E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar geçen haftayı Japonya’da ki gelişmelerin gölgesinde geçirdi. Japonya da ki depremin ardından tablo netleştikçe, haftanın ilk günlerinde Japon borsası Nikkei de sert satışlar görülmüş ,endeks 770 milyar USD değer kaybıyla iki gün içinde % 16,32 değer kaybetmişti. Buna bağlı olarak diğer ülke borsalarında da Nikkei kadar olmasa da % 5 e varan kayıplar görülmüştü. Bu süreçte Japonya’daki deprem felâketinin ülkede sanayi ve ticareti oldukça yavaşlatması, bunun Japonya’nın emtia talebini düşüreceği ,global ekonomide yavaşlamaya yol açacağı yönündeki beklentiler ,petrol fiyatları,emtia fiyatları, tarımsal ürünler ve altın dahil ciddi değer kayıplarına yol açtı. Japonya’da ki gelişmelerle ilgili farklı kaynaklardan gelen faklı açıklamalar endeksler üzerinde etkili oldu. Endeksler her açıklamaya paralel dalgalı bir seyir izledi.
Japon sigorta şirketlerinin hasar tazmini için artan fon talebi ve spekülatörlerin de devreye girmesiyle Japon yeni dolar karşısında rekor yükseliş kaydetmiş ve 76,25 seviyelerine kadar ulaşmıştı. Perşembe gecesi G7 ülke maliye bakanlarının ve merkez bankası başkanlarının gerçekleştirdiği telekonferans sonrası Japon yenine müdahale kararı alınmış ve Cuma günü
Japon merkez bankası piyasaya 2 trilyon yen satış gerçekleştirmişti. Diğer merkez bankalarının da aynı yönde hareket edeceği kararı, Dolar/Yen paritesini 82 seviyelerine kadar taşıdı.
Öte taraftan Japonya’da ki yıkımın ve bu yıkımın tekrar inşa ve tazmini suretiyle Japonya’nın artan harcamalarının, yıllardır resesyondan çıkamayan Japon ekonomisinin tekrar canlanmasına olanak sağlayacağı beklentileri, piyasaların toparlanacağının ilk sinyalleri oldu.
Cuma sabahı piyasalar tekrar Ortadoğu kaynaklı gelişmelere yöneldi. BM’nin Libya hava sahasının kapatılmasına yönelik önerisi BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edildi. Libya'ya ait bütün askeri hedeflerin vurulmasının söz konusu olabileceği haberleri piyasalarda satışlara neden oldu.
Günün ikinci yarısında Kaddafi’nin uzlaşmaya gidebileceği şeklindeki açıklamaları endekslerin tekrar yukarı yönlü hareket etmesini sağladı.
İMKB, bu hafta dış piyasalarda ki gelişmelere odaklı bir seyir izledi. Geçen hafta ki yükseliş ivmesi haftanın ilk günlerinde yerini tekrar satışlara bıraktı.Haftanın son günleri alım ağırlıklı oldu ve Endeks dalgalı bir seyrin ardından haftanın son günü (% 0,56) artışla 63.839 seviyesinden kapattı ve İMKB de haftalık kazanç % 0,09 oldu.
Bu hafta beklenen gelişmeler
Japonya da ekstra yeni bir gelişme olmazsa bu hafta Japonya’da ki depremin piyasalarda yeterince fiyatlandığını düşünüyoruz. İMKB için petrol fiyatları ve Ortadoğu kaynaklı gelişmeler daha fazla önem arz ediyor.Libya da ki gelişmeler petrol fiyatlarını etkilerken petrol fiyatlarında ki artış İMKB ye negatif tesir ediyor. Öte taraftan Libya ya olası bir askeri müdahale bölgede ki istikrarsızlığı artırabileceği gibi bu gelişmelerin yurtiçi piyasalara yansıması çok daha fazla negatif tesir edebilir.
Cuma günü Libya lideri Kaddafi’den gelen ılımlı açıklamalar barışçıl bir çözüm için umutları artırırken gelişmelerin ne yönde ilerleyeceği henüz netleşmiş değil.
€/$ paritesi, İspanya da geçen başarılı tahvil ihalesi ile bu hafta 1,40 seviyelerini test etti.
Önümüzdeki hafta AB liderler zirvesinden kurtarma paketiyle ilgili onay görüşmeleri pariteyi 1,43-1,44 seviyelerine taşıyabilir ( Geçen hafta yapılan toplantıda Euro Bölgesi ekonomileri arasındaki rekabetçilik paktı konusunda uzlaşma sağlanmış ve kurtarma fonunun kapasitesinin 255’den 440 milyar Euro’ya çıkarılmasına ve Haziran 2013’ten sonra 500 milyar Euro’ya ulaşması konusunda prensip anlaşmasına varılmıştı)
Hafta içinde TCMB başkanı Yılmaz’ın değerlendirmeleri, yoğun gündem nedeniyle piyasalarda yeterince tartışılmamış olsa da önümüzdeki hafta yapılacak toplantı yurt içi piyasalar için önemli olacak. Gelen açıklamalar yurtiçi kredi büyümesinin devam ettiği ve kredilerdeki büyümenin MB’ nin beklentilerinin üzerinde olduğu yönünde. Ekonomide aşırı ısınmanın önüne geçmek için MB alacağı kararlar piyasalara kısa vadede olumsuz etki ediyor. Hafta içinde MB başkanı, kısa vadeli portföy yatırımı girişlerinin azaltılmasında başarılı olduklarını belirtirken, kredilerdeki hızlı büyüme oranını dizginlemek için bankaların sermaye yeterlilik oranlarının yükseltilmesinin, daha fazla sıkılaştırma gerektirebileceğini söylemişti
Bu hafta piyasalarda, dış kaynaklı beklenmedik bir durum olmadıkça ve Merkez bankasından gelebilecek açıklamaların(faizlerde artış yada sonrasında yapılan açıklamalarda artışa gidileceğine dair satır arası ifadeler ve zorunlu karşılık oranında yeni bir artış gibi) piyasalarda tedirginliğe yol açmaması halinde toparlanma eğiliminin güçleneceğini, İMKB’nin tekrar 65 binli seviyeleri test edeceğini düşünüyoruz
USD/TL paritesinin 1,55-1,75 aralığında hareket etmesini, gösterge faizin 8,5-8,75 bandında hareket etmesini bekliyoruz.
Destekler 62800 61900
Dirençler 64400 65000
Piramit Menkul Değerler
Yusuf AYGÜN
Belgin MAVİŞ
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:32)