E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda bu hafta neler bekleniyor---

Piyasalarda bu hafta neler bekleniyor

Piyasalarda bu hafta neler bekleniyor
30 Ocak 2017 - 11:18 borsaningundemi.com

ABD'de geçtiğimiz hafta yeni Başkan Donald Trump'ın göreve gelmesi ile başlayan icraatları makroekonomik verilerin önüne geçti

Global Piyasalarda Haftanın Özeti ve Gelecek Hafta
Derecelendirme kuruluşu FITCH merakla beklenen kararını açıkladı. Yatırım yapılabilir not seviyesini kıran, ekonomik görünümü ise durağana çeken FITCH, büyümeye vurgu yaptı. 3.çeyrekte görülen yüzde 1.8'lik daralmanın ardından bir sıçrama gelebileceğini belirten kurum, bu durumun TL'deki zayıflık ve iç talepte görülen kırılma nedeniyle sınırlı olacağını düşünüyor. Son dönemde görülen zayıflamaya ek olarak, dış borcun finansmanı, bankaların sermaye yeterlilikleri ve borçlanma maliyetleri ile ilgili bir baskı yaratabilecek bu gelişme, uzunca bir süredir fiyatlanan bir durum olduğu için TL ise çok zorda kalmıyor. Ancak bu kararların TL üzerinde olumsuz etkileri en ufak bir Dolar rallisinde domino etkisi yaratarak yeni rekorların gelmesinin önünü açabilir. Ayrıca S&P'nin de aynı günde açıkladığı ekonomik görünüm kararı ilk fiyatlamalarda sınırlı bir negatif etki yarattı. Şuan ki tabloya baktığımızda her şeye sil baştan başlamak durumunda kalacağız. Bu nedenle reformların uygulunabilirliği ve enflasyonist baskıların önünü kıracak önlemlerin bir an önce alınması iç piyasaların bir miktar iyileşmesine ve sürdürülebilirlik ile not görünümü için iyimser havanın daha hızlı yakanılmasına neden olacaktır. Ayrıca TCMB'nin de aynı zamanda makroihtiyati önlemler almasını bekliyoruz. ROK'larda döviz dilimlerinde ve yabancı para cinsinden ZK'larda bir miktar bankaları rahatlatıcı önlemler görebiliriz.

Trump aksiyonları bir bir almaya devam ediyor. Trans pasifik anlaşmasından çıkacağı kararını açıklayan yeni başkan Trump, Meksika üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Diğer yandan mültecilerin ülkeye kabulünü sınırlandıran ve göçmen vizelerine katı güvenlik prosedürleri getiren anlaşmanın da Trump tarafından imzalandığını gördük. Ancak bu karar federal mahkeme tarafından askıya alındı. Bir çok eleştrinin önünü açan bu kararın sinyali başkan olmadan önce de Trump tarafından verilen vaatler arasındaydı. Dolar endeksi tarafında ise, zayyıflama görülüyor. 100.60'ların üstünde kalıcılık sağlayamayan endeks 100.00 bölgesinin altında da çok fazla inemiyor. Bu nedenle bu sıkışma bu hafta açıklanacak Tarım dışı istihdam ve FED toplantısından gelecek kararlar dikkatle takip edilmelidir. Dolar endeksinde görülen zayıflamanın devamında düzeltme 98.5-97.00 bölgesine kadar devam edebilir.
TCMB'nin para politikası kurulu toplantı tarihleri belli oldu. 4 toplantının FED kararları sonrasında olması oldukça olumlu bir gelişme. Savunma mekanizmamızı olası bir FED faiz artırımı kararı sonrasında ayarlamamız daha proakftif bir MB izlememize neden olabilir. İlk toplantı tarihimiz ise 16 Mart 2017'de olacak. 31 Ocak tarihli enflasyon raporu ve TCMB başkanı Murat Çetinkaya'nın açıklamaları faiz artırımı beklentileri açısından önemli fiyatlamalar yaratabilir. Ayrıca bu hafta önemli MB'lerin toplantılarını takip edeceğiz. Japonya ve İngiltere'den herhangi bir değişiklik kararı geleceğini beklemiyoruz. FED ise bir miktar daha Trump'ın ekonomiye olan yansımalarını izleyecektir. Bu nedenle çok net sinyaller vermekten kaçınabilir.

