E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar umut dolu kârlar % 33 arttı---

Piyasalar umut dolu kârlar % 33 arttı

Piyasalar umut dolu kârlar % 33 arttı
21 Ağustos 2016 - 09:47 borsaningundemi.com

Borsadaki 162 imalat sanayi şirket bu yılın ilk yarısında 99 milyar TL satış yaptı, 7.3 milyar TL kâr elde etti. Zeynep Aktaş, piyasaları yorumladı.

Borsa şirketleri yılın ilk yarısına ait sonuçları kamuyla paylaştı. Açıklanan bilançolar imalat sanayi alanında ve ekonomide ilk yarının nasıl tamamlandığını da ortaya koydu. Şirketler satışlarını yüzde 5.58 oranında artırırken finansal giderlerindeki azalma ile kârlarını yüzde 33.2 oranında artırmayı başardı. 162 imalat sanayi şirketi ortalama yüzde 7 net kâr marjıyla çalıştı. Şirketlerin özvarlık kârlılıkları ise yüzde 8 oldu. 

Bilançoların açıklanmasıyla birlikte yatırımcıların ilk baktıkları kalem bilançonun en son satırında yer alan net kâr rakamı oldu. Vergiler çıktıktan sonra kalan bu rakam, aynı zamanda şirketin altı aylık mali performansının sonucununu gösteriyor. Kuşkusuz şirketlerin mali performansı değerlendirilirken döviz kurları, enflasyon, petrol fiyatları ve faiz oranlarındaki artışın da göz önünde bulundurulması gerekiyor. 

Varlıklar % 11 arttı
Bu yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre döviz sepeti yüzde 7 artış gösterirken TÜFE’deki artış yüzde 7.64 seviyesinde gerçekleşti. O/N repodaki artış oranı ise yüzde 7.72 oldu. Bu göstergelerle birlikte değerlendirildiğinde imalat sanayi şirketlerinin satışlarında meydana gelen artışın enflasyon ve kur artışı karşısında eridiği düşünülebilir. Ancak şirketler enflasyon ve kur artışına karşın kârlarını artırmayı başardılar. Bu başarıdaki en önemli etken faaliyet dışı finansal giderler kaleminde meydana gelen azalma. Firmaların faaliyet dışı finansal giderlerini düşürmesine bağlı olarak dönem sonu kârları da arttı.
162 imalat sanayi şirketinin varlıkları geçen yılın ilk yarısında 202 milyar TL seviyesindeyken bu yılın aynı döneminde 224 milyar TL’ye yükseldi. Özvarlıkları ise 82 milyar TL’den 90 milyar TL’ye çıktı. Toplam varlıklar ve özkaynaklar yüzde 10’un üzerinde artış gösterdi. Varlıkların ve özsermayenin yüzde 7.6 seviyesinde olan enflasyon oranının üzerinde artış göstermesi olumlu olarak değerlendirilmeli. borsada işlem gören 162 imalat sanayi şirketinin kaynaklarının 56’sı yabancı kaynaklardan temin ediliyor. Daha açık bir ifadeyle şirketler yüzde 56 kredi kullanarak finansmanlarını sağlıyor. Özkaynak ve kredi kullanımındaki artışı takip edildiğindeyse toplam borçlardaki artış oranı yüzde 12.0 olurken özkaynaklardaki artış yüzde 10 olarak gerçekleşti.

60 milyar TL’lik ilk 10
İmalat sanayinde yer alan şirketlerden en yüksek satışı gerçekleştiren 10 şirket toplam 60 milyar TL ciro elde etti. Bu tutar sektörde gerçekleştirilen toplam satış tutarı olan 99 milyar TL’nin yüzde 61’ine denk geliyor. 
Bu arada Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş’ın satışlarının yüzde 16 azaldığı gözleniyor. Firmanın net kârı yüzde 58 azaldı. Bu azalma petrol fiyatları ile doğrudan ilintili. Şirketten yapılan açıklamada, “Satış miktarı ve dolar kurundaki artışa rağmen, petrol fiyatlarının geçen yılın yüzde 31 aşağısında olmasının etkisiyle satış hasılatı 2015 yılının yüzde 16 altında gerçekleşmiştir” denildi. 
Uluslararası rafineri marjlarında ki zayıf performansa karşın kapasite kullanımını artıran Tüpraş, yılın ilk yarısında tam kapasiteyle çalıştı.

Türkiye notu korudu hava olumluya döner
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “BBB-“ olarak “yatırım yapılabilir” seviyesinde korudu. Ancak görünümü “durağan”dan “negatif”e çekti. Fitch’in görünümü negatife çekmesine rağmen yatırım yapılabilir ülke notunu koruması oldukça önemliydi. 
Moody’s’in Türkiye’yi kredi notunun “düşüş için” incelemeye almasının ardından Fitch’in de not görünümünü aşağı çekmesi, önümüzde kritik bir sürecin varlığını gösteriyor. Her iki kurum da yatırım yapılabilir ülke notunu koruyor. Bu olumlu değerlendirilse de kaygılarının da arttığını göz ardı etmemek gerekiyor. Bu noktada ekonomiyi canlandıracak teşviklerin korunmasının yanı sıra hukuk sisteminin güvenliğinin tesis edilmesine dair gelişmeler kaygıların önemli ölçüde giderilmesine imkan tanıyacaktır. Özellikle önümüzdeki 12-18 aylık sürecin iyi değerlendirilmesi neticesinde sıkıntıların aşılması mümkün olabileceği gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının bakış açıları da olumluya dönebilecektir. 

