E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine Tahvil Faizleri Yükseliyor
Yeni haftada da Dolar güç kazanımına devam ediyor. ABD 10 yıllık hazine faizleri 2.30'lara kadar yükselirken, gelişmiş ve gelişen tüm ülke kurlarına karşı güçlü dolar vurgusu ön plana çıkıyor. TL'de ise kayıplar, yüzde 1'in üzerinde gerçekleşiyor. 3.30 seviyesinde rekorunu tazeleyen kur, FED'e yönelik beklentiler ile şekillenmeye devam ediyor.
ABD'de Trump ile birlikte şiddetlenen enflasyon beklentileri, faizlerin yükselmesine neden oluyor. Nominal getiriler, yükselmeye devam ederken, getiri eğrisinde görülen dikleşmenin kontrolü, FED'in faiz artırımında geçeceğe benziyor. 2017 FED faiz artırımı tahminlerinin de olağandan daha yüksek olabileceğine yönelik artan beklentiler, neredeyse tüm gelişmekte olan ülke kurlarını baskı altında bırakıyor. İçeride ise, yeniden yükselen faizlerin 2 yıllık göstergeyi çift hanelere yükselttiğini görüyoruz. Yüzde 10'lar kadar yükseliş gösteren 2 yıllık gösterge faizi TL ve Borsa tarafını da baskı altında bırakıyor.
Şunu da ifade edelim ki, sadece ABD faizlerinde değil, İngiltere ve Alman tahvil faizlerinde de yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Tahvillerde görülen bu satış dalgısı sonrası, piyasada fiyatlama davranışlarında değişkenliğin ön plana çıktığını söyleyebiliriz.
Türkiye'nin CDS Primi Yükselmeye Devam Ediyor
Ayrıca Türkiye'nin CDS priminin 304 puana kadar yükseldiğini görüyoruz. Fırat Kalkanı operasyonunda hareketlilik yeniden had safhada. El Bab çevresinde süren operasyonlar yeniden jeopolitik risklerin yükselmesine neden olurken, CDS'leri de yukarı taşıyor. Ayrıca ÖSO ordusu içerisinde bazı güçlerin arasında yaşanan görüş ayrılıkları, ordunun kendi içerisinde de bölünmenin olduğunu gösteriyor. Sınırımızın 2 km yakınlarında gerçekleşen bu olaylar, DEAŞ'la yapılan mücadelenin derinleştiğini gösteriyor. Diğer yandan DEAŞ'ın burdan temizlenmesi halinde Rakka'ya doğru hareketin gerçekleşme ihtimalini de artıyor. ABD'nin yeni Başkanı Trump'ın da başkanlık görevini devralması ile birlikte, olassı bir Rakka hareketinde Türkiye ile nasıl bir fikir alışverişinde bulunacağı ilerleyen dönemlerde önemli bir gelişme olacak.
Dolar Endeksinde Yön Yukarıda
Dolar endeksi de yükselişini hızlandırdı. 100'lere yeniden dayanan endeks, Dolar'ın gelişmiş ülke para birimlerine karşı primlendiğine işaret ederken, emtia fiyatlarında da baskı artmaya başlıyor. Altın ve gümüşte görülen sert satış görülürken, bakırda halen Trump etkisinin artçıları devam ediyor. Petrol fiyatları ise, baskı altında. Trump'ın üretimi artıracağını ve ABD içindeki kaya gazı üreticilerini destekleme ve Kanada petrolünü ABD üzerinden petrol pazarı ile buluşturma projesini desteklediğine yönelik vaatleri petrol piyasasını yeniden baskı altında bırakıyor. OPEC üyelerinin ise, mali sorunlara rağmen Ekim ayında üretimi artırdıklarını ve 33 milyon 600 bin varile çıkardıklarını görüyoruz. Bir yandan üretim bolluğu bir yandan üretimin daha da artacağına yönelik beklentiler de petrolü baskı altında bırakmaya devam ediyor. Bu duurumda 30 Kasım toplantısından çıkacak sonuç, piyasalarından odak noktasında arasında yer almaya devam edeceğe benziyor.
USDTRY
Sınırda Fırat kalkanı operasyonu devam ederken, güne TSK'nın El Bab operasyonuna başladığı haberiyle başladık. Anayasa değişikliği ve Başkanlık sistemi için kritik hafta TL varlıklar üzerinde etkili olacak. Anayasa değişikliği teklifinin hafta başında Bahçeli'de, hafta sonu ise Meclis'te olması bekleniyor. İçeride yaşanan bu süreç doların küresel bazda değer kazanması ile birleştiğinde kurda yükseliş endekste ise satış baskısı ile karşılaşıyoruz. Güvenli liman olan ABD Hazine tahvillerinin getirilerindeki yükseliş, gelişmekte olan ülkelerden para çıkışına neden oluyor. ABD 30 yıllık tahvil faizleri %3'ün üzerine çıkması, gelişmekte olan ülkeler için tehlikeli bir durum. Kurda kısa vadede 3.25 üzerinde yeni zirveler görmeye devam edebiliriz. 3.30'un üzerinde 3.32 ve 3.35 önemli seviyeler. Orta vadede ise düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yeni alıımlar için 3.10-3.15 bölgesi uygun görünüyor. Gün içinde içeride işsizlik, ABD'de ise perakende satışlar verilerini takip edeceğiz.
