E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin kredi risk primi CDS’leri 300 baz puan gerileyerek 400 baz puanın altında indi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın gerçekleştirdiği 3'üncü Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda dikkat çeken CDS hareketi yaşandı. Hareketin piyasaya yansımalarına dair genel bir değerlendirme yazısını Ekonomim'den Şebnem Turhan bugünkü köşesine taşıdı. İşte Turhan'ın yazısı:
Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinden önce 700 baz puanın üzerini gören Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi CDS geçen haftanın son işlem günü 400 baz puanın altını gördü. Kasım 2021’den bu yana ilk kez 400 baz puanın altına inen CDS’te geçen haftanın ilk dikkat çeken hareketi ise Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ilk enflasyon raporu sunumunda gerçekleşti. Ekonomistler Başkan Erkan’ın sunumu boyunca CDS fiyatlamalarını eski başkan Şahap Kavcıoğlu’nun 4 Mayıs’taki enflasyon raporu sunumuyla karşılaştırdı. Kavcıoğlu döneminde CDS fiyatlamaları 500 baz puanın üzerinde seyretmişti. Uzmanlar, olumlu havanın devamı için ise ekonomi programının gerekliliğine işaret etti.
CDS'E VURGU
Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan hemen önce 700 baz puanın üzerine çıkmıştı. 2022 Temmuz ayında ise 900 baz puanın üzeri görülmüş ve 20 yılın zirve seviyeleri kaydedilmişti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeni ekonomi yönetimiyle birlikte ise CDS’lerde aşağı yönlü hareketler gözlenmeye başladı. Hatta Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de CDS’teki düşüşe dikkat çekti. Erkan, enflasyon raporu sunumunda risk priminde hazirandan itibaren belirgin bir düşüş eğiliminin başladığını dile getirerek şöyle konuştu: " Risk primine baktığımızda olumlu bir görünüm söz konusu. 5 yıl vadeli CDS primi, yurt içi belirsizliklerin etkisiyle mayıs ayında 700 baz puanın üzerine çıkarak bu yılın zirve seviyesine ulaşmıştır. Hazirandan itibaren belirgin bir düşüş eğilimi başlamış ve bugün itibarıyla 435 puan düzeyine gerilemiştir. Risk primlerindeki düşüşle birlikte, haziran ayından itibaren 1.5 milyar doları aşan net portföy girişi gerçekleşmiştir.” Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda rasyonel politikaların meyvelerini vermeye devam ettiğini belirterek “Mayıs ayında 700 baz puana yükselen CDS’ler (risk primi – Türkiye’nin dolar cinsinden kredi kredi riskini gösteren beş yıllık kredi temerrüt takası) bugün 400 baz puanın altını gördü” dedi.
PİYASALAR OLUMLU KARŞILADI
Yeni ekonomi yönetiminin dikkat çektiği CDS fiyatlamalarının enflasyon raporu sırasındaki hareketine ilişkin analizi ise eski Merkez Bankası Ekonomisti İbrahim Ünalmış yaptı. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünalmış, 2018 yılında Merkez Bankası’ndan ayrılmasından önce başkanların konuşması sırasında anlık CDS fiyatlamalarını takip edip raporlaştırdıklarını ve başkanlara sunduklarını hatırlattı. Ünalmış, Başkan Erkan konuşurken CDS’te geri çekilmenin yaşandığını vurgulayarak şunları söyledi: “Merkez bankası yöneticilerinin açıklamaları sırasındaki yüksek frekanslı piyasa hareketlerini takip ederiz. Merkez bankasının görev ve sorumlulukları açısından doğru adımların atılacağını gösteren mesajlar piyasalar tarafından olumlu karşılanır CDS düşer. Aksi yöndeki mesajlar CDS’in artmasına neden olur. Şahap bey döneminde verilen büyüme odaklı, enflasyonu geri plana iten mesajlar piyasalar açısından olumsuz karşılandı. Gaye Hanım’ın enflasyon konusunda gerçekçi ve tutarlı mesajlar vermesi piyasa tarafından olumlu karşılandı.”
PROGRAM EKSİKLİĞİ
Cuma günü Merkez Bankası başkan yardımcılıklarına üç atama yapıldı. Başkan yardımcılıkları atamaları da CDS’in 400 baz puanın altına gelmesinde etkili oldu. Ancak tüm bunlara rağmen ekonomistlerin hepsi aynı fikirde değil, olumlu adımlar olduğunu vurgulayan ekonomistler program eksikliğine dikkat çekmeye devam ediyor. Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, sistemin aynı sistem olduğunu dile getirerek “3 veya 5 kişi değişmiş tamam, güzel. Bütünlüklü program var mı? Bilmiyorum. İktisatçıların en büyük palavrası: ‘bundan sonra farklı’” diye konuştu. Yine Prof. Dr. Fatih Özatay da “Para politikasının makule dönmesi için politika faizine ilişkin kırmızı ışığın kalkması gerekiyor. Yeter mi? Yetmez elbette. Faize ilişkin kırmızı ışık kalksa da makule dönüşü simgeleyen ekonomi programı olmadan ekonominin düze çıkması mümkün değil” dedi.
Merkez'den "parasal sıkılaşma" vurgusu
Merkez Bankası'na 3 yeni atama
Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Program mi dediniz.o ne oluyor.
Mehmet Şain sponsorluğunda, sunduğu "ibo şow" PROGRAMI reklamlardan sonra devam edecek... aHABERDE, KRALİ VAR KRALİ PROGRAMIN :D
Büyüme... esnaf 10 işçi çalıştırıyor. 11,400 + 5,000 sgk vb basit giderler 1 işçi : 16,400 gibi masraf. adam bunu kazanmak için 5 katı kadar ciro arttırmalı ki kar %20den 1 işçi maliyeti çıksın... işveren ciro arttırması için işçi+emekli tüketmeli. ama kira ödedikten sonra alışverişe insanların gücü yetmiyor.. bu durumda işveren , 1 işçi çıkartıp ödediği parayı kar gibi görerek cebine bırakıyor. diğer işçiler daha fazla çalışıp farkı kapıyor...ne oldu ? ciro arttı, kar var, büyüyoruz :D ... işçi talebi yok, işsizlik artıcak, işçiler bedava kira+gıda ya çalışacak. zaten okullar açılacak ekstra masraf ... işveren kredi çekse 100 alsa geriye 150 ödeyecek ... ee iş yoksa neden kredi çeksın ? tüketen toplum ortadan kayboluyor... Faiz indir/bindir kaçırdık treni NAS diye tartışırken. bireysel haciler artacak. 1 - 5 ay işiz kalan borç batağına düşecek, program hala yok
Vızzıt div
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:05)