E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çok sevimsiz olsa da şu sıralarda yatırımcıların kendilerine sorduğu soruların başında piyasaların terör saldırılarına neden negatif tepki vermediği geliyor. Charles Schwab tarafından hazırlanan ve endekslerin saldırılardan ne kadar süre sonra toparlandığını gösteren bir çalışma ortalama 2,8 haftaya işaret ediyor. Birkaç ana olayı çıkardığınızda çok daha kısa bir süreden bahsettiğimizi görebiliyoruz. Biraz daha akademik bir çalışma ise Sanjay Kumar ve Jiangxia Liu tarafından önceki yıllarda yapılmıştı. Bu çalışmaya göre, ki bazı noktalar mantık yürütülerek de bulunabilir, saldırıların etkili olup olmaması çeşitli unsurlara dayanıyor:
*Terör saldırılarının yarattığı doğrudan finansal kayıplar genelde küçük oluyor ve hemen hiçbir saldırı temel finansal durumu etkileyecek kadar büyük değil. Büyük saldırıların etkisi ise ülkenin GSYH'sine bağlı. Gelişmiş ekonomi ve borsalarda bu nedenle büyük bir satış söz konusu olmuyor.
*Büyük ekonomilerde saldırılar terör ile savaşmak için yeni kaynak ihtiyacı yaratmıyor. Sadece belirli sektörlerden terör odaklı sektörlere bir kayma oluyor. Küçük ekonomilerde ise gelişmeye yönelik kaynaklar azalıyor ve dış yatırım büyük ekonomilere kaçıyor.
*Büyük ekonomilere olan bir saldırı küçük ekonomileri daha fazla etkileyebiliyor. Ticaret kanalı üzerinden bakıldığında, ABD'ye olan bir saldırının etkileri Hindistan üzerinde daha etkili olurken Hindistan'da yaşanan bir saldırı ticaret kanalı üzerinden ABD'yi etkilemiyor. Çalışma küçük ülkelerin borsasında yüzde -2,5'lik bir etki öngörüyor.
*11 Eylül sonrasında ise saldırıların borsalar üzerindeki etkisi daha artıyor ve altı günlük dönemde ortalama kayıp yüzde 0,12'den yüzde 0.70'e yükselmiş. Bu tarih, terör saldırılarının kalıcı olabileceğinin anlaşılması ile değerleme modellerine girmeye başladığı tarih olabilir. Ancak bu aynı zamanda söz konusu saldırıların sürpriz etkisinin de giderek kaybolmaya başladığını ve piyasaları etkilemediğini de gösteriyor olabilir.
*Bir başka çalışma ise Pearl Harbour saldırısında Dow Jones'un yüzde 2,75 düşerken 11 Eylül'de yüzde 7,14 düşmesine dikkat çekiyor.
*Ancak bankacılık sistemi daha sağlam olan veya daha hızlı desteklenen ABD'de saldırı neticesinde sektör genel piyasadan daha az düşerken diğer ana ekonomilerde bankacılık çok daha fazla değer kaybediyor. Bu nedenle ABD'de toparlanma da daha hızlı oluyor. 2008 krizi terör saldırısı olmasa da bugün ABD'nin görece toparlanmış olması da aynı dinamik kaynaklı. Maalesef terör saldırılarında da endekslerin tepkisi ve sonrası finansal sektörün ağırlığı/sağlığına bağlı.
Şu ana kadar terör saldırılarında tüketicilerin harcamalarını kalıcı kısmaktan ziyade ertelediğini gördüğümüz için borsalarda kalıcı bir düşüş olmadığı görüşü de var. Ancak içinden geçtiğimiz dönemde hem global saldırıların artması tüketici yaklaşımını değiştirebilir hem de saldırıların "politik etkisi" konusu daha önce bu kadar öne çıkma potansiyeline sahip değildi. Nitekim Belçika saldırısı Trump/Cruz veya Le Pen gibi liderler/partileri daha da öne çıkarırken Brexit konusunu da etkileyecek güce sahip. Zaten pounda olan etkisini hemen görüyoruz. Toparlarsak piyasaların bu konuyu fiyatladığı üç ana dönem olduğunu düşünüyorum:
* 11 Eylül öncesi - son derece düşük bir fiyatlama
* 11 Eylül sonrası - ilk etki çok yüksek, daha sonra "bilinen" riskler arasına girdiği için etkisi düşük
* İçinden geçtiğimiz dönem; yani siyasete doğrudan yansıması ile etkinin insani ve finansal kayıpların çok ötesine geçebileceği dönem. Brexit bu risklerin en yakın olanı. Ardından ABD seçimleri (ABD'de bir saldırı olması durumunda politika ne yöne evrilir?) ve 2017yümda Avrupa ülkelerinde seçimler geliyor. Bu dönemde "fiyatlanmadı" değil "henüz fiyatlanmadı" demek daha doğru olacaktır.
Fortune Dergisi-Şant Manukyan
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:32)