E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar yılı nasıl tamamlıyor---

Piyasalar yılı nasıl tamamlıyor

Piyasalar yılı nasıl tamamlıyor
30 Aralık 2016 - 17:27 borsaningundemi.com

Yılın son işlem gününde piyasalar veri akışı açısından sakin bir günü geride bırakmaya hazırlanıyor

KÜRESEL PİYASALARDA ÖNE ÇIKANLAR

Yılın son işlem gününde piyasalar veri akışı açısından sakin bir günü geride bırakmaya hazırlanıyor. Son dönemde ABD tarafında açıklanan verilerin olumsuz gelmesi sonrası Dolar varlıklarının değer kaybı hız kazandı. Dün İtalya hükümetinin Monte Paschi için 6.6 milyar Euro’ya kadar destek sunabileceğini açıklaması ise Euro varlıklarının değer kazanımlarını hızlandırdı. Öte yandan gece saatlerinde Asya piyasalarının açılması sonrası EURUSD paritesinde düşük işlem hacminin de etkisiyle bilgisayar tarafından üretilen emirlerin traderları savunmasız bırakması sonrası %1.6 üzerinde yükseliş gösterdi. Hafta genelinde ise dolar varlıkları piyasalara yön verdi. ABD ve Rusya arasında yaşanan gerginlik sonrası altın fiyatları jeopolitik risklerin artması ile %2.43 üzerindi primli işlem gördü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %2.49 gerilerken, Trump seçildikten sonra üst üste 2. haftalık düşüşüne hazırlanıyor. ABD endekslerin ise hafta genelinde dolar varlıklarının değer kaybı sonrası düşüşler yaşandı. S&P %0.42 ve Nasdaq yaklaşık %0.33 satıcılı işlem gördü. Avrupa borsalarına ise pozitif görünüm hakim olurken DAX %0.10 ve FTSE %1.05 üzerinde primli işlem gördü. Yurtiçi piyasalarda ise hafta genelinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikası toplantı notları ve TÜİK’in negatif büyüme revizesi ön plandaydı. TCMB toplantı notlarında kur riskleri ve petrol fiyatlarındaki yükselişlerin enflasyonu olumsuz etkileyebileceğini belirtirken para politikasının enflasyon görünümüne göre şekilleneceğini vurguladı. Yılın son haftasında özellikle Dolar/TL’nin 3.55-3.50 yatay bant aralığı içerisinde hareket ettiğini gördük. Yılın ilk haftasında ise ABD tarafında açıklanacak kritik veriler bu yatay bant aralığının bozulmasına sebep olabilir. Petrol tarafında ise APİ tarafından haftalık ham petrol stokları verisi 4.2 milyon varil artış gösterirken akşam saatlerinde açıklanan EIA stokları ise beklentilerin aksine 614 bin arttı. Buna karşın petrol fiyatları bir miktar geri çekilse de OPEC ve OPEC dışı ülkelerin petrol arzını kısma anlaşmaları sonrası güçlü seyrini koruyor. Ham petrol haftayı %1.34 ve Brent petrol ise %3.13 üzerinde primli haftayı kapatmaya hazırlanıyor.

USD/TL ANALİZİ

Veri açısından sakin ancak nispeten hareketliliğin arttığı yılın son haftasında kur tarafının daha çok 3.5500-3.5000 bandı arasında fiyatlandığını görüyoruz. Genel olarak FED faiz artırımı sonrası Dolar küresel piyasalarda güçlü seyrini korusa da, son haftada beklentileri karşılayamayan ABD verileri sonrası yön aşağı döndü. Önümüzdeki hafta FED toplantı tutanakları, ISM imalat ve Tarım Dışı İstihdam dataları gibi kritik ABD verilerini takip edeceğiz. Genel olarak ABD verilerinin olumsuz gelme beklentisi yükseldiği için kur tarafında yükselişlerin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Teknik görünümde ise uzun süredir izlenen yatay bant aralığının korunduğunu takip ediyoruz. 3.5500-3.5610 direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviyeler aşılamadığı sürece yükselişler sınırlı kalabilir. Geri çekilmelerde ise 3.5000-3.4840 destek noktalarını takip ediyor olacağız.

EUR/TL ANALİZİ

Yılın son işlem olmasından kaynaklı daha çok sakin bir fiyatlamanın izlendiği kur tarafında, Euro varlıklarının son yükselişine bağlı olarak yükselişler takip edildi. Fakat son yükselişe rağmen 3.7500 direncinin geçilemediğini görüyoruz. Avrupa bankacılık sektörüne dair son haftada daha iyimser gelişmelerin ön plana çıkması, Euro bölgesinde veri trafiğinin sakin olması ve EUR/USD paritesinde yükselişler, kuru yukarı taşıyan gelişmeler olarak gösterilebilir. 3.7000-3.6760 destek bölgesi olarak kur tarafında izlendiğini belirtebiliriz. Bu seviyeler üzerinde kaldığı sürece yükseliş isteği devam edebilir. Önümüzdeki hafta Euro bölgesinde PMI rakamları, Enflasyon verileri takip edilebilir. Teknik görünümde 3.7000- 3.6760 destek bölgesi üzerinde kaldığı sürece kurda 3.7500 direnci izlenebilir.

