E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye haftaya olumsuz veri akışı ile başlangıç yaptı. Yurt içinden gelen büyüme rakamlarına baktığımızda yıllık bazda 3. Çeyrekte yüzde 1.8 daralma söz konusu oldu. Büyüme detaylarına baktığımızda ise, hane halkı tüketim harcamaları yüzde 3.2 oranında daralma gösterdi. Kamu harcamaları ise, gelen daralmayı sınırlayamadı. Kamu harcamaları yüzde 23.8 artış gösterirken, son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelerin etkisi ile birlikte azalan ekonomik aktiviteyi desteklemeye yetmedi. Ayrıca büyüme metodolojisinde de değişikliğe gidildi. Yeni hesaplama yöntemiyle birlikte geçtiğimiz sene gelen büyüme rakamlarının revizyonları da yukarı yönlü gerçekleşti. 2015 yılı büyüme rakamarı yüzde 4'den 6.1'e, 2016 ilk çeyrek büyüme rakamları da yüzde 3.9'dan 4.5'e revize edildi. Büyüme rakamlarını değerlendiren Mehmet Şimşek ise, Avrupa Birliği (AB) ile uyum kapsamında Avrupa Muhasebe Sistemi 2010'a (ESA 2010) geçmesinin önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi. Yılın ilk 9 ayında yüzde 2.2 büyüme gösteren Türkiye, potansiyelinin altında kaldı.
Sabah saatlerinde açıklanan cari işlemler dengesinde, geçtiğimiz sene Ekim ayında 343 milyon Dolar açık veren Türkiye, bu sene 1.68 milyar Dolar açık verdi. Böylelikle toplam açık bu yıl için 33.8 milyar dolara yükseldi. Net hata noksan kalemi de 6.5 milyar dolar olurken, toplam açık 40 milyar dolar civarında gelmeye devam ediyor. Yükselen petrol fiyatları ve güçlü kurun etkisi bu yıl içerisinde pozitif sinyallerin gelemeyeceğine yönelik beklentimizi güçlendiriyor.
Petrol fiyatlarına baktığımızda ise, yukarı hareketin devam ettiğini görüyoruz. Haftasonu yapılan görüşmelerde OPEC üyesi olmayan ülkelerde 558 bin varil varillik üretim kısıntı yaparak, petrol fiyatlarını destekleyecekler. OPEC ülkeleri de 171. Toplantıda 8 yılsonunda üretimde azaltıma yönelik bir karar alınmıştı. Yaşanan pozitif hava sonrasında da petrol fiyatlarında yukarı hareket devam ediyor.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta ABD piyasaları açısından oldukça sakin geçti. Fiyatlamanın geenel olarak Avrupa Merkez Bankasından gelen genişleyici haberler ışığında gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Yeni haftada ise Çarşamba günü sonuçlandırılacak olan FOMC toplantısı piyasaların ilgi odağında olacak. Faiz artırımına inanan piyasalar yeni yılda bankanın nasıl bir yol izleyeceğine dikkat edecek. Paritede ise 1.0550 seviyelerinden destek bulan toparlanma akşam saatlerinde yeniden 1.0600 seviyelerine yerleşti. Eğer 1.0650'nin üzerinde kalırsak yükseliş ivmesi 1.0700 ve 1.0750 seviyelerini test etmek isteyebilir. Geri çekilmelerde ise 1.06'nın altında 1.0550 ve 1.0520 seviyeleri takip edilebilir. Yeni günde ise Avrupa'dan açıklanacak olan ZEW ekonomik hissiyatı verisi gün içi fiyatlamalara etki edebilir.
USDTRY
Yeni hesaplama yöntemiyle hesaplanan verilere göre, Türkiye 3.çeyrekte yüzde 1.8 daraldı. 2016 yılının 3.çeyreği 2009 küresel krizinden sonraki en olumsuz dönem olarak kayıtlara geçti. 15 Temmuz sonrası büyümenin sert bir biçimde düştü. Sanayi ve hizmet sektöründen eksi geleeceğini biliyorduk. Ancak son yıllarda büyümeyi adeta sürükleyen hane halkı harcamalarındaki yüzde 3.2'lik azalma dikkat çekici. Hane halklarında güvenin zayıfladığı bir döneme girmiş bulunmaktayız. Kamu harcamalarındaki artış ise yüzde 23.8 ile önceki dönemlere göre daha da artmış durumda. Kamu harcamaları olmasa daha zayıf bir büyüme görebilirdik. Kurda da açıklanan veri sonrası 3.50'den 3.55'e yükseliş gördük. FED faiz kararına kadar 3.45-3.55 bölgesinde hareket edeceğiz. Kurda 3.55 seviyesinin geçilmesi ile 3.60 görülebilir. Kısa vadeli destekler ise 3.4700 ve 3.45 seviyesinde.
