E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar yeniden karıştı---

Piyasalar yeniden karıştı

Piyasalar yeniden karıştı
16 Ocak 2014 - 09:38 borsaningundemi.com

Piyasalar güne negatif başladı. Borsa İstanbul yüzde 2'ye yakın düştü, dolar tüm zamanların rekorunu kırdı

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası sert dalgalanmalara sahne olan piyasalar, sıkıntılı bir güne daha günaydın dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Birileri istiyor diye Otadoks politikalar uygulamayacağız" şeklindeki açıklaması Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde yapacağı toplantıda faizleri artırmayacağı beklentisini yükseltti. Brezilya başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin faizleri artırmaya başlamasına karşın Türkiye'nin yükselen dolar karşısında siyasi baskı nedeniyle faiz artırmaması yatırımcıları tedirgin ediyor. 



ABD borsaları günün rekorla kapatmasına rağmen Türkiye'de hisse senedi piyasalarında düşüş etkisini sürdürüyor. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, döviz kurlarındaki sert yükselişin etkisiyle güne önceki kapanışa göre 1.060,02 puanlık düşüşle 67.074,61 puandan başladı.Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri dünkü kapanışa göre ortalama yüzde 1,56 oranında değer kaybederken, bankacılık endeksi yüzde 1,79, holding endeksi yüzde 1,38 oranında düşüş kaydetti.

Dün genel olarak küresel piyasalara paralel olarak pozitif bir seyir izleyen BIST 100 endeksinde, yükseliş isteği döviz ve tahvil piyasasındaki negatif seyrin etkisiyle sınırlı kalmıştı.

Dün borsa kapanışında bankalararası piyasada 2,19 TL seviyesinin hemen altında işlem gören dolar, bugün açılışta hızlı bir şekilde yükselerek tarihinin en yüksek seviyesi olan 2,2119 TL'yi gördü. Analistler, döviz kurlarının yükseliş isteğinin hisse senedi piyasalarını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Sabah açılışta, dolarda 2,1990 - 2,20 seviyelerinde bulunan stop-loss emirlerinin çalıştığını ve bu seviyelerden sonra doların yükselişinin ivme kazandığını ifade eden analistler, 2,20 üzerinde kalınması durumunda 2,22 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini tahmin ediyor.

BIST 100 endeksinde 66.700 seviyesinin kritik destek konumunda olduğunu ifade eden analistler, bu seviyeden gelen tepki alımlarının gücünün yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

MERKEZ HAMLE YAPMAYACAK

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi Merkez Bankası'nın mevcut faiz pozisyonunu koruyacağı beklentisinin dolarda yükselişi tetiklediği görüşünde. Yüzde 7.75 olan faiz üst koridorunda 75 baz puan faiz artışı beklediğini belirten Bürümcekçi "Enflasyon beklentileri açısından mevcut kur seviyesi büyük risk. Merkez Bankası'nın hamle yapmayacağı beklentisi oluştuğu için bu beklenti de fiyatlanıyor. Merkez Bankası faizle ilgili duruşunu değiştirmez ise, bu kapıyı açmazsa bu rekor trendi devam eder." diye konuştu.

CARİ AÇIK VE FED SIKINTISI

Acar Yatırım Araştırmalar Müdürü Zeynel Balcı dolardaki yükselişin temel nedenleri arasında,dışarıda Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımarını azaltma kararı, gelişen piyasalardan sıcak para çıkışı, içeride ise artan siyasi tansiyonu gösterdi. Zeynel Balcı "Daha alt başlıklarda ise cari açık sorunun tekrar öne çıkması, şirketlerin döviz açık pozisyonlarını kapatma isteği ve spekülattif amaçlı alımlar olabilir. Teknik tarafına bakıldığında 2.20 TL seviyesi önemli. Bu seviye şimdiye kadar direnç olarak işlev gördü, şimdi ise destek olarak izlenecek gibi. 2.20 seviyesinin üzerinde kalınırsa, 2.22-2.23 TL kısa dönem ilk direnç seviyesi olarak görülürken, orta dönem için ise 2.30-2.35 TL teknik direnç noktaları olarak izlenebilir. 2.20 seviyesinin üzerinde tutunamaz ise de destek noktaları 2.18 ve 2.16 TL seviyelerinde" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kamıl16 Ocak 2014 23:12

    ıç piyasada huzur olusmazsa dolar çıkmaya devam eder.Dunyada turkler kavga edıyor borsa 30.000 lere dusunce alırız der.Nasılsa para onlarda baskasıda gelıp almıyor.Bız bırbırımızı yıyelım kendımızı de paramızıda bıtırelım boyle ahmak gıbı

  • sadr16 Ocak 2014 16:47

    ülkeye kimler hizbet ediyor artık çok iyi anlıyorum. fgülen cemaati hizmet gönüllüsü olarak .. arkadaşların yüzüne bakıp konuşacak halim kalmadı.