Risklere vurgu yapıldı
Kredi kuruluşlarının yaptıkları değerlendirmelere baktığımızda ekonomik değerlendirmelerden daha fazla politik risklerin öne çıktığını görüyoruz. Fitch de benzer şekilde cuma akşamı yaptığı açıklamada özellikle politik risklere dikkat çekti. Raporda 15 Temmuz darbe girişiminin ilerleyen dönemde siyasi istikrarsızlığa neden olabileceği endişesi üzerinde duruldu. Bununla birlikte Fitch’in bir sonraki değerlendirmesine kadar hükümetin risk olarak değerlendirilen noktalarda atacağı adımlarla birlikte kaygıların giderilmesi mümkün. 
Siyasi istikrarla birlikte temin edilecek güven ortamı, yapısal reformların devam etmesine imkan sağlayacaktır. Buna bağlı olarak da kredi kuruluşlarının not görünümüne ilişkin kaygılarının geride kalması mümkün olabilecektir.  

Fitch sonrası piyasa ne olur
Fitch Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyede korudu ancak görünümünü negatife çekti. Açıklama sonrasında dolar kuru 2,9315’e kadar yükseldi ve ardından yeniden 2,9290 seviyesine geriledi. Kurda yaşanan gevşeme olumlu. Bu durum pazartesi günü bist 100 Endeksi’ne ve hisse senetlerine de yansıyabilir. Endeksin 78.000 seviyesinin üzerinde tutunması halinde  yeninden 82.500 seviyesine doğru atak yaşanabilecektir. Bu olasılıkta ilk direnç 78.750 seviyesinde bulunuyor. 
Not görünümünün negatife dönmesi nedeniyle gelebilecek olası satışlar dip seviyelerde alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Söz konusu değerlendirme yabancı yatırımcının piyasadan çıkmasına yol açacak bir sonucu doğurmuyor. 

Gözler yine ABD’de
Not görünümünün aşağı çekilmesi tepki satışlarıyla bir miktar endekste gerilemeye neden olsa da nihayetinde ülke notunun korunması, tekrar yönünü yukarı çevirmesine imkan sağlayacak ortamı yaratıyor. 
Bu hafta FED’in geçtiğimiz temmuz ayında yaptığı toplantıya ait açıklanan tutanaklar Gündemkonusuydu. Görüldüğü kadarıyla Fed üyeleri faiz konusunda farklı görüşlere sahip ve bazıları faiz artırımına olumlu yaklaşıyor. Bu bakış açısı zaten basına verilen demeçlere de yansıyor. Fakat büyüme ve enflasyon verileri bu olasılığın hâlâ düşük olduğuna işaret ediyor. 
Önümüzdeki hafta ise ABD’de Jackson Hole toplantıları var. Burada gerek Fed Başkanı Yellen’ın gerekse diğer ülke merkez bankalarının başkanlarının açıklamaları takip edilecek. Aynı şekilde 23 Ağustos’ta TCMB para politikası toplantı var. Toplantıda üst bantta 25 baz puanlık bir faiz indiriminin gelmesi sürpriz olmayacaktır. Bu olasılığın gerçekleşmesi halinde iki yıllık bileşik tahvil faizlerinin de yüzde 9’un altını inmesi mümkün olabilecek. Ancak kalıcı olup olmaması enflasyondaki yönelime bağlı olduğunu göz ardı etmemeli. ZEYNEP AKTAŞ - MİLLİYET

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • abbidik gubidik21 Ağustos 2016 18:35

    dostum, onlar aradaki komisyoncu, volatile olsun da cepleri dolsun,, i,şleri güçleri manipülasyon.. doğrudur, belik satış da gelebilir, ama tavsiyem; her zaman bu tezviratrçıların ahkamlarına göre pozsiyon almamandır..

  • mt21 Ağustos 2016 17:46

    Borsanın gidecek mecali yok. Kündeye hazır olun. 76065 i de unutmayın. Bunları mağdur ky.lar için yazıyorum. Çakallar zaten inerken de çıkarken de kazanıyor.

  • ismail Midiliç21 Ağustos 2016 14:33

    Cüneyit Paksoy satıs gelir diyor pazartesi

  • yatırımcı21 Ağustos 2016 12:39

    bukadar ciroya(ciroda kımik gerçide) bu karlar çok komik ve hiçte iyi değil.devede kulak misali...bu karlarmı Türkiyeyi kurtaracak...