E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan merakla beklenen korona virüs tedbirlerini açıkladı. Piyasalarda tam kapanmanın uygulanacağına dair olasılıkların piyasalar üzerinde baskı unsuru oluşturduğunu görmüştük.
Genel kapanmadan ziyade kısmi kapanmaya gidilmesi ile viop akşam senasında yukarı yönde fiyatlamalar hız kazandı. Dolayısıyla yeni günde de BIST100 tarafında güne pozitif bir başlangıç yapılacağını bekliyoruz. Peki, kısmi kapanma önlemlerine yönelik detaylar nelerdi?
Öncelikle hafta sonu sokağa çıkma yasağının sürmesinin yanında hafta içi sokağa çıkma saatleri akşam 19.00 ve sabah 05.00 arasında uygulanacak.
Zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecek.
Yeme içme hizmeti veren kafe, kıraathane, lokal, çay bahçesi, spor salonu, benzeri mekanlar faaliyetlerine bayram sonuna kadar ara verecek. Sınav sürecinde olan 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi hariç tüm kademeler uzaktan eğitimini sürdürecek, 65 yaş üstü ve 18 yaş altı toplu taşıma kullanamayacak.
Küresel tarafta ise ABD Mart ayı enflasyon verileri en önemli gündem maddesiydi. Yıllık enflasyon %2.6 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve son 2.5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bunun yanında gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları da (çekirdek enflasyon) beklentilerden daha iyi performans gösterdi ve aylık bazda %0.3 ve yıllık bazda %1.6 artışı işaret etti. Veriler Mart ayında devreye giren destek paketinin olumlu katkısını yansıtıyor. Ayrıca ABD’de aşılama hızı da diğer gelişmiş ülkelere göre yüksek kabul edilebilir. Bu sayede enflasyonda FED’in beklentilerine paralel olarak yukarı yönde ivmenin devam etmesi olası. Tabii bu durumda akıllara FED’in beklenilenden daha erken sıkılaşmaya gitme ihtimalini getiriyor. Beklentiler faiz artırımının 2023 yılında olacağına yönelik olsa da özellikle enflasyon ve istihdam verilerine yönelik güçlü dataların gelmeye devam etmesi durumunda piyasalarda faiz artırım beklentilerinin 2022 yılına revize edildiğini görebiliriz.
ABD’de korona virüs aşısına yönelik önemli bir gelişme yaşandı. Federal sağlık ajansları 6 kişide kan pıhtılaşmasının gelişmesi sonrası Johnson and Johnson'ın tek dozluk korona virüs aşısının kullanımına derhal ara verilmesi çağrısında bulundu.
Aşısının uygulandığı 18-48 yaş arasındaki 6 kadında kan pıhtılaşmasında düzensizlik geliştiği belirtildi. Bu kadınlardan biri yaşamını yitirirken, bir kadının da hastaneye kaldırıldığı açıklandı. Bu konudaki yeni gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor.
Nüfusun aşılanmasına hız veren ABD’de bu süreci sekteye uğratacak gelişmeler, pozitif ekonomik beklentileri bozucu etkinin oluşmasına neden olabilir.
Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler aşı cephesinden gelen haber akışını fiyatlayarak yön bulmakta zorlandı.Çin ana karasında Shenzen ve Şanghay endeksler hafif yükseldi, Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksileri ise geriledi.Avustralya'da ise S&P/ASX 200 Endeksi yatay yakın pozitif bölgede seyretti.Singapur ekonomisi 2021 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 0.2 büyüme kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından tüm Türkiye’nin beklediği Ramazan ayına ilişkin yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı. Erdoğan, "Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulanmasına geçiyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bulut: Piyasa ve ekonominin şartları ne gerektiriyorsa Merkez Bankası o adımları atacak ve gereken kararlar alınacaktır-Hürriyet
ABD'li ilaç şirketi Johnson and Johnson'ın (J&J) ürettiği tek dozluk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının, kanda pıhtılaşmaya yol açtığı gerekçesiyle kullanımına ara verilmesi çağrısı yapıldı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ile Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan açıklamada, bazı hastalarda aşı uygulamasından 6 ila 13 gün sonra meydana gelen olağan dışı pıhtılaşma ile J&J'nin Kovid-19 aşısı arasındaki bağlantının araştırıldığı belirtildi.
ABD Başkanı Joe Biden göreve gelişinin 100'ncü günü olan 28 Nisan'da Kongre'de bir konuşma yapacak.
Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ), faiz oranında bir değişiklik yapmayarak, yüzde 0,25 olarak korudu.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, ECB'nin enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerine çıkmasına tolerans göstereceğini ifade etmesi gerektiğini söyledi.
Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, ABD ekonomisinin artan aşılamanın ve güçlü mali yardımın ardından bu yıl yüzde 5-6 büyüyebileceğini, ancak Fed'in ekonomiye verdiği desteği henüz geri çekmeyeceğini söyledi.
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Fed faiz oranlarının enflasyon üzerinde gerçek bir etki yaptığına inandığını söyledi. Barkin, faiz oranları yükseltilmeden önce varlık alımlarını azaltılmasını beklediğini de ifade etti.
ABD'nin gelir idaresi konumundaki kurumu IRS'in üyelerinden Charles Retting, ABD hükümetinin her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar vergiyi toplayamadığını söyledi.
• AC Asia ex, Japan % 0,54 alıcılı
• S&P 500 % 0,05 alıcılı
• Euro Stoxx 50 % 0,31 alıcılı
Yabancıların en fazla yöneldiği hisse senetleri
Günün önemli şirket haberleri 14/04/2021
Kiler GYO ve Çuhadaroğlu sorusu
Temettü yatırımcılığı ve hisseleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:35)