E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar yarın bu verileri izleyecek---

Piyasalar yarın bu verileri izleyecek

Piyasalar yarın bu verileri izleyecek
12 Mayıs 2015 - 17:57 borsaningundemi.com

Yurt içi ve yurt dışı piyasa gündeminde büyüme ve sanayi üretimi rakamları yer alıyor

Ziraat Yatırım tarafında hazırlanan Veri Dürbünü raporunda yurt içiç ve yurt dışı piyasalarda yarın yer alacak gündem maddeleri, ve değerlendirmeler yer aldı. Raporda şu görüşlere yer verildi:

''Çin
TSİ 08:30 Sınai Üretim, Nisan (beklenti %6 yıllık artış önceki %5,6 yıllık artış)
TSİ 08:30 Perakende Satışlar, Nisan (beklenti %10,4 yıllık artış önceki %10,2 yıllık artış)


İlk çeyrekte %7 ile son 6 yılın en düşük büyüme performansını gösteren Çin'de ikinci çeyreğe ait ilk sanayi üretim verisi açıklanıyor. İlk çeyrekteki zayıf performans sonrası büyümeyi desteklemek için Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarında ve politika faizinde indirime gitmişti. Ancak bu adımların etkilerinin hissedilmesi için henüz erken. Sanayi üretiminin öncüsü olan PMI verilerine baktığımızda HSBC PMI nisan ayı için sektörde daralmaya işaret ederken, resmi PMI 50,1 ile sınırlı bir büyümeye işaret etmişti. Çin'de ekonomik aktiviteyi ölçmek için kullanılan bir diğer veri ise hammadde fiyatları. Özellikle bakır fiyatlarında nisan ayında aylık bazda %1'in üzerinde bir artış kaydedildiği göz önünde bulundurulursa Çin sanayi üretiminde sınırlı da olsa bir canlanma görülebilir. Bununla birlikte hammaddelerdeki dinamikler Çin stokları ile de ilgili olabilir ve reel ekonomiye yansıması sınırlı kalabilir. Ancak Çin MB'nin genişlemeci adımlarına rağmen önümüzdeki dönemde Çin'in büyümesi üzerinde olumsuz baskı oluşturabilecek etkenler halen mevcut:
Bunlardan ilki kurumsal kredi artış hızının şirketlerin yüksek borçluluk oranlarından dolayı düşük seviyelerde olması ve büyümeyi yeterince destekleyememesi,
 
İkincisi Çin'in Yuan'ın rezerv para olarak kullanılabilmesi ve IMF'in SDR sepetine dahil edilmesi için para biriminin değerini düşürecek adımlar atılmak istememesi, bunun sonucunda rekabet gücünün azalması ve ihracatın yeterince güçlü artış kaydedememesiBu sebeple merkez bankasından önümüzdeki dönemde hem politika faiz oranında hem de zorunlu karşılık oranlarında yeni indirimler görebiliriz. Ayrıca ekonomi içinde önemli yeri olan konut piyasasını canlandırmak için de yeni önlemler görmememiz oldukça muhtemel.

ABD
TSİ 15:30 Perakende Satışlar, Nisan (beklenti: %0,2 aylık artış önceki: %0,9 aylık artış)
TSİ 15:30 İthalat Fiyat Endeksi, Nisan ( beklenti %0,3 aylık artış  önceki %0,3 aylık azalış)


ABD için haftanın en önemli verisi Perakende Satışlar olacak. Şu ana kadar açıklanan otomotiv verileri tüketim tarafında verinin zayıf tarafta gerçekleşebilme riskine işaret etmekte. Bununla birlikte Dolar'daki zayıf veri fiyatlaması Dolar'ın güçlü verilere daha hassas tepki verebileceği anlamına gelmekte. Piyasa beklentisinin Mart ayının aksine mütevazı seviyelerde olması sürpriz faktörünün Dolar'dan yana kalmasını sağlayabilir. Bugünkü JOLTS verisi Mart İstihdam Raporu'ndaki zayıflamayla uyumlu gerçekleşti. Pazartesi günü İstihdam Piyasası Koşulları Endeksi dip seviyeye ulaşmış olabilir. Yılın ikinci çeyreğinde ABD'de iktisadi faaliyetin toparlanması mümkün. Buna karşın toparlanma geçen seneki kadar güçlü gerçekleşmeyebilir. Bunun sonucu olarak da verim eğrisi dikleşme eğiliminde. Bu da risk iştahı açısından yaz aylarının Gelişmekte Olan Ülkeler için daha iyi geçmesini sağlayabilir.

