E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalara bayram hediyesi---

Piyasalara bayram hediyesi

Piyasalara bayram hediyesi
22 Eylül 2015 - 09:22 borsagundem.com

Küresel büyümenin yavaşladığı, emtia fiyatlarının gerilediği, Fed’in faiz artışını 2016’ya doğru ertelediği bir ortam Türkiye için olumlu bir ortam

Dünya piyasaları Fed tufanı sonrası yaralarını sarmaya çalışıyor ABD ve Avrupa borsaları %0,5 civarı yükselerek Cuma günkü sert kayıplarının küçük bir kısmını geri aldı.   Tahvil faizleri küresel risk iştahındaki toparlanmaya paralel küçük adımlarla yükseldi.  Ancak emtia fiyatlarında devam eden satışlar küresel büyüme ile ilgili endişelerin devam ettiğini gösteriyor.

Risk iştahındaki düzelmenin doların değer kazandığı bir ortamda başlaması bugünü geçmişten ayıran temel farklılık olarak öne çıkıyor. Doların yükseldiği bir ortam genelde dünya borsaları özelde gelişmekte olan piyasalar için kötüdür ezberi bozuldu.  Doların değer kaybetmesi küresel büyümenin yavaşlaması ve Çin’in rezervlerinin erimesinin işareti olarak görülmeye başladı.

Türkiye piyasaları siyaset cephesinden gelen olumlu haberlerin desteğiyle dünya piyasalarını yenmeye devam ediyor.  Cuma kapanışa doğru gelen Babacan’ın aktif siyasete devam edeceği haberi yeni dönemde popülist politikaların uygulanacağı endişesini azaltarak yükselişe katkıda bulundu.

Ancak asıl piyasayı hareketlendiren Ak Parti’nin oylarının yükseldiğini gösteren kamuoyu anketinin piyasaya sızdırılması oldu. Anar-Denge-Genar-Pollmark şirketlerince 158.000 kişinin katılımı ile  yapılan kamuoyu anketi Ak Partinin oylarının %44,2’ye yükseldiğini gösteriyor.  Bu ankete göre AKP tek parti hükümet kurmak için sınır olan 276 milletvekili çıkartabiliyor.  

Ak Parti’nin oylarındaki artış ağırlıklı olarak MHP’nin ve sınırlı düzeyde HDP’nin oylarındaki gerilemeden yatıyor. Ankete göre CHP’nin oy oranı %25.4’e ( 7 Haziran %25.0) yükselirken, MHP’nin  oyları  sert bir düşüşle  %14’e (%16.3), HDP’nin oy oranı %12.5’e (%13,1) geriliyor.  Ankette kararsızlar %14.7 olurken, katılım oranı varsayımında 7 Haziran seçim sonuçları kullanılmış.

Dünkü yazımızı iyimser bir hava ile bitirmiş ve küresel risk iştahındaki toparlanmaya paralel önümüzdeki günlerde Borsa İstanbul’un 75.000 direncini geçebileceğini söylemiştik.  Piyasa beklediğimizden daha hızlı hareket etti.

Politika faizinde bir değişiklik beklemediğimiz Merkez Bankası PPK toplantısı öncesi bugün Borsa İstanbul’da yatay bir açılış bekliyoruz.  Kısa vadede borsanın 50 günlük hareketli ortalaması olan 76.000 direncinde soluklanmasını bekliyoruz. 

Küresel büyümenin yavaşladığı, emtia fiyatlarının gerilediği, Fed’in faiz artışını 2016’ya doğru ertelediği bir ortam Türkiye için olumlu bir ortam. Orta vade de küresel risk iştahındaki toparlanmaya bağlı olarak 76.000 - 78.000  bandına doğru bir yükseliş görebiliriz.

Serhat Gürleyen - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)