GBPUSD
Bugün İngiltere tarafında Kasım ayı perakende satışlar ve enflasyon verileri açıklanıyor. Manşet enflasyona baktığımızda Ekim ayında yüzde 0.9'a gerilemesine karşın çekirdek enflasyonun da yüzde 1.2 seviyesine gerilediğini gördük. Kasım ayında ise manşet enflasyonun yüzde 1.1 ve çekirdek enflasyonun yüzde 1.3 gerçekleşmesi bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası da enflasyon raporunda tüketici fiyatlarınıın 2016 sonunda bankanın hedefi olan yüzde 2 seviyesine yaklaşmasını, 2017'de ise sterlindeki düşüş ve artan petrol fiyatlarıyla hedefin bir miktar aşılabileceği öngörülüyor. Kur ise haftanın ilk işlem gününe alıcılı başladı. Kurda yukarı yönlü baskının artması durumunda 1.27 seviyesinin üstünde 1.2750 ve son iki ayın zirvesi olan 1.2770 seviyeleri direnç olarak çalışabilir. Satıcılı seyirde ise 1.2650 -1.2600-1.2550 önemli destek seviyeleri. Hareket yukarı yönlü trendin alt bandı olan 1.2530-1.2500 bölgesinin üstünde kaldığı sürece toparlanma devam edebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları gap'li açılışın ardından haftanın ilk işlem gününü hafif satıcılı geçirdi. Piyasadaki genel havayı değerlendirmek gerekirse; son iki haftada yapılan anlaşmalar ile olumsuz beklentilerin tersine döndüğünü söyleyebiliriz. Ocak ayında başlamak üzere; OPEC üyeleri günlük 1.2 milyon varil, OPEC dışı üreticiler ise günlük 558 bin varil üretim kesintisine gitme kararı aldı. Uygulamanın Mayıs ayına kadar geçerrli olmasını ve kurulacak Denetim Komitesi ile ülkelerin üretim miktarının denetlenmesi bekleniyor. Burada dikkat edilecek hususlardan birisi ise ABD'li üreticilerin fiyatlardaki yükseliş ile üretimlerine ne kadarlık bir hız vereceği. OPEC ve OPEC dışı üreticilerin bu konuyu dikkate alarak, petrol fiyatlarını ABD'li üreticilerin daha fazla üretime geçeceği bir seviyeye çekmeyeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak ise 55.50-55.30 aralığı düşüş hareketinde takip edilecek ilk destek. Aşağı yönlü geçilirse 55.00 ve 54.60'a kadar gevşeme görülebilir. Toparlanmalarda ise 56.50 aşılırsa 57.00 ve 57.25 görülebilir.
ALTIN
Değerli metal son on ayın en düşük seviyesine yakın fiyatlanmaya devam ediyor. Altın fiyatlarının üzerindeki satış baskısını atamamasının önündeki en büyük engel ise güçlü duran dolar olarak karşımıza çıkıyor. Şimdiye kadar Fed'in Çarşamba günü gerçekleşecek olan toplantısında faiz artırımına gideceği beklentisiyle değer kaybeden altın fiyatlarında, bundan sonraki süreci 2017 yılınndaki faiz kararlarına yönelik söylemler belirleyici olacak. Teknik olarak baktığımızda ise düşüş trendi içerisindeki hareketin devam ettiğini görüyoruz. Aşağı yönlü hareketin devamında 1150 dolar destek seviyesinin aşılması satışlara hız kazandırabilir. Bu durumda 1140 Dolar takip etmemiz gereken diğer destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 1172 direncinin aşılması 1180 dolar direncine yükselişi beraberinde getirebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:11)