E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Haftasonu Çin’de açıklanan Şubat ayı dış ticaret dengesi rakamı -31.48 milyar dolar seviyesinde (son 22 yılın en büyük açığı) gelerek beklentilerden oldukça kötü yönde gerçekleşti ve olumsuz hava yarattı. (beklenti:-5.35 milyar$ önceki:27.28milyar$). Çin’deki veriden sonra Çin bugün Yuan’ın uzun zamandan beri en fazla değer kaybına izin verdi. Hindistan’ın ise sürpriz bir şekilde zorunlu karşılık oranlarında 75 baz puan indirime gitmesi olumlu etki yarattı. (5.5’den 4.75’e çekti). Bu sabah Asya piyasalarında karışık görünüm hakim. Çin %0.5 ekside, Hindistan yatayda.
Hatırlanacağı üzere geçen hafta Yunanistan borç takası katılım oranı ile ilgili açıklamalar geldi. Açıklamalara göre borç takasına katılım oranı %85.8 seviyesinde gerçekleşti. Zorunlu katılım sonrası ise oran %95.7 olacak. Hatırlanacağı üzere özel sektör borç takasında katılımın yüzde doksanın altında olması durumunda, katılmayanların da kanun değişikliği ile zoraki katılmasının sağlanması söz konusuydu.
Zoraki katılım durumunda ise bunun ISDA tarafından default sayılıp sayılmayacağına ilişkin karar merakla bekleniyordu. ISDA bunun bir default olduğuna ve dolayısıyla CDS ödemelerinin yapılmasına karar verdi.
Ayrıca geçen hafta açıklanan ABD'de Şubat ayı Tarım Dışı İstihdam rakamı 227.000 seviyesinde ortalama beklentiden iyi yönde gerçekleşti. (beklenti:210.000) Özellikle Ocak ayı rakamındaki yukarı revizyon dikkat çekiciydi. (243.000'den 284.000'e revizyon var.) Ekonomistler genelinde 250.000 üstü seviyeler resesyon öncesine dönüş sinyali olarak yorumlanıyor. Bu doğrultuda son üç aylık ortalamada verinin 244.000 seviyesine ulaşması FED’in yeni bir parasal gevşeme ‘ likidite adımı atması beklentilerini sınırladı.
Yurtiçinde bugün Ocak ayı Cari İşlemler Dengesi rakamı açıklanıyor. Reuters anketine göre ortalama beklenti - 5.5 milyar dolar seviyesinde. (önceki:-6.6) Yurtdışında açıklanacak önemli bir veri yok. İtalya’da 4Ç GSYİH büyüme rakamının açıklanacağını not edelim. Bugün Euro Bölgesi Maliye Bakanları Brüksel’de toplanıyor.
Almanya’da 4 milyar euro tutarında ihale var. Ayrıca bugün Japonya Merkez Bankası BOJ toplantısı başlıyor. Hafta geneline bakacak olursak bu hafta ABD’de Şubat ayı perakende satışlar, sanayi üretimi ve benzin fiyatlarındaki yükselişin ardından enflasyon rakamları ön planda. Perakende satışların olumlu sinyal vermeye devam etmesi, Ocak ayındaki yavaşlama sonrası sanayi üretiminin ise toparlanması bekleniyor. Enflasyon rakamlarında hem manşet hem de çekirdek enflasyonda yükselişler görülebilir.
Avrupa tarafında ise euro bölgesi sanayi üretimi rakamı ön planda. Almanya’daki iyileşme ile birlikte sanayi üretimi rakamında hafif de olsa iyileşme görülebilir. Bu hafta Çin’de açıklanacak önemli bir veri yok. 13 Martta FED faiz toplantısı ve sonrasındaki açıklamalar takip edilecek. Yükselen enerji fiyatları ve olumlu sinyal veren istihdam rakamları sonrasında politika değişikliğine gidip gidilmeyeceği merak konusu. Gelişmekte olan piyasalar genelinde ise Perşembe günü Hindistan (%7.5) (piyasa genelinde indirim beklenmiyor ), Salı günü Rusya Merkez Bankaları faiz kararları (%5.25) önemli olabilir."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:20)