E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Yellen'ı fiyatlıyor---

Piyasalar Yellen'ı fiyatlıyor

Piyasalar Yellen'ı fiyatlıyor
30 Mayıs 2016 - 21:51 borsaningundemi.com

Uluslararası piyasalar, Fed Başkanı Yellen'ın Cuma günü faiz artırımını destekleyen yorumlarını fiyatlıyor

Küresel piyasalar Fed etkisiyle yönelirken, tahviller ve gelişen ülke para birimleri düşerken, dolar yükseldi.

ABD 10 yıl vadeli hazine tahvilleri yaklaşık iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve Alman tahvilleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın gelecek aylarda faiz artırımı olabileceği açıklamalarının ardından düştü. Gelişen piyasa para birimleri Ağustos ayından beri en kötü ayına yöneldi ve altın düşüşünü dokuzuncu güne taşıyarak son bir yılın en uzun düşüş dönemini kaydetti. Avrupa hisse senetleri, ABD ve İngitlere piyasalarının kapalı olmasının etkisiyle günlük ortalamasının yarısından az işlem hacmiyle kayıp ve kazançlar arasında sallandı. Brezilya endeksi yedi haftayı aşkın sürenin en düşüğüne geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Eylül 2014'ten bu yana en büyük aylık yükselişine yöneldi ve Fed fonları faizi (Fed'in gösterge faizi) vadelilerinin ABD'de faizin Temmuz ayında artırılma ihtimalinin iki kat yükselerek yüzde 59'a tırmandığını göstermesinden destek buldu. Yellen, Cuma günü yaptığı konuşmada, iyileşen ABD ekonomisinin "önümüzdeki aylarda" faiz artırımını getirebileceğini söyleyerek geçen hafta bir dizi Fed yetkilisinin yorumlarını teyit etti. Yellen'ın konuşması, ABD ekonomisinin birinci çeyrekte önce açıklanan rakamdan daha hızlı büyüdüğünü gösteren verinin ardından geldi.

Stockholm'de SEB A/B para birimi strateji şefi Carl Hammer, "Yellen Fed'in Haziran ayında faiz artırımına açık olduğunu onayladı ve şimdi her şey veriye bağlı." dedi ve "Fed Brexit dolayısıyla gelecek ay faiz artırımını bekletebilir ancak o vakit Temmuz ayı faiz artırımı olacağına açıklık getirmeli. Bizim görüşümüz dolarda pozitif hareketler için hala alan olduğu yönünde." diye konuştu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, New York'ta saat 13:10'da yüzde 0.3 düşerek, Mayıs ayı için yüzde 3 aşağıda seyretti. Güney Kore wonu yüzde 1 değer kaybetti. Mayıs ayındaki kayıplara Güney Afrika randı yüzde 10'luk düşüşle öncülük etti.

Çin Merkez Bankasının yuanın günlük fixingini yüzde 0.45 kadar zayıflatmasının ardından, Çin para birimi yüzde 0.3 kadar düşerek dört ayın düşüğüne geriledi. Beijing'de Goldman Sachs/Gao Hua Securities Co. ekonomisti Song Yu, ABD'nin faiz artırımına yönelmesi ve Çin'in apra poitikasında gevşeme baskılarıyla, nakit çıkışları hız kazanacak diye görüş bildirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1 yükselerek, Mayıs ayı kazançlarını yüzde 3.6'ya çıkarttı. Euro, ekonomik güven raporunun Mayıs ayında dört ayın zirvesine çıktığını göstermesi sonrası, değer kazandı. Avrupa'nın 19 ülkesinin ortak para birimi, yüzde 0.2 yükselerek 1,1138 dolara geldi ve aylık düşüşünü yüzde 2.7'ye azalttı.

Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin satış vergisindeki zammın muhtemelen erteleneceğini açıklamasının ardından yüzde 1 kadar değer kaybederek dolar başına 111.45 seviyesine geldi. Japonya'nın açıkladığı perakende satış verileri, Asya'nın en büyük ikinci ekonomisinin büyümesinin durduğunu gösterirken, satış vergisindeki zammın ertelenme planlarının olasılığını yükseltti.

Altın yüzde 1 kadar düştü ve ons başına 1,199.80 seviyesine geldi. Altındaki bu seviye en son Şubat ayında görülmüştü. Mayıs ayı için de yüzde 6.6 aşağıda seyrederek, 2015 Kasım ayından beri en büyük aylık kaybını gerçekleştirdi. Gümüş yüzde 1.5, düşerken, platinyum ABD borçlanma maliyetlerinin artma beklentilerinin faiz taşımayan varlıklara yönelimi düşürmesiyle yüzde 0.7 geriledi.

Batı Teksas petrolü, bu haftaki OPEC toplantısı öncesi, Libya'nın en büyük petrol sevkiyat limanı yakınlarındaki çatışmaların alevlenmesiyle yüzde 0.5 yükselerek varil başına 49.6 dolara ilerledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)