E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar yarın bu verileri izleyecek---

Piyasalar yarın bu verileri izleyecek

Piyasalar yarın bu verileri izleyecek
20 Mayıs 2015 - 17:36 borsaningundemi.com

Yarın piyasaların izleyeceği ekonomik veriler, Ziraat Yatırım tarafından değerlendirildi

''PMI Günü (Mayıs ayı İmalat geçici veriler)

Uzak Doğu
         TSİ 03:35 Japonya (önceki: 49,9)
         TSİ 03:45 Çin (önceki: 48,9)
       
Avro Bölgesi
          TSİ 10:50 Fransa (önceki: 48,0)
          TSİ 10:55 Almanya (önceki: 52,1)
          TSİ 11:00 Avro Bölgesi (önceki: 52,0)

Kuzey Atlantik
           TSİ 17:00 ABD (önceki: 54,1)


ABD'de ilk çeyrekte sert kış şartlarından dolayı yaşanan zayıf büyüme performansı sonrası beklenen toparlanma halen başlamamış görünüyor. İkinci çeyreğe ait veriler zayıf gelirken, mayıs ayı imalat PMI verisinde ekonomik aktivitedeki toparlanmanın ilk sinyallerini görebiliriz. Dolar endeksindeki yükseliş trendine bağlı olarak ihracat siparişlerindeki zayıf seyrin devam etmesi beklenirken, iç talepteki canlanma ile bu zayıflığın telafi edileceğini düşünüyoruz. Özellikle akaryakıt fiyatlarının mevsimsel dinamiklerle gerileme olasılığı ABD tüketicisinin oyuna yılın ikinci yarısında dahil olabileceğine işaret ediyor ("Mevsim Dinamiklerine Güvenmek", 20 Mayıs 2015). Beklentiler seviyesinde ve beklentilerin üstünde açıklanacak imalat PMI verisi tarım dışı istihdam ve perakende satış gibi art arda açıklanan zayıf veriler sonrası 95 seviyesinin altına sarkan, ancak Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure'ün açıklamalarıyla tekrar toparlanan Dolar endeksine destek verebilir.

Çin'de ise yapısal dönüşüm sürecinde ekonomi yönetimi hız kaybını normal karşılarken istihdamın canlı kalmasını arzulamaktalar. Bu nedenle Çin konusunda istihdam gelişmeleri son derece önem arz etmekte. Konut fiyatlarındaki gerilemeyi borsadaki değer kazançlarıyla telafi etme arayışındaki kurmaylar para politikasını zayıf seyreden istihdam göstergeleri dahilinde gevşetmeyi sürdürmekteler.

Avro Bölgesi'nde ise bu ay ZEW endeksinin artan boçlanma maliyetleri ve değer kazanan Avro dahilinde gerilediğini gözlemledik. ZEW'daki gerilemenin PMI verilerine yansıyıp yansımayacağı oldukça önemli. Zira ECB proaktif davranarak tahvil alımlarının hızını arttıracağını açıklasa da (üst paragraftaki Coeure açıklaması) bu ay Avro Bölgesi verilerinde kısmi gerilemeler sürpriz olmayacaktır. Avro Bölgesi PMI'ların fiyatlara dahil olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye
TSİ 10:00 Tüketici Güven Endeksi, Mayıs (beklenti 66,1 önceki 65,4)
TSİ 12:00 ZEW Doğu Avrupa Endeksi, Mayıs

Tüketici güven endeksi, Nisan ayında Mart'taki 6 yılın en düşük seviyesinden 65,35'e yükselmişti. Endeksin TL'deki oynaklıktan dolayı sınırlı bir toparlanma gerçekleştirdiği görülüyor. Ek olarak iç talep üzerindeki baskının azalarak da olsa devam ettiğini gözlemliyoruz.

