E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​Piyasalar parti yaptı---

​Piyasalar parti yaptı

​Piyasalar parti yaptı
03 Kasım 2015 - 05:47 borsaningundemi.com

Haziran seçimi öncesi yüksek ihtimal verdiği senaryonun, 1 kasımda gerçekleşmesi üzerine hızla fiyatlama yapan piyasalar coştu

Türkiye’de piyasalar, 2 Kasım sabahına oldukça hızlı başladı. Asya piyasalarında 2.84’lü seviyelere gerileyen dolar kuru, Türkiye’de piyasaların açılmasıyla önce 2.80, hemen ardından da 2.75’leri test etti. bist 100 Endeksi 79.409’dan kapattığı cuma gününün üzerine çıktı ve 84.354 puana yükseldi. Hisse senetleri ilk seansta yüzde 5.5’in üzerinde değer kazandı.

Şimdi gözler, hükümetin kurulmasında ve ekonomi yönetiminin belirlenmesinde olacak. Oluşan sert fiyat hareketleri, gün içi kar satışlarını getirebilir. Ancak önümüzdeki birkaç gün daha, piyasalardaki hareketli seyri görmeye devam edebiliriz.

Seçim sonuçları öncelikle banka hisselerine yansıdı. Banka hisselerinde yüzde 14’e varan yükselişler görüldü. Bir yıllık faiz oranı, bir günde banka hisselerinden kazanıldı. Banka hisselerinin aşırı düşmüş olması, dolar bazında hisselerin dip seviyelerde olmaları ve faizlerin gevşeme eğilimi, hisselere yönelik beklentileri güçlendiriyor. Hisseler, orta ve uzun vadede güçlü yükseliş potansiyeli taşıyor. Ancak sert fiyat hareketleri sonrasında düzeltmeler yaşanabilir.

Yeni ekonomi yönetimi

İlk fiyat hareketleri sonrasında piyasalar, hükümet kurulma sürecine ve yeni ekonomi yönetimine kilitlenecek. Yeni ekonomi yönetiminin belirginlik kazanması, yeni fiyatlamaları da beraberinde getirecektir. Piyasaların yakından tanıdığı Ali Babacan, Mehmet Şimşek gibi isimlerin yeni ekonomi yönetiminde olması, gerek yerli gerekse yabancı yatırımcılar için önemli olacak. Daha önce bilinen isimler olması nedeniyle, olumlu fiyatlamalar görülebilir.

Piyasalar, sürpriz sonucu ilk iki gün sert hareketlerle fiyatlıyor olacak. Ancak sonrasında izlenecek gelişmelerin başında, masada duran sorunlar gelecek. Barış süreci, Suriye ve İŞID, 15-16 Aralık FED toplantısı ve o zamana kadar gelecek olan veri akışı, global kaygılar, yapısal reformlar konusunda piyasalar ciddi beklenti içerisinde olacak. Ayrıca yurtdışı kurumların değerlendirmelerinde Türkiye’de etnik, mezhepsel ve dinsel ayrışmanın derinleşmesine yönelik endişelerin de korunduğu görülüyor.

Piyasalarda Ak Parti’nin tek başına iktidara gelmesi, 316 milletvekili alması ve referendum çoğunluğunu sağlayan 330 sandalye sayısını ya da doğrudan değişilik şansını tanıyan 367 sandalye sayısına ulaşamaması olumlu karşılandı. Ancak 330 sayısına oldukça yakın sonuçlar ortaya çıktı. Bu nedenle “başkanlık sistemi” masaya yeniden konulur mu şeklindeki tartışmalar gündeme gelebilir.

Doların muhtemel seyri

Yabancı yatırımcıları kredi derecelendirme kuruluşları değerlendirmelerinin yanı sıra risk primini de dikkatle izliyor.  Seçim öncesi 218 seviyesinde olan Türkiye’nin risk primi, seçim sonrası 314’e kadar çıkmıştı. 254 seviyesindeki risk primi, 2 kasımdaysa yüzde 7 gerilemeyle 234’e geriledi. Bu gerilemenin sürmesi, piyasalardaki ilgiyi de canlı tutar.

