E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya genelinde resesyon ihtimali günden güne güçlenmeye devam ederken, enflasyonun da bir süre daha hedeflenen seviyelerin üzerinde kalacağına yönelik beklentiler fiyatlamaları zorlaştırıyor.
ABD'de konut sektöründeki yavaşlama daha belirgin hale gelse de, ekonominin diğer alanlarında görülen iyimser durum ABD Merkez Bankası'nın (Fed) atacağı adımlara ilişkin belirsizlikleri artırıyor.
Hafta sonu açıklamalarda bulunan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, "Eğer ekonomi beklediğim şekilde performans göstermeye devam ederse, 75 ila 100 baz puan arasında ilave faiz artırımının yeterli olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Boston Fed Başkanı Susan Collins ise, attıkları adımların sonuçlarını görmeye başladıklarını ancak enflasyonla mücadelede uzun bir yolları olduğunu belirterek, aralık toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımı da dahil olmak üzere bütün seçeneklere açık olduğunu bildirdi.
Söz konusu gelişmeler tahvil piyasalarında uzun dönemli varlıklara olan talebi artırırken, gelecek dönem resesyon sinyali olarak kabul edilen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 alık hazine bonosu getirisi arasındaki fark eksi 54 baz puanla Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in aralık toplantısında yüzde 81 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 19 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor. Fed'in şubat toplantısında 50 baz puan faiz artıracağına ilişkin beklentiler ise yeniden güçleniyor.
Artan resesyon endişeleri emtia fiyatlarını baskılamaya devam ederken, Brent petrolün varil fiyatı yeni haftaya yüzde 1,3 düşüşle 86,4 dolardan, bakırın libresi ise yüzde 1,6 azalışla 3,63 dolardan başladı.
Analistler, bu hafta yoğun veri gündemiyle birlikte, Fed'in toplantı tutanaklarının yatırımcıların odağına yerleştiğini belirterek, tutanaklarda, gelecek dönem para politikasına ilişkin sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının beklendiğini söyledi.
Cuma günü New York borsasında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,48, Nasdaq endeksi yüzde 0,01 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,59 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya ise düşüşle başladı.
Avrupa'da enflasyon, para politikası uygulayıcıları için başlıca problem olmaya devam ederken, bölge ülkelerinin en önemli ticari ortaklarında Çin'de işlerin düzelmemesi ve Rusya-Ukrayna savaşı da risk algısını artırıyor.
Geçen hafta açıklamalarda bulunan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonla mücadelede taviz vermeyeceklerini belirtirken, aralık toplantısında bankanın 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.
ECB'nin şahin tutumuyla ay başında önemli oranda değer kazanan euro/dolar paritesi ise Fed'in para politikası adımlarına ilişkin belirsizliklerle yeni haftaya düşüşle başladı ve şu sıralarda 1,0280 seviyesinde dengelendi.
Cuma günü, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,16, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,53, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,04 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 1,38 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni haftaya ise düşüşle başladı.
Asya'da Çin'in artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları ve devam eden "sıfır Kovid-19" politikasının pay piyasaları üzerinde satış baskısına neden olduğu görülüyor.
Çin Merkez Bankası (PBoC) bu sabah aldığı kararlarda, 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.
Analistler, 1 yıllık kredi faiz oranlarının tüketici kredileri, 5 yıllık kredi faiz oranlarının ise genellikle konut kredileri üzerinde etkili olduğunu belirtti.
Dolar karşısında tarihi düşük seviyeye inen yuan ve ekonomik aktivitedeki zayıflık nedeniyle PBoC'nin politika alanının daraldığını aktaran analistler, bankanın gelecek ay bu iki faiz oranında indirime gitmesinin beklendiğini ifade etti.
Söz konusu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yatay seyrederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,4 geriledi.
Yurt içinde, BIST 100 endeksi cuma günü yüzde 0,43 yükselerek 4.526,73 puana çıktı. Dolar/TL cuma günü yüzde 0,1 artışla 18,62'den kapanmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,61'den işlem görüyor.
Analistler, bugün Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile ABD'de Chicago Fed ulusal aktivite endeksinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.440 ve 4.250 seviyelerinin destek, 4.550 ve 4.600 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
10.00 Türkiye, ekim ayı Yurt Dışı ÜFE ve tarımsal girdi fiyat endeksi
10.00 Almanya, ekim ayı ÜFE
16.30 ABD, ekim ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi
17.30 Türkiye, ekim ayı merkezi yönetim iç borç istatistikleri
Borsada yatay başlangıç bekleniyor
IMF Başkanı'ndan küresel ticaret uyarısı
Uzmanlardan borsa yatırımcılarına kritik uyarılar!
Euro Bölgesi görünümünde yukarı yönlü revizyon
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ellerindeki sistemle iy kazanıyor abd soytarıları. Belirlemisler fai z artirim sozunu kullandiklarinda piyasayı oynatıyorlar. Yani bedavadan kazanıyorlar. Bizim ekonomisi ve finans uzmanlarına olmuş bitmisi kendileri bilmiyorum gibi yorumluyirlar. Bunların tuzağına düşmeyin derim.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:32)