Piyasalarda belirsizlik devam ediyor. Düşüş trendinden çıkamayan Borsa İstanbul seçim rehavetine yeniden girdi. Seçime gidilmesiyle birlikte dolarda ve euroda yeni rekorlar kırıldı.
Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı: Seçimin 1 Kasım’da yapılacağının bu hafta içinde kesinleşmesi piyasalarımız için belirsizliğin azalmasını sağlayacak. Borsada 72.700 seviyesi önemli. Dolarda Cuma günkü kapanış olan 2.91’in altına inilirse, sırasıyla 2.86, 2.81 ve 2.77 düzeyleri resmin içine girer
Erken seçime değil, “yenilenen seçime” gidiyormuşuz 1 Kasım’da… Erken ile “yenilenen” seçim arasındaki teknik farkları anayasa hukukçularına ve YSK’ya bırakarak bu kararın piyasalara ne getireceğine bakalım. Tartışmasız, önümüzdeki 50 işgünündeki belirsizlikler daha da artacak. Sanki belirsizlikler azmış gibi…
Geçtiğimiz hafta hem içeride hem de dışarıda oynaklığın (volatilitenin) zirve yaptığı bir haftaydı. Önceki hafta Uzakdoğu’da Çin’in “Yuan devalüasyonunun” artçılarının devam ettiği bir ortamda, içeride koalisyon seçeneklerinin tamamı “kadük” oldu. Salı günü Merkez Bankası da “donuklaşınca” piyasalar için “mükemmel fırtına” mevsimine girildi.
Dolar/TL kuru 3.0029, euro/TL kuru da 3.3476 ile tarihi rekorlarını kırdılar. İki yıllık gösterge tahvil bileşik getirileri yüzde 11.15 ile Mart 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine yükselirken, BIST 100 endeksi dolar bazında 2.528’lik kapanışı ile 20 Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Üstelik bizim piyasalarımızın kapandığında ABD piyasaları henüz daha yüzde 3.10 ile 3.52 arasında düşmemişti.
Sessizlik olabilir Bu hafta başında ABD borsalarındaki düşüşün önce Uzakdoğu’ya daha sonra da bizim piyasalarımıza yansıması olacaktır. Üç hafta önce diğer gelişen ülke para birimleri ve borsaları Fed’in faiz artışını fiyatlamaya başlamışken, bizim piyasalarımızı “koalisyon melekleri” bir süre korudu.
İki hafta öncesine kadar bu beklenti ile diğerlerinden pozitif ayrışmıştık. Geçtiğimiz hafta itibariyle koalisyon umutları sönüp, erken seçim ihtimali güçlenince bizim piyasalarımız bu sefer diğerlerinden önemli ölçüde negatif ayrıştı.
Seçimin 1 Kasım’da “yapılacağının” bu hafta içinde kesinleşmesi ve “netleşmesi” bizim piyasalarımız için bir anlamda belirsizliğin bir nebze de olsa azalmasını beraberinde getirecektir. Seçim sath-ı mahalline girilecek olması en azından bir belirlilik. Umudum odur ki bu kararla birlikte, silahlı çatışma ortamı ve piyasalar hani o sessizlik oyununda olduğu gibi “tıp” diyecek ve beklemeye başlayacaklar.
Parite nereye gider? Geçen hafta açıklanan Fed toplantı notları Eylül ayında da bir faiz artışı gelmeyebileceği fikrini güçlendirdi. Bu ortamdan en fazla faydalanan altın (hafta içinde değinmeye çalışacağım) ve euro oldu. Euro teknik olarak kritik 1.1375 seviyesinin dahi üzerinde bir kapanış yaptı. 1.1386 seviyesinden haftayı kapatan ‘euro’nun hafta içinde ilk aşamada 1.1415-25 ardından da 1.1460-75 seviyelerini test etme olasılığı var. Bu seviyelerden hem kârını cebine koymak isteyen, hem de euro yeterince yükseldi diyenlerce bir satış gelebilir. Eğer bu satışlar “yüklü” olur ise euronun yeniden 1.11’li seviyelere geldiğini görebiliriz. Eğer 1.1475 seviyesi günlük kapanışlar bazında da yukarı geçilecek olursa euronun 1.1810 seviyelerine kadar süren bir “düzeltme” dönemine girdiğini görebiliriz. Bu hafta için 1.1460-75 seviyesi karar seviyesi olacak.
Dolar yine rekor kırar mı? Erken/yenilenen seçim kararı belirsizliği azaltacağı; bu arada herhangi bir nedenle seçimlerin yap(tır)ılmaması gibi bir seçeneğin söz konusu dahi olmadığı varsayımıyla; geçtiğimiz hafta içinde görülen 3.0029 seviyesinin “zirve olduğunu” kabul edebiliriz.
Üzerine çıkılacak olur ise 3.12’lerin test edilebileceğine geçtiğimiz hafta başında değinmiştim.
Cuma günü teknik olarak önemli olan 2.9145 seviyesine oldukça yakın bir kapanış oldu. Bu seviyenin altına inilecek ve iki günlük kapanış bu seviyenin altında olursa sırasıyla; 2.8600, 2.8153 ve nihayetinde 2.7710 seviyeleri resmin içine girecektir.
Alıcı bulacaktır 2.8153 ve 2.7710’lu seviyelerden önce 3.00 seviyesini görmüş birçok piyasa katılımcısı, değişik seviyelerden alıcı olacaktır. Bu nedenle bu seviyelerin görülme ihtimalinin kısa vadede düşük olduğunu düşünüyorum.
BIST için kritik seviye 72.200 Bu hafta borsada 72.700 seviyesi önemli olacak. Bu seviye korunacak olur dolar/TL kurlarındaki baskı azalacak olursa dolar bazında da 2.60 seviyesinin üzerine çıkmayı başarabilirse BIST 100 endeksi bu hafta ABD borsalarına rağmen bir parça nefes alabilir. Yoksa işi çok zor. 2.50-2.60 dolar bazındaki seviyeler korunamaz ve eskilerin deyimiyle satışlar “şelale” olur ise (fiyata bakmaksızın satış) dolar bazında borsada uzun yıllardır görmediğimiz 1.80 doları konuşuyor olabiliriz. Eğer toparlanma olursa da bu hafta için dolar bazında 2.80 seviyesinin üzerine çıkılması hayli zor görünüyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.