Dolar kuru da hareketliydi. Bir günde 2.91 seviyesinden 2.75’e kadar gerilerken, daha sonra yeniden 2.80 sınırına hareket etti. Kurda 2.80’in altında kalıcı bir hareket beklenmemeli. Yurtdışı konjoktür nedeniyle kurdaki yeni hareket eğilimi 2.80’in üzerinde oluşacaktır.

Ancak seçim sonuçlarının fiyatlanması, bir süre 2.80-2.70 bandında kalıcı olmayan hareketlerin görülmesini sağlayabilir. Böyle bir durum, alım fırsatı yaratacaktır. Yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesi, kurda yeni geri çekilmeyi ve bu fırsatı doğurabilir. Ancak sonrasında fiyatlamalar yeniden 2.80’in üzerinde gerçekleşir. Güçlü direnç seviyesi ise 2.85 olacak.

Borsa İstanbul hedefi

BİST 100 Endeksi, dolar bazında kritik eşik noktalarında bulunuyor. borsada hisse senetleri, benzer borsalara göre yüzde 10’un üzerinde iskontolu işlem görüyor. Bu nedenle önümüzdeki günlerde BİST’e ilginin devam ettiğini görebiliriz.

Özellikle kasım ve aralık ayında kredi derecelendirme kuruluşlarının yapacağı değerlendirmeler önemli olacak. Bu arada ekonomi yönetimi belirlenir, piyasalar yapısal reformların yapılacağına dair sinyali alırsa asıl coşku o zaman yaşanır. BİST 100’de 85.000-88.000 seviyeleri satıcılı bölge. Endeks için kritik deste noktası ise 80.000-81.000 aralığı. Endeksin 85.000 seviyesine doğru atakları, satışla karşılaşabilir. Ancak mevcut seviyeler, orta ve uzun vade için büyük fırsat sunuyor.

Ekonomi politikaları kritik önemde

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Ak Parti’yi tek başına iktidara taşıyan genel seçim sonuçlarının kısa vadede siyasi belirsizliği azalttığını, ancak kredi notuna temel etkiyi, yeni hükümetin ekonomi politikalarının belirleyeceğini kaydetti. Moody’s tarafından yayımlanan kısa değerlendirmede, “AKP’nin ikinci parlamento seçimlerinde çoğunluğu kazanması kısa vadede siyasi belirsizliği azaltıyor. Ancak, ülkenin kredi notunun niteliğine etkisi yeni hükümetin düşük büyüme, yüksek enflasyon ve oynak sermaye hareketleriyle baş edecek ekonomi stratejisini nasıl oluşturduğuna bağlı olacak” denildi.
 
Seçim sonucunun bankacılık sistemine etkilerine de kısaca değinilen notta, “Ülkenin bankacılık sistemi görünümü için temel mesele, yeni hükümetin ekonomi stratejisi ve tasarruf oranlarıyla büyüme potansiyelini artıracak reformların ne ölçüde hayata geçirilebildiği olacak. Bu iki unsur da, kırılgan yatırımcı güveni ve TL’nin oynaklığıyla baş edebilmek için hayati öneme sahip” ifadesi kullanıldı. Politikalardaki belirsizlik ve süren jeopolitik risk nedeniyle yatırımcı ve tüketici güveninde ani toparlanma ihtimalinin de düşük olduğu kaydedildi.

Dinamiklere olumlu etki

Ak Parti’nin seçimlerde tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağlaması, yabancı uzmanlar tarafından da olumlu karşılandı. Hükümetin kurulamama ve seçimlerin bir kez daha yenilenmesi gibi endişelerin geride kaldığı kaydedilirken, bunun olumlu yansımaları olacağına dikkat çekiliyor. Societe Generale’nin gelişmekte olan piyasalar uzmanı Roxana Hulea, her ne kadar beklenmedik bir gelişme olsa da, Ak Parti’nin zaferinin, yakın dönemde Türkiye’deki ekonomik ve aktif değerlere ilişkin dinamikleri olumlu etkileyeceğini belirtti. Türkiye piyasasında olumlu havanın, bir süredir satın alınmaya başladığına dikkat çeken Hulea, bununla birlikte, siyasi ortamdan kaynaklanan endişelerin, daha önce piyasalarda sert hareketlenmeler yarattığını da hatırlattı. (Milliyet / Zeynep Aktaş)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)