E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalara Noel hediyesi…---

Piyasalara Noel hediyesi…

Piyasalara Noel hediyesi…
24 Aralık 2015 - 09:45 borsagundem.com

İş Yatırım, sabah raporunda piyasalarda öne çıkan gelişmeleri değerlendirdi

Dünya piyasaları Noel tatiline risk iştahının arttığı, volatilitenin düştüğü bir ortamda giriyor. Hisse senedi piyasalarının yükseldiği, dolar endeksinin gerilediği, emtia fiyatlarının dip yaptığı bir dünya Türkiye piyasalarını destekleyen bir ortam sunuyor.
PPK toplantısının yarattığı hayal kırıklığı sonrası piyasalardaki satış baskısı kısa sürdü. Kısa bir aradan sonra Türkiye piyasaları küresel risk iştahına paralel yükselmeye başladı. Değerlemelerin ucuz, faizlerin yüksek, Türk lirasının değersiz olması risk iştahının iyileştiği bir ortamda piyasaların yükselişini kolaylaştırıyor.
Kısa vadede piyasalardaki yükselişin devam etmesini bekliyoruz. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın’ın sinyal verdiği bir BDDK çalışmasına göre tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarındaki risk ağırlıklarının azaltılması gündemde. Bankaların sermaye yeterlilikleri üzerindeki baskıyı azaltacak bu uygulama hayata geçirilirse, başta Yapı Kredi, Vakıf, İş Bankası ve Garanti olmak üzere genelde banka hisseleri olumlu etkilenecektir. 
Ancak seçimler sonrasında uygulanan populist politikaların ve para politikasındaki belirsizliğin piyasalardaki yükselişi kırılgan bir zemine oturttuğunu belirtelim. Asgari ücretteki artışın şirketlere olan maliyeti orta vadede daha yüksek enflasyon, zayıf Türk lirası, ve yüksek cari açık olarak karşımıza çıkacak. Merkez Bankası’nın dün Ankara’da iktisatçılarla yaptığı toplantıda para politikasında ilave sıkılaşma sinyalleri alamadık.
Merkez Bankası’nın oyun planı küresel piyasalardaki volatilitenin azalmasına paralel faiz bandını daralarak para politikasını basitleştirmek. Risk iştahının iyileşmesi devam ederse Merkez Bankası bandı aşağı ve yukarı uçlardan aynı anda ve kademeli olarak daraltabilir. Fed’in faizleri artırdığı, para piyasasında faizlerin gerilediği, Türk lirasının değer kazandığı bir dünyaya Noel öncesinde bile inanmak çok zor.

Haberler & Makro Ekonomi

Bankalarda sermaye üzerindeki baskılardan geri adım atılabilir.
BDDK, Basel III’e uyum sürecinde dün internet sitesinde taslak yönetmelik değişiklikleri yayımladı. Ayrıca basın açıklaması metninde Kurumun konut dışı tüketici kredileri ile kredi kartlarına ilişkin olarak daha önceden getirilen yüksek risk ağırlıkları ile ikamet amaçlı konut ipoteği karşılığı kullandırılan kredilerin risk ağırlığının Basel standartlarında belirtilen seviyeye getirilmesi de öngörülmekte. Böylece BDDK, önceki yıllarda makro-ihtiyati tedbirler kapsamında bankaların sermayeleri üzerine getirilen bazı yüklerden geri adım atabileceğinni işaretini vermiş oldu. 
Konut kredilerinde risk ağırlığı %50’den %35’e taslak metinde düşürülürken ticari gayrimenkul ipoteklerinde ise standartlar yükseltiliyor ve zorlaştırılıyor. Ancak teminatsız tüketici kredileri ve kredi kartlarında şu anda uygulanmakta olan kredinin vadesine göre %100 ila %250 risk ağırlıkları Basel III standartlarına geri çekilebilir. Böylece bankaların sermaye yeterlilik oranlarında 150 baz puana kadar iyileşme görülebilir ve ilk çeyrek sonunda devreye alınması planlanan Basel III uygulamalarının ilk etapta görülecek olumsuz etkileri de bertaraf edilmiş olacaktır. Bankaların kredi portföylerine bakıldığında vakıfbank, Garanti Bankası ve Akbank’ın bu olası iyileştirmeden en çok olumlu etkilenecek bankalar olasını bekleyebiliriz. 

İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)