E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel piyasalar, merkez bankalarının para politikalarındaki belirsizliklerle yön arayışını sürdürürken, hafta ortasına doğru yoğunlaşacak makroekonomik veri takviminin varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.
Geçen hafta ABD'de açıklanan makroekonomik veriler karışık sinyaller üretmeyi sürdürürken, resesyon ve enflasyon ikilemini de beslemeye devam etti.
Ülkede, kişisel tüketim harcamaları, kasımda yüzde 0,1 artarak piyasa beklentilerinin altında artış kaydederken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı, gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise aynı dönemde yüzde 5'ten yüzde 4,7'ye geriledi.
ABD'de yeni konut satışları ise kasımda aylık yüzde 5,8 artışla 640 bine çıkarak piyasa beklentilerinin aksine yükseliş kaydetti ve 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Analistler, söz konusu verilerle birlikte Fed'in beklenenden daha uzun süre faiz artırabileceğine yönelik endişelerin fiyatlamalar üzerinde etkili olduğunu kaydederek, makroekonomik verilerin yakından takip edilmeye devam edileceğini bildirdi.
Cuma günü, New York borsasında alıcılı bir seyir izlenirken, S&P 500 yüzde 0,59, Nasdaq endeksi yüzde 0,21 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,53 yükseldi.
Avrupa borsalarında cuma günü karışık bir seyir izlenirken, bölgenin doğal gaz tedarikine ilişkin gelişmeler piyasaların yönü üzerinde etkili olmaya devam ediyor.
Rusya'dan yapılan açıklamada Yamal-Avrupa boru hattının doğal gaz akışına hazır olduğu belirtilirken, Avrupa tarafından henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.
Cuma günü Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,19, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,05 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,27 değer kazanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,20 geriledi.
Asya'da açık olan piyasalar sınırlı da olsa yükseliş eğiliminde hareket ederken, Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin haber akışı piyasaların yönü üzerinde etkili olmaya devam ediyor.
Ülkede artan vaka sayılarına karşın ekonomik aktivitede canlanmaya işaret eden sinyaller dikkati çekerken, Çin'in en büyük iki şehri Şanghay ve Pekin'de hayatın yavaş yavaş da olsa normale dönmesi olumlu karşılanıyor.
Öte yandan bugün açıklamalarda bulunan Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda bankanın enflasyon hedefine ulaşana kadar para politikasında sıkılaşmaya gitmeyeceğini ifade etti.
Söz konusu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 yükseliş kaydetti.
Yurt içinde, cuma günü yükseliş eğilimini üst üste yedinci işlem gününe taşıyan BIST 100 endeksi, 5.457,23 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, kapanış rekorunu da yüzde 0,14 geliştirerek 5.454,79 puana taşıdı.
Cuma gününü yüzde 0,1 artışla 18,6819'dan tamamlayan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,6770'ten işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanımı verilerinin takip edileceğini kaydederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.500 ve 5.550 seviyelerinin direnç, 5.400 ve 5.340 puanın destek konumunda olduğunu ifade etti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
10.00 Türkiye, aralık ayı sektörel güven endeksleri
10.00 Türkiye, aralık ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanımı
Borsada pozitif başlangıç bekleniyor
Borsa İstanbul 2022'de yeni yatırımcı rekoru kırdı
2022'de 3 hisse yüzde binin üzerinde kazandırdı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
emin adımlar ile 6500-7500 gidiyoruz arkadaşlar.bunlar güzel şeyler.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:31)