E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Güne Dünya Bankası’nın Doğu Asya ekonomilerinin büyüme hızının son 11 yılın en yavaş seviyesinde gerçekleşeceğini iddia eden raporunun karamsarlığı ile başlayan piyasalar Lüksemburg’da toplanan Avrupa liderlerinin toplantısından da süpriz bir sonuç çıkmamasıyla, günü satıcılı bitirdi. Avrupa borsaları %1,5’i bulan düşüşlerle dünü kapatırken ABD borsa endeksleri %0,2 ile 0,89 arasında düşüşlerle kapandı.
Avrupa Maliye Bakanları’nın Lüksemburg’daki dünkü toplantısından İspanya konusunda piyasaların beklediği bir kurtarma talebi gelmemesinine rağmen, Avrupa Kalıcı Kurtarma Fonu (ESM) sonunda kurulduğu haberi geldi. 500 milyar euro büyüklüğe ulaşabilecek ve Avrupa borç krizine çare olması beklenen fonun kuruluşu, yılan hikayesine dönmüştü.
Geçen hafta sıkı bir ralli ile yükselen Avrupa ve ABD borsa endeksleri satış için bahane olarak dün, Dünya Bankası’nın Doğu Asya raporuna takılması ise ilginçti. Oysa IMF, Dünya Bankası’ndan daha karamsar bir tablo çizerek “daha sert küresel düşüş” için yüksek risk uyarısında bulunduğu raporunu dün açıkladı. Küresel büyüme hızını bu yıl için %3,5’ten %3,3’e çekerek, 2009’daki büyük resesyondan bu yana en düşük seviyesine revize etti. IMF 2013 global büyüme hedefini ise %3,6 olarak belirledi. Türkiye için ise daha olumlu bir rapor hazırlayan IMF, Türkiye’nin bu yıl %3 büyüyeceğini ve önceki yıllardaki hızlı büyümenin dengesizliklerini azaltacağına raporunda yer verdi.
IMF’nin olumlu Türkiye raporu ve Moody’s kıdemli analisti Sarah Carlson “Türkiye, yapısal olarak cari açığı düşürmek, döviz rezervlerini artırmak ya da özel sektörün dış borcunu azaltmak suretiyle, dışsal kırılganlıklarını azaltma konusunda ilerleme kaydederse Moody's Türkiye'nin kredi notunu yükseltmeyi değerlendirecektir” sözleri İMKB’de yükseliş için bahane olarak kullanılırken kur sepetindeki ve faizlerdeki artış tedirgin ediciydi.Özetlemek gerekirse geçen haftaki yükselişin sindirmesini yaşayan Avrupa ve ABD piyasalarına karşın İMKB pozitif bir ayrışma yaşarken, hala gündemdeki ana spekülasyon konusu “not artırımı”. Beklenti yönetimi “not artırımı” spekülasyonuna odaklanırken faizler ve TL’deki değer kaybını açıklamak doğrusu zor geliyor. Zira bir not artırımı olacaksa bu durumun en çok TL’nin değerini olumlu etkilemesi ve TL’nin kur sepeti karşısında değer kazanmasını gerektirmez mi? Çünkü beklenti “not artarsa, ülkeye para girer (ki bu TL’ye değer kazandırır) ve Türk tahvilleri yatırım yapılabilir ülke statüsüne kavuştuğu için gelen taleple tahvil faizleri düşer” senaryosu üzerine kurgulu. Ancak not artışı beklenirken bundan tek olumlu etkilenenin İMKB olması, buna mukabil TL’de değer kaybı ve tahvil faizlerinde yükseliş yaşanması sadece bana mı garip geliyor?