ALTIN
Değerli metal üst üste dört haftalık yükselişin ardından, geride bıraktığımız haftada satıcılı bir seyir izledi. Hafta içerisinde özellikle ABD hisse senedi piyasasında yaşanan yükseliş ve Dow Jones ve S&P 500 endekslerinin rekor seviyeleri test etmesi, değerli metale olan talebin düşmesine neden oldu. Diğer taraftan yatırımcıların artan risk iştahı ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş ve tekrar 2,50 direncinin zorlanması altın fiyatlarını satış baskısı altına alan önemli gelişmeydi. Veri akışı bakımından ise haftanın son işlem gününde ABD'den açıklanan dördüncü çeyrek büyüme rakamlarının beklentinin altında kalması değerli metale nefes aldırdı. Bu hafta ise veri akışı bakımından oldukça yoğun geçecek. Japonya, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası başkanlarının konuşmalarını takip edeceğiz. ABD tarafında ise Fed'in faiz kararı ve tarım dışı istihdam verrileri değerli metalde hareketliliği üst seviyeye çıkarabilecek önemli gelişmeler. Teknik olarak baktığımızda ise son zamanlarda yaşanan geri çekilmeye rağmen değerli metalde yükseliş trendi içerisindeki hareket devam ediyor. Kısa süreli geri çekilmenin devamında 1170 dolar ilk destek seviyesi, 1170'in aşılması durumunda ise 1156 dolar oldukça kritik olacak. Bu seviyenin aşılması satış baskısını hızlandırabilir. Yükselişlerde ise 1206 ve 1220 Dolar dirençleri takip edilmeli.

EURTRY
Geride kalan haftayı Fitch'ten gelen not indirimi ve sürpriz S&P açıklamaları ile tamamladık. S&P'nin görünümü negatife çekmesi halihazırda yatırım yapılabilir seviyenin altında bulunması sebebiyle fiyatlanmazken piyasaların odağı Fitch'in vereceği karardaydı. Fitch yatırım yapılabilir BBB- olan kredi notumuzu ve negatif olan görünümü yatırım yapılamaz BB+ olarak değiştirirken görünümü de durağana çekti. Önümüzdeki hafta Fitch'in bankalar üzerindeki etkisinin kura yansımasını görebiliriz. Bankaların sermayye yeterlilik rasyolarıyla ilgili değişimlerin kura yansımalarına şahit olabiliriz. Önümüzdeki hafta Euro Bölgesi'nden gelecek 4.çeyrek büyüme ve enflasyon rakamlarını izleyeceğiz. Son ECB toplantısında Draghi'nin açıklamalarında enflasyonda ikna edici bir iyileşmenin olmadığını düşündüklerini biliyoruz. Bölge ekonomisinde enflasyondaki iyileşme uzun süredir oldukça yavaş gelişiyor. Bu hafta açıklanacak olan enflasyon rakamlarında beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda kurda yukarı yönlü fiyatlamalar görebiliriz. Yeni haftada ise gözler yurtiçinden gelecek olan enflasyon rakamlarında olacak. Paritede ise kapanışa doğru görülen kararısz seyir yeniden yönünü yukarıya çevirmeye yakın. 4.17 seviyelerinin aşılması halinde bulunduğumuz haftaya rekor tazeleyerek başlangıç yapabiliriz. Özellikle fiyatlamanın 4.18 üzerinde kalma isteği piyasanın bir sonraki hedefini belirleyecek. Geri çekilmelerde ise 4.10 seviyesinin üzerinde kalmamız yükseliş hacminin korunması anlamına geliyor olabilir.

EURUSD
Geçtiğimiz hafta piyasalar Trump kaynaklı gelişmeler ile çalkalandı. Başa gelmesiyle birlikte icraatlerine başlayan yeni Başkan birçok konuda vaatlerinin arkasında olduğuna dair bir imaj çizdi. Geçtiğimiz günlerde Trump, 7 Müslüman ülke vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan tasarıyı imzalamıştı. New York fedeal mahkemesine ulaşan dava kararnamenin askıya alınmasıyla sonuçlandı. Verilen kararın ardından yeniden Twitter üzerinden yorumlarda bulunan yeni Başkan ABD'nin güçlü sınırlara ve en üst düzey sınır denetimine ihtiyacı olduğunu ifade etti. Yeni haftada da gözler ABD cephesinden açıklanacak verilerde olacak. Çarşamba günü yılın ilk Fed toplantısına şahit olacağız. Faiz oranlarında herhangi bir değişim beklentisi yer almıyor. Haftanın son işlem gününde ise tarım dışı istihdam rakamları bizleri bekliyor olacak. Geçtiğimiz haftayı ekside kapatan dolar endeksinin yeni haftada nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu. Paritede ise 1.0700'ye yakın takip sürüyor. Eğer fiyatlamaa yeni haftada bu seviyenin üzerinde kalabilirse 1.0800 seviyesinin testü gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 1.0600 seviyesi takip ettiğimiz en önemli destekler arasında yer alıyor. Ara seviye olaraksa 1.0650 takip edilebilir.