Avro Para Birliği

Avro Bölgesi 
TSİ 12:00 GSYH, 1. Çeyrek (beklenti %0,4 çeyreklik artış önceki %0,3 çeyreklik artış)
TSİ 12:00 Sınai Üretim, Mart (beklenti %0,0 aylık artış önceki %1,1 artış) 
TSİ 14:30 Avrupa Merkez Bankası Para Politikası Toplantı Tutanakları

Almanya
TSİ 09:00 TÜFE, Nisan (beklenti %0,1 aylık azalış önceki %0,1 aylık azalış)
TSİ 09:00 GSYH, 1. Çeyrek (beklenti %0,5 çeyreklik artış önceki %0,7 çeyreklik artış)


Yarın Avro Bölgesi ve onun lokomotifi olan Almanya'nın büyüme verisini takip edeceğiz. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde %0,7 büyüyen Almanya'ya karşılık Avro Bölgesi %0,3 büyümüştü. İlk çeyrekte öncü göstergelere göre (PMI, güven endeksleri…) beklenenin üstünde performans sergileyen ekonominin gidişatı büyüme verileriyle teyit edilecek olması açısından önemli. Bir de İspanya'nın %0,9 ile birinci çeyrekte oldukça iyi performans göstermesi sonrası veriler daha kayda değer oldu. Genel olarak zayıf Avro'nun ihracatı artırması ve düşük petrol fiyatlarının hanehalkı harcamalarına destek vermesi beklenmekte. Bununla birlikte aşağı yönlü risk açısından fabrika sipariş verisi büyümenin tahmin edilenin bir miktar altında kalabileceğine işaret etmekte.
 
Almanya'da öncü verilere göre enflasyon Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre %0,4'e yükselerek beklentiler doğrultusunda artış kaydetmişti. Nihai verinin de aynı rakamı alması bekleniyor. Son dönemde petrol fiyatlarının yükselişiyle ve ekonomik verilerin iyi gelmesiyle birlikte Avro Bölgesi ülkelerinin deflasyon ortamından daha kolay çıkacağı düşünülüyordu. Bununda bir yansıması olarak tahvil piyasasında özellikle uzun vadede satışların belirginleştiğini görmüştük. Öyle görünüyor ki nihai değer güncellemeleri yeniden piyasayı hareket ettirecek hassasiyete ulaştılar. Eğer yarın nihai değer yukarı yönde güncellenirse 10 yıllıklarda satışın devamını getirebilir ve Avro'nun değerlenmesine neden olabilir.

İngiltere
TSİ 11:30 ILO İşsizlik Oranı, Mart (beklenti: %5,5 önceki: %5,6)
TSİ 12:30 Enflasyon Raporu

Genel seçimlerin tamamlanması ve Muhafazakarlar'ın tek başına iktidara gelmesiyle İngiltere'de siyasi belirsizlik ortadan kalktı. Bunun sonucu olarak Sterlin güç kazanma eğiliminde. İkiz açık veren bir ülkenin para biriminin bu kadar güç kazanması olası risklere işaret etmekte. Yarınki Enflasyon Raporu'nda merkez bankası başkanı Mark Carney'in açıklamaları ve kurumun yeni projeksiyonları Sterlin'in yönünü çizmesini sağlayacak.

İşsizlik oranının %5,6 oranına kadar gerilemesi ekonominin mevcut çıktı açığı ve doğal işsizlik oranına yönelik güncellemeler görmemize neden olabilir. Bütçe açığını sıkı maliye politikasıyla çözme arayışındaki Muhafazakar iktidarın ekonomik büyüme için para politikası tarafında kompanse edilmesi gerekebilir. Bu nedenle çıktı açığı ve doğal işsizlik oranındaki olası güncellemeler piyasanın merkez bankasının uzun süre genişlemeci kalabileceğine ve faiz artırımının öteleneceğine yönelik fiyatlamaya geçmesine neden olabilir.

Buna karşılık eğer ekonomi yönetimi Sterlin'deki mevcut seyirden memnunsa referans açısından işsizlik oranı yerine işgücüne katılım oranını kullanmaya başlayabilir. Bu durumda bankanın varsayımlarında ciddi bir değişikliğe gitmesine gerek kalmayabilir. Referans değişkenle ilgili adımlarda Sterlin mevcut seyrini sürdürebilir.

Diğer

TSİ 00:00'da Güney Kore Nisan Ayı İhracat Fiyat Endeksi, TSİ 02:00'de Nisan ayı İşsizlik Oranı açıklanacak.

TSİ 00:05'te Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Wheeler konuşacak ve TSİ 01:45'te gıda enflasyonu açıklanacak. 

TSİ 09:45'te Fransa birinci çeyrek büyüme verisini açıklayacak.

TSİ 10:00'da Macaristan ve Romanya birinci çeyrek GSYH verilerini açıklayacaklar.''
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Realist12 Mayıs 2015 20:59

    Herşey göstermelik, zira SPK bilinçli olarak YY ları borsadan uzaklaştırdığı gibi gelmelerini de kesinlikle istemiyor. Bu sayede mevcut yabancıların ve oyuncuların çok büyük orandaki sermayeleri BİST ten bir türlü ayrılamıyor. Yeni yabancı yatırımcı getiremiyen eski BİST başkanının siyasete atılması ve uçuk endeks son derece haklı olduğumu gösteriyor diye düşünüyorum! Özellikle yabancıların uzun yıllar sabırlı olması gerekiyor.