E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geride bıraktığımız gün küresel piyasalar açısından karışık fiyatlamalara sahne oldu. Avrupa tarafında Deutsche Bank hisseleri öncülüğünde yaşanan satış baskısı dün de devam ederken yurt içerisinde Bist 100 endeksinin Moody's kararının ardından yaşanan kayıpların bir kısmını geri aldığını söyleyebiliriz. Gün içerisinde bugün gerçekleşecek OPEC toplantısına ilişkin açıklamalar , Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ve Demokrat Parti adayı Hillary Clinton arasında gerçekleşen başkanlık seçimi münazarası ve ABD tarafında açıklanan veilerin küresel piyasaların ana gündem maddeleri olduğunu belirtelim ve detaylara geçelim.
İran tarafında Petrol Bakanı Namdar Zanganeh, İran'nın petrol üretim miktarını mevcut seviyelerde tutmak istemediğini ve günlük 3.6 milyon varil olan üretimi 4 milyon varile çıkarmak istediklerini belirtirken bugün yapılacak OPEC toplantısında anlaşmaya varmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını ifade etti. Buna rağmen OPEC'in 3. Büyük petrol üreticisi konumunda bulunan İran'ın Kasım ayında Viyana'da yapılacak olan resmi OPEC toplantısı için kapıyı açık bıraktığını not edelim. Venezuela tarafından ise günlük 1 milyon varil petrolün piyasadan çıkarılması durumunda fiyatların istikrarlı bir hale gelebileceğini ve görüşmelerden üretimi dondurma konusunda uzlaşma çıkmasını umdukları yönünde ki açıklamaları takip ettik.
Küresel piyasalar açısından günün bir diğer öne çıkan gelişmesi de ABD'de 8 Kasımda yapılacak seçimler yaklaşırken Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ve Demokrat Parti adayı Hillary Clinton arasında gerçekleşen başkanlık seçimi münazarası oldu. Yaklaşık 90 dakika süren münazarada ağırlıklı olarak ekonomi ve dış politikanın konuşulduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Trump'ın Fed politikalarına yönelik kritik ifadeler kurduğunu gözlemledik. Bu bağlamda Trump, Fed'in politik kaygılar ile karar aldığını, ekonominin büyük bir balon içerisinde olduğunu ve Başkan Yellen'in faiz oranlarını artırmayarak politik davrandığını savunması dikkat çeekti.Ayrıca Trump'un NAFTA anlaşmasını eleştirdiğini ve seçimleri kazanması durumunda anlaşmanın tartışmaya açılacağını ifade ettiğin not edelim.Bill Clinton döneminde 1994 yılında imzalanan bu anlaşmanın Kanada, Meksika ve ABD arasında serbest ticaret bölgesi oluşturduğunu belirtelim. Son dönemde gelen başa baş hatta Trump'un önde olduğu bazı anketlerin piyasaları tedirgin ettiği bu ortamda, münazaranın sonunda CNN'in anketine göre kazanananın %67 ile Hillary Clinton olması ve piyasaların sıcak bakmadığı Trump'un düşük performansının küresel piyasalara olumlu yansıdığını söyleyebiliriz. Bu sayede Meksika pezosu, Avustralya doları, Kanada doları, S&P vadeli kontratlarında güne değerlenme hareketleri ile başladığımızı fakat bu rüzgarın uzun sürmediğini gözlemledik.
Bu gelişmelerin dışında gün içerisinde ABD kaynaklı önemli verileri takip ettik. Bu bağlamda temmuz ayına ilişkin S&P/CS Konut Fiyat Endeksi Bileşik - 20 Mevsimsellikten arındırılmış verisi aylık bazda %5 ile %5.1 olan beeklentilerden olumsuz açıklanırken eylül ayına ilişkin Hizmet PMI verisinin 51.9 ile 51.1 olan beklentilerden olumlu geldiğini gözlemledik.Son olarak eylül ayına ilişkin CB Tüketici güveni verisinin de 104.1 ile 99.0 olan beklentilerden olumlu açıklandığını ve 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını da notlarımıza ekleyelim.
Geride bıraktığımız günün ana gündem maddeleri bu şekildeydi. Dilerseniz bugün takip edeceğimiz gelişmelere göz atalım.
Haftanın en kritik günü olacağını söyleyebiliriz. Öncelikle gün içerisinde OPEC toplantısından gelecek haberler piyasaların ana gündem maddelerinden biri olacağını not edelim. Kararın ardından petrol fiyatlarında sert hareketler görebiliriz. Bu kritik gelişme dışında küresel piyasalar açısından ABD kaynaklı gelişmelerin dikkat çektiğini belirtelim. Fakat ilk olarak Almanya tarafında ekim ayına ilişkin GFK tüketici güven endeksi verisinin ön planda olacağını görüyoruz. Beklentiler verinin 10.2 olarak açıklanacağı yönünde.
Ardından TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın 15.00'da İstanbul Sanayi Odası'nda ( İSO ) yapacağı konuşmaya odaklanacağız. Başkan'nın Moody's Türkiye'nin notunu indirmesinin ardından gerçekleştireceği ilk konuşma olması sebebiyle yurt içi piyasalar açısından oldukça önemli olacaktır.
Yine akşam saatlerinde Fed Başkanı Yellen, FOMC üyeleri Mester ve Bullard ile birlikte Avrupa Merkez Bankası Başkanı Drahgi'nin konuşmaları piyasaları odağında olacaktır.
ABD tarafında ağustos ayına ilişkin çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisi, dayanıklı malları siparişleri verisi ve ham petrol stok verilerinin ön planda olduğunu belirtelim. Piyasa beklentilerin çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisinde %0.4 daralma, dayanıklı malları siparişleri verisinde de %1.4 daralma yönünde olduğunu görüyoruz. Ham petrol stoklarında ise 2.753M artış beklendiğini notlarımıza ekleyelim.