EURUSD ANALİZİ

Yılın son haftasına güçlü seyir ile başlayan dolar endeksi, artarda açıklanan olumsuz ABD verileri değer kayıplarını hızlandırdı. Rusya ile ABD arasında yaşanan siyasi gerginlik de Dolar’daki düşüşleri destekledi. Kritik 102,00 seviyesi yakınlarına gerileyen Dolar endeksi nedeniyle EURUSD paritesi 1,0650 seviyesini gördü. ABD yeni başkanı Trump son yaptığı açıklamada 8 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirtti. İtalya Merkez Bankası, İtalya hükümetinin Monte Paschi Bankasını kurtarmak için 6,6 milyon Euro harcayacağını açıkladı. Önümüzdeki hafta aralık ayı FED toplantı tutanakları ve istihdam verileri ön planda olacak. Euro Bölgesi’nde ise PMI ve enflasyon rakamları hareketlilik yaratabilir. Teknik olarak kısa vadeli yükseliş kanalı içerisinde hareket eden paritede alımlar hızlanır ve kritik 1.0550 seviyesi üzerinde kalıcı olur ise alımların devamında 1.0590-1.0630 dirençleri izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.0480-1.0430 desteklerine doğru satışlar hızlanabilir.

ALTIN ANALİZİ

Yılın son işlem haftasında sırınırlı fiyat hareketlerinin görüldüğü altında ABD verilerine bağlı hareketlerin gerçekleştiğini görüyoruz. Beklentilerin altında kalan ABD bekleyen konut satışları ve beklentilerin üzerinde artış gösteren işsizlik başvuruları nedeniyle dolarda görülen gevşeme altında tepki alımlarının görülmesine neden oldu. Gelecek hafta, FED tutankları ve ABD istihdam rakamlarına bağlı olarak sarı metalde artan hacimle birlikte volatilitede de artış görülebilir. Teknik fiyatlamalara baktığımızda kısa vadeli yükseliş trendinin oluştuğu altında 1165 direncinin aşılması halinde 1180-1194 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise, 1144-1127 destek seviyeleri olarak izlenebilir.

GRAM ALTIN ANALİZİ

Hafta içerisinde ons altın üzerindeki baskının azalmasıyla birlikte tepki alımlarının görüldüğü gram altında düşük işlem hacmi nedeniyle sınırlı fiyat hareketleri görüldü. Gelecek hafta iç tarafta enflasyon rakamları ve dış cephede FED tutanakları ile ABD istihdam rakamları gram altın tarafında yakından izlenecektir. Teknik olarak incelediğimizde, yükseliş trendinin devam ettiği gram altında 130.00 seviyesi üzerinde kalındığı takdirde 133.00-135.50 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise, 126.30-122.20 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

HAM PETROL ANALİZİ

Hafta boyunca ham petrolü fiyatlarında OPEC ve OPEC dışı ülkelerinden yapılan açıklamalar etkili oldu. OPEC ve OPEC dışı ülkelerin 13 Ocak günü gerçekleştireceği toplantı öncesinde oynaklık yükseldi. Ocak ayından itibaren OPEC ve OPEC dışı ülkelerinin üretimi kısmaya yönelik anlaşmayı uygulaması bekleniliyor. Öte yandan stoklar beklentilerin dışında artış gösterdi. Ancak, artan stoklara rağmen fiyatlarda geri çekilmeler sınırlı kaldı. Önümüzdeki hafta ise OPEC ve OPEC dışı ülkelerin yapacağı açıklamalar belirleyici olabilir. Aynı zamanda bugün TSI 21.00’da yer alan sondaj kule rakamları takip edilebilir. Stoklar da belirleyici olmayı sürdürecektir. Teknik görüntüye baktığımızda ise ham petrolü 2016 yılı zirvesi olan 54,50 direncine yaklaşıyor. Bu seviyenin geçilmesi halinde yükselişler 55.00 – 55.80 bölgesi gündeme gelebilir. 52.30 destek seviyesinin üzerinde yükseliş isteğinin devam ettiğini görebiliriz.

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrolü fiyatlarında yükselen trend devam ediyor. Önemli direnç olan 57.50 seviyesine yaklaşan Brent petrolü, bir miktar kar satışları gerçekleştiriyor. 55.30 önemli destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde yükselişlerin devamını görebiliriz. 57.50 direnç seviyesinin aşılması halinde yükselişler 58.20 – 59.60 direnç bölgesine doğru sürebilir. 55.30 desteğinin kırılması halinde 53.00 seviyesi takip edilebilir.

Destek Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)