E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar Merkez'e odaklandı---

Piyasalar Merkez'e odaklandı

Piyasalar Merkez'e odaklandı
20 Ocak 2011 - 10:01 borsaningundemi.com

Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararı piyasalarda etkili olacak

Çin’de beklentilerin üzerinde gelen 4. Çeyrek büyüme rakamlarının parasal sıkıla tırmanın hızlanacağı yönünde endişe yaratması, ve ABD’de beklentilerin altında gelen finansal şirket karları Asya piyasalarında düşüşlere neden oldu. Bugün ABD ‘de açıklanacak i sizlik başvuruları ve ev satış rakamları yurtdışı gündemin önemli maddeleri. Yurt içinde ise gözler Merkez Bankası Para Kurulu’nun saat 14:00 de açıklanacak kararında olacak. Bizim beklentimiz Merkez Bankası’nın politika faizini aynı bırakarak munzam kar ılıklarda artı a gitmesi. Bunun yanısıra, ileriye dönük politikalar ile ilgili belirsizliği azaltacak herhangi bir açıklama piyasalar tarafından olumlu karşılanacak. Öte yandan, Merkez Bankası’nın herhangi bir değişiklik yapmaması halinde hisse senetleri ve TL olumlu tepki verebilir. Bu arada, Petrol fiyatlarındaki gerileme uzun süredir endeksin altında performans gösteren THY ‘yi destekleyebilir ve sigorta sektöründe karlılığı olumlu etkileyecek yasal düzenlemeler sektör hisselerine olumlu etki yapabilir.
Merkez Bankası’nın Karar Günü
Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanarak saat 14.00’te faiz kararını açıklayacak. Son olarak 16 Aralık’ta toplanan PPK, faizleri 50 baz indirmiş, TL yükümlülükler üzerindeki zorunlu kar ılık oranlarını da vadelerine göre farklı miktarlarda olmak üzere arttırmıştı.
Son PPK’nın ardından genel görüş faiz indiriminin devam edeceği yönünde olmasına karşın, son dönemde piyasada faiz indirimi olmayacağı görüşü ağırlık kazanmaya başladı. Biz de Ocak ayında faizlerin sabit tutulacağını düşünmekle birlikte, kısa vadede MB’nin faizleri düşük tutma ısrarının devam etmesini bekliyoruz. MB’nin faiz indirim kararı “riskli” olarak nitelendirilmekle birlikte, aslında sağlam temellere dayanıyor. MB’nin “düşük faiz, yüksek kar ılık oranı” olarak belirlediği yeni politika duru una itirazımız yok. Sadece sürecin yönetiminin zor olduğunu düşünüyoruz. Yeni politika duru unun başarısı için kritik olan bankacılık sektöründeki kredi kanallarının tepkisi, MB’nin kontrolü dahilinde değil. Bu da riskleri arttırıyor. Yine de son döneme baktığımızda MB’nin faiz indirim sürecinin başarılı olduğunu söylemek kısmen mümkün. Faiz indirim olasılığının en ciddi olarak telaffuz edildiği Aralık ortasından bu yana TL, benzer ülke para birimlerine göre en çok değer kaybeden para oldu. Böylece MB’nin ithal tüketim malı iştahını azaltma konusunda hedeflediği adımlardan birinin atıldığını görüyoruz. TL’nin kısa vadeli sermaye için çekiciliğini azaltma anlamında ne kadar yol alındığı belki tartışılabilir. Yakın zamanda gösterge kıymetin getirisinin %7’nin altına gerilediğini ancak yine %7 seviyesinin üzerine çıktığını gördük. Bu açıdan TL’nin
cazibesinin azaldığını söylemek çok mümkün görünmüyor. Ancak son dönemde, başka ülkelerde faiz artırımlarının görülmesi TL’nin göreceli çekiciliğini azaltarak, dolaylı yoldan da olsa MB’nin amacını desteklemiş görünüyor. Bugün ne bekliyoruz? Kredi kanallarının tepkisinin tam olarak görülebilmesi için, MB’nin Ocak ayında faizleri %6,5’ta sabit
tutup zorunlu kar ılık oranlarını vade farklılıklarını dikkate alarak yükseltmesini bekliyoruz.
Tahminimizin önündeki riskler nelerdir? Önümüzdeki aylarda yıllık enflasyonun %4’ün altına gerilemesini bekliyoruz. Böylece yıllık enflasyon beklentilerinin geriledi ini de göreceğiz. Bu dönemde, MB’nin düşük faiz senaryosunu kabul ettirmek için eli güçlü olacaktır. TL’nin son iki günde kuvvetlenme yönünde attığı adımlar da düşünüldüğünde, faiz indirimi olasılığı tümden rafa kalkmış değil. Bundan sonra ne olacak? 25 Ocak’ta açıklanacak yılın ilk Enflasyon Raporu ile MB’nin yeni politika duruşu hakkında daha fazla fikir sahibi olmak mümkün olacaktır. 2011’in ilk yarısının para politikası beklentileri anlamında dalgalı geçmesini bekliyoruz. Enflasyon konusundaki endi elerimiz nedeniyle, yılın ikinci yarısında faiz arttırımı beklemeye devam ediyoruz.
İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)