EUR/USD Analizi
1.1200 desteğinin aşağısının test edilmeye çalışıldığını görmekteyiz. Gün içerisinde bu seviyenin altında kapanışların gerçekleşmesii paritede gerileme hareketlerinin hızlanmasını ağlayabilir. Bu durumda ilk olarak 1.1160 desteğini takip etsek de paritenin 1.1120 - 1.1100 bölgesine doğru gerileme ihtimali de oluşacaktır. Bu a karşılık 1.1200 desteğinin üzerinde tutunabilmesi durumunda ise 1.1240 ve 1.1270 ataklarının oluşma ihtimalini de göz ardı etmemek gerekir.
Ons Altın Analizi
1342 - 1332 bölgesinin aşağı yönde geçilmesi soncu en sonunda bu yatay hareketin bozulduğunu gördük. Bu kanalın aşağı yönde geçilmesi ile birlikte düşüş hareketinin hızlanması sonucu 1325 seviyesinin de aşağısının test edildiğini izliyoruz. Dolayısıyla gün içerisinde gerilemenin devam etmesi durumunda emtiada 1318 - 1315 bölgesini takip edeceğiz. Özellikle 1315 desteğinin kırılması bir kere daha 1308 - 1302 bölgesine doğru gevşemeleri beraberinde getirebilir. Bunun hanında 1325 seviyesinin altında kalıcılığın sağlanamaması soncu bir miktar tepki mahiyetin yükselişler de yaşanabilir. Bu durum ise yeniden 1332 direncini izleyebilir. Yalnızz bu seviye aşılabilirse bir kere daha 1342 seviyesi ön plana çıkabileceği için dikkat etmek gerekiyor.
USD/TRY Analizi
2.9710 desteği üzerinde tutunma çabalarını takip etmekteyiz. Bu destek seviyesinin aşağı yönde geçilememesi TL aleyhine hareketlerin oluşmasını sağlayabilir. Bu sayede ilk olarak 2.9860 direncine yönelik yükseliş denemeleri söz konusu olabilir. Özellikle bu seviyenin aşılabilmesi bir kere daha 3.00 seviyesine doğru fiyatlamaları meydana getirebilir ki bu durumda yurt içi finansal piyasalarda stresi artırıcı bir gelişme olacaktır. Bu bağlamda saat 15.00'da TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın yapacağı konuşma da önemli olacaktır. Bunun yanında paritenin 2.9710 desteği kırması ise TL için kıs vadeli pozitif bir görünüm sunacak ve paritede 2.9600 ile 2.9500 desteklerinin öne çıkmasını sağlayacaktır.
GBP/USD Analizi
1.3000 - 1.2930 bandının yukarı yönde geçilmesi sonucu fiyatların artık 1.3000 seviyesini destek yaptığını görmekteyiz. Bu seviye bir kere daha aşağı yönde geççilmediği sürece yükseliş hareketlerinin devam etme ihtimali bir miktar daha güçlü duruyor. Bu sayede 1.3060 - 1.3090 bölgesini izlemekte fayda görüyoruz. Özellikle 1.3090 direncinin aşılabilmesi durumunda 1.3120 kısa vadeli çanak formasyonu tamamlanabilir. Buna karşılık 1.3000 desteğinin aşağı yönde geçilebilmesi durumunda ise bir kere daha kanal alt bandı olan 1.2930 seviyesi ön plana çıkacaktır. Şayet 1.2930 seviyesinin aşağısında ise 1.2870 desteğini izlediğimizi daha önceki raporlarımızda sıkça dile getirmekteydik.
USD/JPY Analizi
100.00 desteğine yaklaşıldıkça pariteye alımların geldiğin görmekteyiz. Bu sayede 100.55 üzeri bir fiyatlama görsek de yukarı yönde hareketlerin hızlanabilmesi için 101.00 direncinin nemli olduğunu düşünüyoruz. Şayet 101.00 seviyesi yukarı yönde geçilebilirse 101.45 ve 102.00 dirençlerinin hedef konumuna yerleşebileceğini not edelim. Buna karşılık gerileme hareketlerinde ise 100.00 desteği tüm piyasanın olduğu gibi bizim de dikkatimizde bulunuyor. Kırıllması durumunda ilk olarak 99.50 ve ardından 99.00 bölgesine kadar gevşemenin sürebileceğini düşünüyoruz.
Vadeli Ham Petrol Analizi
Yön tahmin etmek ya da teknik olarak değerlendirme yapmak gerçekten zor. Cezayir'de gerçekleştirilen OPEC toplantısına yönelik açıklamalar ile dalga boyunun arttığını görmekteyiz. Biz teknik olarak 44.20 desteği bir hayli önemli veriyoruz. Bu destek seviyesinin aşağı yönde geçilebilmesi ham petrol fiyatlarında düşüş hareketinin de kuvvetlenmesinin önünü açabilir. Bu durumda 43.30 ve 42.75 desteklerinin kısa vadeli hedef seviyeler olacağını düşünüyoruz. Bunun yanında yukarı yönde hareketler içinse 45.00 direncinin aşılması gerekiyor. Bu yönde bir fiyatlamanın oluşabilmesi durumunda 45.80 direnci ile 46.20 - 46.50 bölgesi ön plana çıkacaktır.
Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 28.09.2016
Günün önemli şirket haberleri - 28.09.2016
Piyasalar 2016'nın kritik üç ayına girme arifesinde
Moody’s konuştu.. Sıra Fitch’de…
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:16)