E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gün içerisinde gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanırken, TL güçlü performansını sürdürüyor. FED'in henüz faiz artırımı patikası adına net sinyaller vermemesi, Trump'ın açıklamaları ile Dolar endeksinde görülen zayıflama derken piyasalar karışık bir seyir izliyor. Endekslerde ise, Trump rallisi sonrası bir zayıflama görülüyor. Borsa İstanbul ise gücüne güç katmaya devam ediyor.
FED'in mart ayına dair henüz net bir sinyal verememesi sonrası faiz artırımı patikasında ilk beklenti Haziran ayına kaymışa benziyor. Mevcut tabloda yıl içerisinde Haziran ve Aralık ayında daha güçlü beklentilere sahip. Yani FED'in bu yıla 3 faiz artırımıyla girdiğini ancak piyasaların henüz daha güçlü olarak 2 faiz artırımı fiyatladığını söyleyebiliriz. Bugün gelecek Tarım dışı istihdam datası ve saatlik kazançlar verisi ise, ABD ekonomisinin gidişatı için daha net sinyaller verip, FED'in üzerinde sıklıkla durduğu istihdamın 2017'de de iyi gidip gitmediğini göreceğiz. Enflasyonist etkiler adına da ücretlerde görülecek seyir önemli olacak ve geçtiğimiz ayda yıllık bazda yüzde 2.9 artış gösteren bu datanın performansı Dolar endeksi üzerinde etkili olacak.
İngiltere Merkez Bankası da aldığı kararlar ile birlikte Sterlin'i zayıflattı. Yüzde 0.25 olan faiz oranında ve 435 milyar sterlin olan varlık alım programında bir değişikliğe gitmedi. Banka büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revize ederken 2017 için yüzde 2, 2018 yüzde 1.6 ve 2019 öngörüsü yüzde 1.7 oldu. Büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesinin nedeni olarak yeni mali teşvik planları gösterildi. Sterlindeki düşüşe bağlı olarak girdi fiyatlarındaki artışın enflasyona yansımalarının şimdiden görüldüğü belirtilirken, 2018'in ilk yarısında enflasyonun yüzde 2.8'e tırmanması bekleniyor. Banka önceki toplantılarında da belirttiği üzere yüzde 2'lik enflasyon hedefinin aşılmasının tolere edebilecekleri bir sınır olduğunuu vurguluyor. Tüketici harcamalarındaki artışın ciddi ölçüde yavaşlaması halinde genişlemeci önlemler alınabileceği belirtilirken, sıkılaştırma önlemleri de ücretlerde artışa bağlanmış durumda.
Yurtiçinde gündemde enflasyon rakamları takip edilecek. Ocak ayı enflasyonunda beklenti aylık 1.78'lik artış, yıllık rakamın ise, yüzde 8.90 gelmesi yönünde. Beklentimiz yeni hesaplamalara göre aylık bazda yüzde 2 civarı artış ile yıllık enflasyonun yüzde 9'un üzerine çıkması yönünde.
EURUSD
Geçtiğimiz günlerde Fed yeni yılın ilk FOMC toplantısını gerçekleştirdi. Şubat ayı toplantısında beklenildiği gibi faiz oranında bir değişikliğe gidilmezken metinde yer alan değişimlerin Mart ayına dair bir sinyal oluşturmadığı açıktı. Gelişme ile değer kaybeden dolar fiyatlamayı 1.0800 seviyelerinin de üzerine taşıdı. Akşam saatlerinde artıya geçen dolar endeksi ise yeniden hareketliliği 1.08'in altına taşıdı. Yeni günde ise gözler ABD cephesinden açıklanacak olan tarım dışı istihdam rakamlarında olacak. Veride beklentiler 175K olarak belirlenmiş. Ortalama saatlik kazançlarda ise beklentiler verinin yüzde 0.3 artış göstermesi yönünde. Özellikle ortalama saatlik kazançlardaki iyimserliğin korunması dolardaki değer kazanımını destekleyebilir. 1.0700 desteği ise bu hareketin bir sonraki durağı olabilir. Hareketin devamında ise gözler 1.0650'de olacak. Eğer fiyatlama 1.0800'ın üzerinde kalabilirse 1,0875 test edilebilir.