Bununla birlikte diğer öncü göstergelerin de ikinci çeyreğe pozitif başlamasını olumlu buluyoruz ve Mayıs ayında da endekslerin bu görünümünü sürdürmesini bekliyoruz. Seçim sonrasında yurtiçine ait belirsizliğin rafa kaldırılmasıyla birlikte ertelenmiş talebin katkısıyla güven endekslerindeki toparlanmanın daha da belirginleşmesi muhtemel. Mevsimselliğin etkisiyle gerileyecek olan enflasyonda beklentilere pozitif katkı sağlayacak bir başka etmen olarak öne çıkıyor. Son olarak gerek sanayi üretimi gerekse bütçe tarafındaki iyileşmede (vergi gelirlerinin kayda değer artışı) iç talep açısından özellikle yılın ikinci yarısı için ümit vaat ediyor. Bununla birlikte kurun 2,70'li seviyelerden hızlı bir şekilde şu anki 2,60'lı seviyelere gevşemesine rağmen Merkez Bankası'nın bugünkü karar metninde de vurguladığı döviz kurlarında yaşanan oynaklık beklentilerde risk oluşturacak ana etmen olmayı sürdürüyor.

Avro Bölgesi
TSİ 17:00 Avrupa Komisyonu Tüketici Güven Endeksi, Mayıs (beklenti -4,8 önceki -4,6)

Kriz sonrasında Avro Bölgesi'nde tüketici güveni geçtiğimiz ay en üst seviyesine ulaşmıştı. Bununla birlikte bu ay başında yaşanan tahvil piyasasındaki dalgalanma nedeniyle tüketici güveninin de ZEW endeksi gibi bir miktar gerilemesi söz konusu olabilir. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor ki aynı süreçte Avro değer kazandı ve Avrodaki değer kazançları tüketicilerin alım gücünü olumlu etkilediği için tüketici güvenine pozitif yansıyabiliyor. Eğer endekste gerileme görülürse Avrodaki değer kaybı süreci teyit edilecektir. Avrupa Merkez Bankası da diğer güven endeksleriyle birlikte konuyu ele alarak 3 Haziran toplantısında varlık alım miktarına yönelik ayarlama sinyallerini kamuoyu ile paylaşabilir.

ABD
TSİ 15:30 Chicago FED Ulusal İktisadi Faaliyet Endeksi, Nisan (beklenti 0,00 önceki -0,42)
TSİ 17:00 Conference Board Öncü Gösterge, Nisan (beklenti %0,3 önceki %0,2)
TSİ 17:00 Philadephia FED Reel Kesim Güven Endeksi, Mayıs (beklenti 8,0 önceki 7,5)
TSİ 17:00 İkinci El Konut Satışları, Nisan (beklenti 5,23 mn adet önceki 5,19 mn adet)
TSİ 18:00 Kansas City İmalat Endeksi, Mayıs (beklenti -4 önceki -7)

Bir önceki ay -0,42 ile beklentilerin altında kalan Chicago bölgesindeki genel ekonomik faaliyeti ölçen endeksin bu ay 0 olarak açıklanması bekleniyor. Nisan ayındaki diğer verilere baktığımızda birçoğu beklentilerin altında kaldı. Nisan ayına ait sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, Michigan tüketici güven endeksi ve New York FED endeksi verilerinin tamamı aşağı yönlü sürpriz yaparak sert kış koşulları ve güçlü Doların ekonomik aktivite üzerindeki olumsuz etkilerinin halen devam ettiğini gösterdi. Bu veriler ışığında Chicago FED endeksinin de beklentilerin altında kalma olasılığı oldukça yüksek.

Diğer

İngiltere'de TSİ 11:30 Perakende Satış verisi açıklanacak.

Meksika'da TSİ 16:00'da birinci çeyrek büyüme verisi açıklanacak.

Güney Afrika Merkez Bankası gün içerisinde faiz kararını açıklayacak.

FED / ECB Konuşmacıları

TSİ 21:00'de FED Başkan Yardımcısı Stanley Fischer konuşuyor olacak.''

ZİRAAT YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)