Bugün İzlenecek Datalar :
10:00 - Türkiye, TÜİK temmuz ayı sanayi üretim endeksi
11:30 - İngiltere, ağustos ayı toptan ticaret dengesi
11:30 - İngiltere, ağustos ayı sanayi üretimi
14:45 - ABD, haftalık mağaza satışları
17:00 - ABD, eylül ayı CB istihdam trend endeksi
*** ABD’de 3. Çeyrek bilanço sezonu aliminyum devi ALCOA ile bugün başlıyor
İMKB Bugün İçin Beklenti :
İMKB30 spot endeks son bir kaç gündür vurguladığım kısa vadeli hareketli ortalamaların altında ya da üstünde kalmasının getireceği kırılmanın belirsizliği içerisinde volatil bir süreç geçiriyordikten sonra son iki gündür ortalamaların üzerinde tutrunmayı başarmışa benziyor. Geçen haftanın son işlem günü daha önce üzerinde hareket ettiği uzun vadeli trendi geçmeye çalışan ama üzerine kendini atmayı başaramayan İMKB30 spot endeks için bu trend seviyesinin üzerine çıkılması teknik açıdan çok önemli. Zira 83750 civarından geçen yükselen trendin üzerine hacim desteği ile çıkılması hareketin 87000’i hedefleyecek bir yükseliş ivmesine kavuşmasına neden olabilecektir. Kısacası 82500 civarından geçen kısa vadeli hareketli ortalamalrın altına gelmedikçe İMKB30 spot endeksin hedefi orta vadeli yükselen trendin üzerine kendini atarak 87000 seviyesine gidecek yolu açmak olacaktır. Bu nedenle de İMKB30 spot endeks kısa vadeli hareketli ortalamaların birbirlerini kestiği seviyesinin altında kalmadıkça yükseliş potansiyelini koruyacaktır. Ancak hareketli ortalamaların altında kalması ise 80000 seviyesine sert ivmeli bir düşüşe ve ardından 75000 seviyelerini hedefleyebilecek bir düşen trende neden olabilecek potansiyele sahip olduğu da akıllarda tutulmalıdır...!
Euro/Dolar
Euro/Dolar paritesi geçen haftaki ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları sonrası sert yukarı hamle yaparak 1,30’ların üzerine çıktı ama orada tutunmayı henüz başaramadı. Bu haftaya 1,30’un altında başlayan paritenin yükselen trend kanalı üst bandının geçtiği seviye olan 1,3060’ın üzerine çıkması hareketi 1,32’ye ivmelendirecek ve hedefi 1,34 yapacak potansiyele kavuşacaktır. Parite 1,2870 seviyesinden geçen 200 günlük hareketli ortalamasının altında kalmadıkça da 1,34’leri hedefleyen potansiyeli teknik olarak korunacaktır.
Dolar/TL
Bir süredir uyardığım ve yukarıdaki Dolar/TL grafiğinde de görüleceği gibi kısa vadeli hareketli ortalamalar ve 200 günlük hareketli ortalamanın birbirlerine çok yaklaşması durumu bu yıl mart, mayı ve ağustos aylarında yaşandı. Bu oluşumlar sonrasında da 1,83’e sert bir hamle yaşandığı grafikte de görülüyor. Son günlerde 1,79 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamasının altına gelmeyen ve kısa vadeli hareketli ortalamaların birbirlerine çok yakınlaştığı Dolar/TL grafiği dün hareketin 1,81’i geçmesi ile yukarı yönde hareketin sürme potansiyelinin arttığı sinyalini vermeye başladı. Zira kısa vadeli hareketli ortalamalar birbirlerini 1,80 seviyesinin üzerinde yukarı yönde keserek kısa vadede 1,83’ü hedef olarak ortaya çıkardı. Alttaki grafikteki kur sepetinin teknik görünümü de bu potansiyeli desteklediği gibi TL’de değer kaybının sürdüğünü gösteriyor.
Özetlemek gerekirse Dolar/TL yeniden 1,79’lara geri gelmedikçe, kısa vadeli hedefi 1,83 olmuştur."
ALTERNATİF YATIRIM
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:23)