye çalışmaktan alıkoymuyor. Piyasalar; Şu an için Çin’e olan güvenin tazelenmesi, sıfır covid politikasının sona ermesinin neden olduğu durumdaki mekanik iyileşme dışında, somut sinyallerden ziyade esas olarak yatırımcıların sezgilerinden besleniyor.

Çin ekonomisi 4Ç22’de beklenenden daha iyi performans gösterdi ( çeyreklik -%1,0’lik düşüş yönündeki konsensüs beklentisine karşın %0,0), 2022 için yıllık büyümeyi %2,9’da bıraktı. Veriler aynı zamanda 1Ç23 içinde beklenenden daha güçlü olabileceğini gösteriyor, çünkü Kovid vakaları büyük şehirlerde zaten zirveye ulaştı ve şimdi ilk çeyreğin başlarında başlayan daha da fazla önden yüklemeli bir iyileşme görülüyor.

ECB Başkanı Lagarde’ın Aralık ayında belirttiğinden daha yavaş bir faiz artırımını düşünmeye başlamaları Avrupa sabit gelir rallisine destek verirken, beklentilere baktığımızda Şubat ayı için 50 baz puanlık artış tahminleri korunurken, Mart ayında yapılacak bir sonraki toplantıda 25 baz puanlık daha küçük bir artış olasılığı destek kazanmış durumda. Almanya’nın ZEW beklentilerinin Ocak ayında beklenenden daha yüksek toparlanma göstererek Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana ilk kez pozitife dönmesi euronun 1,0848 usd etrafında kalmasına yardımcı olmakta.

ABD’de geçen Pazartesi Martin Luther King Günü nedeniyle kısalan bir haftanın sonunda ve önemli makroekonomik verilerin yokluğunda tahvil piyasaları düşüşünü sürdürdü. Ayın başında %3,90’dan başlayan gerileme ile ABD 10 yıllık getirisi %3,40/3,35 civarındaki Aralık düşüklerini test etti. ABD perakende satışları Aralık ayında beklenenden daha fazla, sanayi üretimi ise aylık %0,7 düşerek ABD ekonomisinin daha fazla ivme kaybettiği görüşünü desteklerken, Fed yetkililerinin daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olduğunu vurgulayan yorumlarına rağmen risk hissiyatı bozuldu ve getiri eğrileri uzun vadede düzleşti. Bu hafta, dördüncü çeyrek için ABD GSYİH’sının yanı sıra hanehalkı harcamalarının açıklanması damgasını vuracak bakalım tahviller nasıl etkilenecek.

Asya’da haftaya Ay Yeni Yılı damgasını vuracak: Çin borsaları tüm hafta boyunca kapalı, Hong Kong ise yalnızca Perşembe ve Cuma günleri açılacak. 2023 yılının ilk Batı PMI göstergelerinin Salı günü açıklanması bekleniyor. Almanya’da Ocak ayı Ifo güven endeksi Çarşamba günü yayınlanacak. ABD tarafında ise ;Perşembe günü ilk 4Ç22 GSYİH tahmini ve dayanıklı mal siparişleri, ardından Cuma günü PCE enflasyonu ve Michigan Üniversitesi güven endeksini takip edeceğiz.

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (23/01/2023)

 

Borç yapılandırmadan İsveç krizine... Kritik kabine toplantısı

 

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)