BRENT
Geride bıraktığımız hafta petrol fiyatlarında yatay bir görünüm hakimdi. Geçtiğimiz haftalarda OPEC ve OPEC dışı ülkeler Viyana'da İzleme Komitesi toplantısı çerçevesinde bir araya gelmişti. Görüşmelerde olumsuz bir haber akışı yaşanmadı. Ülkelere verdikleri taahhüde sadık kalacağını belirtirken, İzleme Komitesi'nin her ay toplanıp, üretim kotalarını veriler ile kontrol etmesi kararlaştırıldı. Öte yandan ABD tarafı ise önümüzdeki dönemde petrol piyasaları tarafından dikkatle takip edilecek. Yeni başkan Trump göreve gelir gelmez, Obama yönetiminin temiz enerji planı çerçevesinde yürürlüğe koyduğu düzenlemeleri iptal etti. Ayrıca yine Obama yönetiminin çevresel kaygılar sebebiyle veto ettiği Keystone ve Dakota boru hattı projeleri, başkan tarafından onaaylandı. Direkt olarak petrol üreticileri Trump tarafından finanse edilmese de, boru hattı projeleri ve diğer yasal düzenlemelerin kalkması ülke genelinde petrol-gaz arama ve çıkarma faaliyetlerini hızlandırabilir. Yeni başkanın enerji alanındaki diğer önemli planı ise, ülke genelinde enerji ithalatının yasaklanması olacak. Şu an için bu konu gündeme gelmedi fakat petrol ithalatının yasaklanması durumunda, küresel anlamda petrol talebinde gerileme görebiliriz. Teknik olarak ise Brent petrolde yükseliş için takip edeceğimiz direnç 56.60 olacak. Hafta içerisinde bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa 57.25 ve 58.30 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 54.80-54.60 bandı oldukça kritik. Bu aralık aşağı yönlü geçilirse 54.00-53.50-52.80 seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Geride bıraktığımız hafta kurda gündem oldukça yoğundu. İngiltere 4. çeyrek büyüme rakamları beklentilerin üstünde gelirken haftayı İngiltere Başbakanı May ve ABD Başkanı Trump'ın görüşmesiyle kapattık. Truump İngiltere ve ABD arasındaki ticari ilişkilerin AB'den ayrılış süreci gerçekleştiğinde de devam edeceği konusunda söz verdi. Her iki lider açısından da görüşme önemliydi. İngiltere'nin AB ile müzakereler başlamadan önce sağlama alacağı ticari anlaşmalar, görüşmelerde elini güçlendirecektir. May ABD ziyaretinden sonra ise Türkiye'de Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sonrasında iki lider 100 milyon sterlin değerinde savaş uçağı anlaşması imzaladılar. Bu hafta ise piyasaların gündeminde ABD tarafında 2017'nin ilk FOMC toplantısı ve istihdam raporu var. Toplantıda FED'den bir hamle beklenmiyor ve sıkı istihdam piyasası nedeniyle 2016 sonlarına doğru tarım dışı istihdama katilimin da bir miktar azaldığını görmüştük. İstihdam raporunda odakta yine ücretler olacak. İngiltere Merkez Bankası'nın bu hafta yapacağı toplantıda da Ağustos'ta alınan genişlemeci önlemlerden sonra bir sıkılaştırma beklemek için henüz erken. MB Başkanı Carney faizlerin her iki yöne de gidebileceği dışında önceki topllantılarda bir sinyal vermemişti. Kurda ise yukarı yönlü harekette 1.2550-1.2600-12670 güçlü direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Satıcılı seyirde ise 1.2500 ilk destek seviyesi. 100 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2430 bölgesinin altında ise satış baskısı hacmini artıracaktır.

