E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalara neden satış geldi?---

Piyasalara neden satış geldi?

Piyasalara neden satış geldi?
05 Mart 2011 - 11:42 borsaningundemi.com

Analistler yaşanan sert satışların nedenlerini inceledi.. İşte sonuçlar ve piyasalara ilişkin beklentiler

Riskler fazlasıyla fiyatlandı
Ortadoğu’da yaşanan politik çalkantıların ardından petrol fiyatlarının aniden yükselmesiyle, IMKB son bir ayda ciddi bir kayıp yaşadı. MSCI Türkiye endeksi Şubat başından beri %11 düşerken, gelişmekte olan ülkeler endeksi için bu düşüş sadece %3 ile sınırlı kaldı. Yılbaşından bu yana, Türkiye gelişmekte olan ülkelere göre %13, EMEA ülkelerine göre de %27 daha kötü bir performans gösterdi. 4 Kasım’da, FED’in parasal genişlemede 2. Dalgayı başlatacağını duyurduğu zaman yaşanan zirveden bu yana, MSCI Türkiye %31 değer kaybederken, gelişmekte olan ülkeler endeksi sadece %3 düşüş yaşadı.
Piyasalardaki satış, makro risklerden kaynaklanıyor.
Yabancı oyuncular, Türkiye’deki yatırım ağırlıklarını, IMKB’deki yabancı payının % 69’tan %64’e düşmesi ile görüldüğü gibi yavaş yavaş azaltıyorlar. Enerji ithalatının toplam ithalattaki payının %21 olduğu ve Türkiye’deki toplam ihracatın %23’ünün Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yapıldığı düşünüldüğünde, Türkiye Ortadoğu’da yaşanan kargaşa ve artan petrol fiyatlarına karşı oldukça duyarlı bir yapı sergiliyor. Gelişmekte olan ülkeler faiz artırımına hazırlanırken, TCMB’nin alışılagelmedik şekilde faizleri azaltıp munzam karşılıkları arttırmasına karşı piyasanın şüphe ile yaklaşması, mevcut satış dalgasını hızlandıran bir başka faktör olmakta. Petrol fiyatlarının mevcut fiyatlarda seyri veya yukarıya yükselişi, enflasyon, cari açık ve büyüme üzerinde negatif bir etki bırakabilir. Petrol fiyatlarında varil başına yaşanacak her 10$’lık artış, tüketici fiyatlarına %0.4, cari açığın da GSYH’ye oranla %0.4-%0.5 artmasına neden olmakta. Bunun yanında, dolar/ TL paritesinde yaşanan her %10’lık artış da yurtiçi yakıt fiyatlarının 3.8 puan artmasına ve enflasyon için ekstra bir risk durumu oluşmasına yol açmakta. Yükselen petrol fiyatları ile artan maliyetler yüzünden GSYH’nin yavaşlama eğilimine girebilecek olması da endişeleri artırıyor. Bu yüzden, petrol fiyatları mevcut seviyelerinden 10-15 $ aşağıya düşmediği sürece, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelere oranla daha iyi performans göstermesi zor gözüküyor.
İlk çeyrek kredi büyümesi rakamları Merkez Bankası ve BDDK’nın bir sonraki adımlarında belirleyici olacak. Şubat ayı para kurulu toplantısında Merkez Bankası “bekle gör” politikasını benimseyerek politika faizi ve munzam karşılık oranlarında bir değişikliğe gitmedi. 23 Mart tarihli toplantıda atılacak adımlarda o tarih itibarı ile kredi büyümesinin ulaştığı seviye belirleyici olacak. 18 Şubat tarihi itibarı ile yıl başından bu yana TL cinsi kredilerdeki büyüme oranı %1.5 civarında. İlk çeyrek sonu itibarı ile kredi büyüme oranının %6-7’yi geçmesi halinde Merkez Bankası ve/veya BDDK’nın kredi büyümesini yavaşlatıcı önlemler alabileceğini düşünüyoruz. Hedef değerlemelere uzun vadeli faiz oranlarındaki artışı yansıttık TL, dolar ve euro bazında hisse senedi sermaye maliyeti varsayımlarımızı %0.5 oranında yukarı çekiyoruz. Buna göre IMKB 100 için 12 aylık hedef değerimizi 79,000’den 74,000‘e revize ediyoruz.
İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AKÇANSAKALLI AMCA05 Mart 2011 13:55

    12 haziran seçiminden bir ay önce kredi notlarımız yükselir,bu günlerde düşmüş fiyatlardan portföy yapanlar iyi kazanır seçim sonrası

  • oskar05 Mart 2011 13:06

    piyasalar çok yükseldi ondan düşüyor. hazirana kadar yavaş yavaş inecek. yazın not artırımı var. sonra trend yukarı döner.