E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası TL'yi sonunda rahatlattı. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın sabah saatlerinde yapmış olduğu sunum ile birlikte rahatlayan TL, dün gelişmekte olan ülkeler bazında Dolar'a karşı en çok değer kazanan para birimi oldu. Ancak kalıcılık sağlanacak mı ? sorusu da kafalarda yer almaya başladı. MB yapmış olduğu açıklamalarda enflasyonun para politikasında en temel etken olacağını yinelerken, kurla mücadele konusunda tüm silahların kullanılabileceği mesajının yer aldığını gördük. Çetinkaya'nın faizler konusundaki tavrı da oldukça açıktı. Rezervlerin artış eğiliminde olduğu, gerekirse müdahale de bulunmanın mümkün olduğu mesajı verildi. Sadeleştirmenin, koşulların el verdiği ölçüde yapıldığını dile getiren Çetinkaya, ilerleyen dönemlerde faizlerin daha fazla indirilmeyeceğine yönelik bir beklenti oluşturduğu söylenebilir. Yakın dönem içerisinde petrol fiyatlarındaki yükselişin cari denge adına aşağı yönlü bir risk oluşturduğunu, kurda yaşanan yukarı hareketlerin, iç talepteki kırılmaya paralel enflasyonda yükselişi sınırlayacağı savunuluyor. 2016 için enflasyon beklentilerinin yüzde 7.5 olduğunu ancak ÖTV zamlarının etkisinin hedefte hafif sapma yaratabileceğinin altı çizildi.
Genel olarak baktığımızda, TCMB'nin sözlü müdahalesi hali hazırda kura faiz artırımından daha iyi etki yarattığı görülüyor. Bu nedenle düşük tansiyon, proaktif MB, kur için daha iyi bir günün ortaya çıkmasına neden oluyor. Ayrıca Başbakan Yıldırım ile Rusya Başbakanı Medvedev'in açıklamaları da kur için ayrıca bir destek unsuru oldu denilebilir. Medvedev, ekonomik ilişkilerin sil baştan başladığını, sorunların üstesinden gelindiğini ifade ettiğini gördük. Yıldırım ise, ikili ilişkileri daha ileri taşıyacak potansiyel var açıklamasında bulundu. Rusya ile olan ilişkilerin yeniden düzene sokulması TL pozitif bir gelişme olarak söyleyebilir.
EURUSD
Geride kalan günde piyasalar Avrupa cephesinden gelen verilere odaklanmıştı. 3.çeyrek büyümesinde yüzd 0.3'lük bir performans gösteren bölge ekonommisi yıllık bazdaki beklentileri aştı. Paritedeki yeni yön içinse gözler Avrupa Merkez Bankasının vereceği faiz oranı kararına çevrilmiş durumda. Oranlarda herhangi bir değişim beklenmezken merkez bankasının tahvil alım programı adına yapabileceği değişimler piyasalarca önemle takip edilecek. Paritede ise yükselişe geçen fiyatlamanın 1.0800 seviyelerinde yavaşladığına şahit olduk. Eğer 1.0750 seviyesinin üzerinde kapanışlar görmeye devam edersek gün içerisinde yeniden 1.0800 seviyesinin testi gündeme gelebilir. Eğer hareketlilik 1.0750'nin altında kalmaya devam ederse geri çekilme önce 1.0700 ardından da 1.0650 seviyesine kadar devam edebilir.