USDTRY
FOMC toplantısı sonrası dolardaki geri çekilmeyle beraber, gelişmekte olan para birimleri yükseldi. Son toplantıdan bu yana belirsizliklerin geçerliliğini koruması nedeniyle karar metninde fazla değişiklik olmazken, Mart ayına ilişkin de sinyal verilmemesiyle kurda hareket 3.72 desteğine kadar gerilemenin ardından 3.74 bölgesinde dengelendi. Bugün de piyasada gündem oldukça yoğun. Türkiye'den Ocak ayı enflasyon rakamları açıklanıyor. 2016 yılını yüzde 8.53 enflasyon ile kapatırken Ocak ayında yıllık bazda beklentiler enflasyonun yüzde 8.90'a tırmanması yönünde. ABD tarafında açıklanacak istihdam raporunda ise sıkı istihdam piyasasında ücretlerdeki artışın hızlanması önemli. Ekonominin aşırı ısınmadığını düşünen FED üyeleri için de veri setinde odak ücretlerde olacak. Kurda tarafında 3.70 bölgesinin çok önemli destek olduğunu altına sarkmalar olsa da 3.65-3.70 bölgesinden yeniden bir toparlanma görülebilir. Yeni bir yükseliş için 3.77-3.78 bölgesinin üzerinde kapanışlar görmeliyiz.
GBPUSD
Geride bıraktığımız günde İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarında ve varlık alım programında bir değişikliğe gitmedi. Önceki toplantılarda da yer alan önümüzdeki dönemde faizlerin her iki yöne de gidebileceği ifadesine ise bir miktar açıklık getirildi. Tüketici harcamalarındaki artışta bir yavaşlama görülmesi halinde genişlemeci önlemler alınabileceğini, ücretlerdeki artışa bağlı olarak ise sıkılaştırma yapılabileceği ifadesi tutanaklarda yer aldı. İngiltere Başbakanı May'in açıkladığı politika belgesiyle Brexit müzakereleri öncesinde hükümet, planlarını parlammentoya sundu. May'in daha önce ortaya koyduğu 12 prensibi bir miktar daha genişleten plan, bir çok sektör için aşamalı bir geçiş öngörmesi açısından pozitif olduğunu söyleyebiliriz. Bugün ise odakta ABD Ocak ayı istihdam raporu var. Sıkılaşan istihdam piyasasında ücretlerde artışın hızlanması kurda satış baskısı yaratabilir. Teknik olarak ise satıcılı seyirde 1.2500 seviyesinin altında 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2410 bölgesi güçlü destek konumunda. Bu seviyenin altında satış baskısı hızlanabilir. Toparlanmalarda ise 1.2540-1.2570-1.2600 dirençleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Geride bıraktığımız günde petrol fiyatları son üç haftanın en yüksek seviyesine yükseldi. Piyasada fiyatlama yaratacak haber akışının az olması sebebiyle doların değerindeki değişim petrol fiyatlarının da hareketlenmesine sebep oluyor. Çarşamba günkü FOMC toplantı metninden Mart ayına dair bir işaret alınamaması sebebiyle piyasalar, bu toplantının pas geçileceğine dair bir fiyatlama içerisine giirmişti. Fakat gün içerisinde açıklanan verilerin etkisiyle de fiyatlamanın tersine döndüğünü söyleyebiliriz. Brent petrol ise dolardaki zayıflama ile 57.30 direnci test etse de, buradan gelen satışlarla tekrardan 57 doların altına sarktı. Hareketlilik 56.30-56.00 destek bölgesinin üzerinde devam ederse tekrardan 57.00 ve 57.30 seviyelerine doğru yükseliş görülebilir. 56.30-56.00 bölgesinin altında ise 55.70 ve 55.30 seviyeleri takip edilebilir.
ALTIN
Dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ile birlikte değerli metalde yükseliş hareketinin hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan düşüş altına destek olan diğer önemli gelişmeydi. Bugün ise ABD'den açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi değerli metalde hareketlenmenin üst seviyeye çıkmasına neden olabilecek önemli veri olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca ortalama saatlik kazançlarda yaşanacak değişim takip etmemiz gereken diğer önemli veri. Teknik olarak baktığımızda ise değerli metalldeki yükselişin devamında kritik 1220 dolar direncinin aşılması durumunda 1232 dolar hedefli fiyatlamalar görebiliriz. Aşağı yönlü fiyatlamalarda ise 1210 Dolar ilk destek durumunda, bu seviyenin aşılması halinde 1200 dolar desteği oldukça kritik olacak.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:11)