EURUSD
Donald Trump'ın başkan olmasıyla güçlenen doların etkileri parite üzerinde de hissedilmeye devam ediyor. Trump'ın uygulamaya koyacağı politikalar ile birlikte Fed'in faizleri hızlı bir şekilde artıracağı beklentileri, pariteyi satış baskısı altına alıyor. Öte yandan dün açıklamalarda bulunan AMB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio; ABD başkanlık seçimleri sonrasında devlet tahvili getirilerinde yaşanan keskin artışa tepki verme ihtiyacı görmediğini söyledi. Constancio ayrıca, çekirdek enflasyon konusunda artık endişeli olmadığını, ancak verimlilik büyümesini ve daha iyi manşet enflasyonu yansıtacak bir dönüm noktası görmeyi istediğini vurguladı. Bugün ise Euro Bölgesinden gelecek üçüncü çeyrek büyüme rakamlarıyla, ABD'den açıklanacak perakende satışlar verileri parite açısından oldukça önemli olacak ve hareketliliği artırabilecek veriler. Teknik olaraak baktığımızda düşüş trendi içerisindeki hareketine devam eden paritede 1,0700'ın aşılması durumunda 1,0670 ve 1,0620 denemeleri görebiliriz. Yükseliş hareketinde ise 1,0780 ve 1,0820 dirençleri takip edilmeli.
GBPUSD
Geride bıraktığımız günde kur Trump'ı fiyatlamaya devam etti. Haftanın ilk işlem gününde veri açısından sakin olsa da piyasalarda dolar rallisi devam etti. Bugün ise İngiltere tarafında Ekim ayı enflasyon verileri açıklanıyor. İngiltere Merkez Bankası Kasım ayı toplantısında kurdaki büyük değişimlerin tüketici fiyatlarına daha hızlı yansıyabileceğinden bahsedilmişti. Banka önümüzdeki sene içerisinde yüzde 2 olan hedefin aşılabileceğini öngörüyor. ABD tarafında ise perakende satışlar verisi ve akşam saatlerinde Fed Başkan yardımcısı Fischer'ın konuşmasını takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda kurda 1.2450 seviyesi belirleyici olmaya devam ediyor. Bu seviyenin altında 1.2400 -12350-1.2300 seviyeleri destek olarak çalışabilir. Toparlanmalarda ise 1.2500 -1.2550 - 1.26000 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Altın fiyatlarında görülen sert satış bu haftanın başında da devam etti. Dolar tarafında güçlenmenin devam ettiğini Trump sonrasında güvenli liman arayışlarının yerini riskli varlıklara kaçışa bıraktığını görüyoruz. Hisse senedi piyasalarında yukarı hareketler görülürken, Altın ve gümüş baskı altında kalıyor. Altın tarafında görülen sert satışların, her ne kadar 1210 seviyelerinde bir miktar durulduğunu görsek de, kritik 1210-1200 bölgesinin altına sarkılması halinde 1170 hareketinin meydana gelme ihtimalinin arttığını söyleyebiliriz. Gümüş fiyatlarının da gün içinde 17.00 doların altına indiğini belirtebiliriz. Bu bölgenin altında görülebilecek kapanışlar gümüş fiyatlarında da baskıyı artırabilir. Altında da kısa vadede 1210-1200 seviyeleri kritik. Aşılması halinde 1197-1185 destekleri takip edilebilir. Gümüşte ise, 17.00 dolar altında kalmaya devam edersek, 16.40 ve 15.85 destekleri önemli olacaktır.
BRENT
Petrol fiyatlarındaki satış hareketi haaftanın ilk gününde de devam etti. Genel olarak piyasayı değerlendirdiğimizde, 30 Kasım'da OPEC ve OPEC dışı üreticilerin anlaşacağına yönelik inancın kaybolduğunu görüyoruz. İran'ın üretimi yaptırımlar öncesi seviyeye ulaştı. Nijerya ise üretimini 2019 yılına kadar 2.9 milyon varile çıkarmayı planlıyor. Piyasalar üretim kesintisi veya sabitleme anlaşması beklerken Ekim ayında kartelin üretiminin artması fiyatlamalar üzerindeki aşağı yönlü baskının en önemli nedenleri arasında gösterilebilir. Buna ek olarak Trump'ın önümüzdeki dönemde ABD'li üreticileri destekleme sözü, fiyatları etkileyen bir diğer unsur. Viyana'daki toplantıya artık sayılı günler kaldı. Birçok üretici anlaşma karşıtı söylemlerde bulunmasına rağmen, ikili görüşmelerin tekrardan hızlanması ile beklentiler pozitif bölgeye çekilebilir. Teknik olarak ise yeni günde 44 dolar seviyesi Brent petrolün kısa vadede yönü açısında belirleyici olacaktır. Hareketlilik bu seviyenin altına sarkarsa 43.30-43.00-42.50 seviyeleri görülebbilir. Alıcılı seyrin tekrar hızlanabilmesi için ise ilk etapta 45,25 doların üzerinde kalınması gerekiyor. Hareketin devamında 45.60-46.00-46.30 gündeme gelebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:14)