USDTRY
Kurda son zamanların en sert hareketlerinden birine şahit olduk. Gün içinde TCMB'nin 2017 Para ve Kur Politikası konulu basın toplantısını takip ettik. Murat Çetinkaya'nın açıklamalarında geçtiğimiz dönemdeki söylemlerinden farklı bir şey görmedik. 2017 yılının ilk çeyreğinde gecikmeli kur etkisi ve zamların etkilerini göreceğiz. Enflasyon hedefleri yine tutmayabilir. Çetinkaya'nın döviz volatilitesine karşı kullanacağı araçları açıklamaması ise hayal kırıklığı yarattı. Bekle- gör politikası devam ediyor. 2017 yılında FED'in faiz artışlarına hız vermesi ve kurun daha yüksek seviyelere çıkması durumunda, Çetinkaya faiz silahını daha çok kullanmak zorunda kalabilir. Kurda ise Perşembe günü açıklanan kararları öncesi geri çekilme devam ediyor. 3.43 ve 3.40 önemli destekler. Buralardan tepki gelebileceğini düşünüyoruz. Yukarıda ise 3.4750 ve 3.50 seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Dün akşam saatlerinde İngilrere'de bütçe ve ticaret açığının 2015-2016 arasında hesaplanmasında hata yapıldığı açıklandı. Hatanın GSYİH verisini genel anlamda etkilemediği ama aylık ve çeyreklik bazda ciddi değişikliklere yol açtığı görülüyor. Haberle beraber kur 1.27 seviyesine geriledi. Bunun yanı sıra hükümet üzerindeki baskı da artıyor. AB tarafında ayrılış sürecinin pürüzsüz ilerlemesi için hükümetin sert tutumunun değişmesi gerektiği ifade edildi. Başbakan May'e işçi partisinden ve kendi partisinden Brexit süreci ile ilgili planlarını açıklaması ile ilgili yapılan baskılar ise sonuç verdi. Müzakereler öncesinde planların açıklanacağını söyleyen May zamanlama konusunda ise muhalefet partisinin saygı duymasını istedi. Bugün takvimde ise İngiltere'den Ekim ayı sanayi ve imalat üretimi verileri açıklanıyor. Kurda teknik olarak baktığımızda hareket 1.2650 -1.2750 bandında dengeli duruşunu koruyor. Toparlanmalarda 1.2750 kırılırsa 1.2770-1.2810 seviyelerinde yükseliş hız kesebilir. Satış baskısının hacmini artırması durumunda 1.2650'nin altında 1.2600 -1,2560 güçlü destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
ALTIN
Şubat ayından bu yana gördüğü en düşük seviyeye yakın fiyatlanan değerli metalde geride bıraktığımız günde tepki alımları gelse de bu alışların sınırlı kaldığını gördük. Akşam saatlerinden itibaren yönünü aşağıya çeviren değerli metal böylece üst üste ikinci gününü değer kaybıyla kapattı. Özellikle dolar endeksindekii yukarı yönlü hareketin bu geri çekilmede etkili olduğunu söyleyebiliriz. Veri akışı bakımından dün olduğu gibi bugün de altın fiyatlarını etki edebilecek çok önemli bir veri bulunmazken, ABD 10 yıllık tahvil fiyatlarındaki hareketlilik değerli metalin fiyatlamasında etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda düşüş hareketinin devamında 1162 dolar desteğinin aşılması durumunda 1157 seviyesine geri çekilme görebiliriz. Gelebilecek toparlanmalarda ise 1178 ve 1188 Dolar dirençleri takip edilmesi gereken önemli seviyeler.
BRENT
OPEC üyelerinin petrol arzını kısma kararının ardından gözler OPEC ve OPEC dışı üreticilerin yapacağı toplantıya çevrildi. Toplantı tarihi ise 10 Aralık olarak belirlendi. Gerçekleştirilecek toplantıda OPEC dışı üreticiler ile sağlanabilecek bir anlaşma petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketi hızlandırabilir. Bugün ise gözler ABD'den gelecek petrol stokları verilerinde olacak. Teknik açıdan bakıldığında 55'li seviyelere kadar yükselen brent petrolde kar realizaasyonu dikkat çekiyor. 53,30 desteğinin üzerinde fiyatlanan brent petrolde desteğin kırılması halinde salınım derinleşebilir. Bu noktada 53,00-52,35 ve hareketin devamında 52,00 seviyeleri test edilebilir. Yukarı yönlü hareket ise 54,10 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda güç kazanabilir. 54,10'un üzerinde 54,50 ilk dikkat çeken direnç noktası olurken, yükselişin devamında 54,85 seviyesi görülebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:47)