USDTRY
Çok yoğun bir haftayı geride bıraktık. Merkez Bankası'nın faiz, Fitch'in ise not kararı Türk varlıklarındaki volatiliteyi artırdı. Fitch'in not indirimiyle son yatırım yapılabilir notumuzuda kaybetmiş olduk. Sürpriz S&P indirimi ise yatırım yapılabilir notumuz olmadığından yeni bir şey olarak karşımıza çıkmıyor. Karar piyasadan çok bankalar üzerinde etkili olabilir. Not indirimi sonrası bankaların sermaye yeterlilik rasyoları 100 baz puan düşebilir. Kredi maliyetleri bir miktar yükselebilir. Ancak reel sektör üzerinde çok fazla bir etkisi olacağını düşünmüyoruz. Bu süreçte artık yabancı fonların gelişi daha zor olacak. İçeriden de bir miktar para çıkışı olabilir. Şapkamızı önümüze koyup yyeniden yatırım yapılabilir seviyeye çıkmak için dersimizi iyi çalışmalıyız. Yapısal reformları hızlandırmalıyız. Bu hafta yılın ilk FED toplantısını takip edeceğiz. Kur tarafında haftayı 3.85'in üzerinde kapattık. Önümüzdeki hafta FED açıklamaları kur üzerinde etkili olabilir. Dolar bir önceki zirve seviyesi olan 3.94'ü yeniden görebilir. Yeni bandın 3.80-4.20 bölgesi olacağını düşünüyoruz.

DAX
Geçtiğimiz hafta Avrupa'da açıklanan olumlu PMI rakamları ve artan risk iştahı ile endekste olumlu hava devam etti. Trump göreve hızlı başladı. Popülist söylemler ve tedirginlik yaratacak açıklamalar endeksler üzerinde etkili olabilir. Brexit süreci resmen başladığında Avrupa Borsalarının satış baskısı altında kalabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca yıl içindeki seçimlerde siyasi belirsizlik yaratacak. Genel olarak risk algısının arttığı bu dönemde tahvilden çıkış hisse senedi piyasasına giriş görüyoruz. Bu hafta Almanya ve Euro Bölgesi enflasyon ve PMI rakamları ile Avrupa Merkez Bankası aylık raapor takip edilecek. Geçtiğimiz haftaya 11568 seviyesinden başlayan DAX 11892 seviyesine kadar yükseldi ve haftayı 11808 seviyesinden kapattı. DAX'ta 11800 önemli direnç seviyesiydi. Bu seviyenin üzerinde yükseliş devam edebilir. 11900 ve 12000 dirençleri önemli. Haftaya satıcılı başlamasını beklediğimiz DAX endeksinde 11690 önemli destek. Bu seviyenin altında ise 11640 takip edilebilir.

USDJPY
ABD'de geçtiğimiz hafta yeni Başkan Donald Trump'ın göreve gelmesi ile başlayan icraatları makroekonomik verilerin önüne geçti. Trump'ın ülkedeki otomotiv sektörü liderleri ile yapmış olduğu toplantı sonrası gelen basın açıklamasında üretimin ABD'ye taşınması halinde büyük vergi indirimlerinin sağlanabileceğine vurgu yapıldı. Yapılan açıklama ise ABD endekslerine pozitif yansırken, dolar endeksi kısa süreliğine de olsa 100 seviyesinin altına sarktı. Ülkede makroekonomik veri tarafında da büyüme rakamları öne çıktı. ABD ekonomisi yılın son çeyreğinde yüzde 1,9 büyürken, veri yüzde 2,2 olan beklenntinin altında kaldı. Japonya tarafında ise tüketici fiyat endeksi verileri dikkatleri çekti. Ülkede tüketici fiyat endeksi Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3, çekirdek tüketici fiyat endeksi yüzde -0,2 ile zayıf görüntüsünü sürdürdü. Yeni haftada ise hem ABD'den hem de Japonya'dan gelecek para politikası kararları önemli. Ayrıca ABD'den haftanın son işlem gününde gelecek istihdam verileri de paritede hareketliliği artırabilir. Teknik açıdan bakıldığında 114,30 desteğinden gelen tepki alımları ile toparlanmaya çalışan parite 114,75 direncinin altında fiyatlanıyor. Yükselişin devamı halinde 115,30-115,90-116,50 seviyeleri test edilebilir. Geri çekilmelerde 114,30 desteğinin kırılması durumunda ise 113,80-113,10-112,60 seviyeleri görülebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)