  • her şey borsayı hatırlatıyorr16 Ocak 2014 15:35

    artık dolar alma değil satıp faize borsaya geçme zamanıdır.2.20 den dolar alana ne denir belli,%10'lardan faiz de çok iyi getirir,borsa da 93.000'lerden 67.000'lere düşmüşken fursat gelmiş portföycülere daha ne istenir ki verim için?

  • doları yükseltmeyipte ne olacaktı ? 16 Ocak 2014 13:40

    doları tatlı tatlı çıkaracaklar ne yapsalardı bir gecede doları devaüle edip borsayı çökertseler miydi ? elbette yavaş yavaş 2,5 olacak zoraki bir durum mu bu, hayır kim alıyor tonlarca altını kim alıyor milyon dolarlık araçları villalaları dolar elbette artar ürettiğinden çok tüketen ithal eden bir ülkede bunlar olağanşeyler ve borsaya yansıması da normal

  • ne alakası var16 Ocak 2014 13:36

    faiz artırmamak doğru politikadır piyasanın kasıtlı baskı altında tutulması durumu var kuş uçtu rüzgar oldu diyerek bir yere varılmaz

  • mali16 Ocak 2014 11:19

    Büyük fonlar geliyormuş herhalde çok fazla geldiler borsa taşıyamadı ondan çökmüştür.

  • fear16 Ocak 2014 11:18

    Aklı olan dövizle borçlanmaz bu aralar, neyin ne olacağı mechul. Kur mağduru olmayın.

  • KIRIMLI16 Ocak 2014 11:16

    Mesleki anlamda sayın Şimşek in tavrını doğru buluyorum.Piyasalara siyaseten değil objektif gözle bakmak lazım.Piyasaların her dayattığı rasyonel değildir alınan pozisyonlarda etkilidir.Buna mukabil TCMB de bir oyuncudur ve en büyük oyuncudur.En büyüğün sözünü geçirtmek istemeside oldukça doğaldır.Dolar/TL nin daha fazla yukarı hamle yapabilmesi için siyaseten yeni ve daha farklı kaotik olaylar olması gerekir.Teknik olarak 2,25 seviyesinin orta vadede geçilmesi çok çok zor.Bunun için Başbakan-hükümet ya da akp ile ilgili çok ciddi bir değişik durum meydana gelmeli.Eğer seçimlere kadar cemaat yeni ve beklenmedik bir hamle yapmazsa piyasa olumsuzdan daha az olumsuz durumuna ayak uydurup sakinleşecektir.Erdem Başçı nın kur tahmini vermesi ezber bozmuştur ama direkt müdahale dışında sözel olarakta piyasalarda etkili olabilmek için birilerininde kendini ateşe atması gerekir.Ülkemizde de artık böyle yeni kavramları denemekten çekinmememiz gerektiğine inanıyorum.Hemen başkana göre poziyon alanlar yandı diye ortaokul seviyesinde yaygara edebiyatına girmeyelim.Bu ülkede merkez bankası başkanının söylemine göre ihracat yapan kimse olmadı ki.Keşke öyle olsa ama yok.Zaten söylendiği gibi başkana kulak veren olsa dolar bu kadar yükselemezdi bir de bu açıdan bakmak gerekir.

  • ortaboy yatırımcı16 Ocak 2014 10:34

    daha bunlar iyi günler !!! dolar 2.50 olunca görün durumu !!!

  • çok teşekkürler16 Ocak 2014 10:34

    bizleri yönetenlere tekrar tekrar teşekkürler. güzel güzel devalüasyon yeyip duran bir TL, nereye gittiği belli olmayan bir ekonomi, iç karışıklıklar da cabası. olan bizlere oluyor tabi.

  • üaeaüeaü16 Ocak 2014 10:28

    hala dış güçlerin oyunu diyen mallar var aramızda : Fiyatındaki artışla son dönemde gündeme gelen kuru fasulyeyi, pirinç ve mercimek yalnız bırakmadı. Ağustos ayından bu yana fiyatı sürekli artan kuru fasulyenin toptancı fiyatı yüzde 100'e yakın artarken, son iki ayda kırmızı mercimek yüzde 50, pirinç ise yüzde 40 oranında zamlandı. uyan kardeşim uyan artık krizin babası geliyor bu sefer bu ülkeye teğet mi geçiyor delip mi geçiyor görücez hepimiz beraber yürürken o yollarda ....

  • akhan16 Ocak 2014 10:10

    tamamen dış güçlerin oyunu dolar buraları haketmiyor Amerika cok mu düzgünki yükseliyor..doları yüksek yerden bır bahane bulur verırler mıllete borsaya girerler bekleyin görün..

  • banamusade16 Ocak 2014 09:56

    2,20 üstü yeni gelişmelerin habercisi mi acaba bekleyip görelim?